FlyVideo 98 FM - obraz skacze

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
dervih
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

FlyVideo 98 FM - obraz skacze

Post autor: dervih »

Obraz skacze gdy próbuje zgrać tv mencoderem:
mencoder tv:// -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4 -nosound -tv driver=v4l:width=320:height=200:freq=287.25 -o tv.avi
Nie mogę sprawdzić karty pod graficznymi aplikacjami, gdyż nie mam poinstalowanych X-ów.

Próbowałem różnych ustawień rozdzielczości, częstotliwości kanału oraz kodeka i nic.
Natomiast gdy zgrywam z Video (wejście tv, koncentryk) jest całkiem ok :/
Może to kwestia kablówki?
Karta sprawna, bo testowałem ją pod Windowsem na różnych sterownikach.
Jakość obrazu różna, ale obraz zawsze stabilny.

Ustawienia modułu bttv:
options bttv card=21 tuner=5 radio=1

Płyta główna:
ABIT BE6 || rev. 2.0, procek PIII 450

Myślałem że problem był z przerwaniami, ale wszystkie urządzenia PCI mają osobne przerwania. Zakłócenia z innych urządzeń możliwe, ale dlaczego z video jest ok?

Istnieje szansa, że to wina płyty, bo pod Windowsem 2000 przy ABIT BE 6 (jedynka)
miałem podobny problem z tą kartą, ale reinstalacja Windowsa zawsze pomagała :D
A droga wiedzie wprzód i wprzód ...
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: FlyVideo 98 FM - obraz skacze

Post autor: frytek »

nie wiem, czy ci pomogę, bo nie wiem, w czym jest problem. ale mam kartę fly video 98 (bez FM), więc ci zapodaję, czym ja zgrywam. może ci się przyda:

Kod: Zaznacz cały

mencoder tv:// -oac mp3lame \
-lameopts cbr:br=96:mode=3 \
-srate 44100 \
-tv driver=v4l2:device=/dev/video-tv:input=0:width=512:height=384:brightness=15:\
contrast=-30:saturation=85:audiorate=96000 \
-ovc lavc \
-lavcopts vcodec=mpeg4:threads=4:vbitrate=900:mbd=2:trell:v4mv:aspect=4/3 \
-noautoexpand \
-endpos $ENDPOS  \
-o `date +/home/user/Nagrywanie-temp/nagranie-tv-%F-%H:%M:%S.avi`
powyższe działa dobrze.

poniżej jeszcze zgrywanie przy pomocy transcode. może nie będzie skakać? nie używam na co dzień, ale też działa, bo kiedyś testowałem:

Kod: Zaznacz cały

transcode --lame_preset extreme \
-i /dev/video-tv \
-p /dev/dsp \
-V -y ffmpeg \
-F mjpeg \
-g 640x480 \
-x v4l2 \
-c 0-$ENDPOS \
-o `date +/home/user/Nagrywanie-temp/nagranie-video-transcode-%F-%H:%M:%S.avi`
oczywiście musisz zwrócic uwagę na ścieżkę zapisu pliku (-o) bo nie masz katalogu Nagrywanie-temp i user inaczej się nazywa, nie wspominając o /dev/video-tv :)
dervih
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

mencoder dalej działa fatalnie, transcode jeszcze nie testowałem
Tutaj jest rezulatat ( 1.2 MB ):
http://xaro.eu/tv.avi

Przy zgrywaniu dostaję bardzo dużo komunikatów:
1 duplicate frame(s)!
Może to jest problem, ale nie ma dropów i skipped :/
Poza tym zgrywam z wyłączonym dźwiękiem, więc odpada problem synchronizacji.
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

duplicate frames nie ma na to wpływu. często to widzę, a nie skacze.

natomiast z tej twojej próbki wygląda mi na to, że to jest po prostu niedostrojony tuner. jesteś pewien, że dostroiłeś? może tuner nie stroi dokładnie, i zamiast używać presetu (typu K9) powinieneś poeksperymentować z częstotliwością?
dervih
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie rozumiem słów: presetu (typu K9)

Częstotliwość wziąłem z oficjalnej listy kanałów mojej kablówki UPC. Jest ona taka sama, jaką wykrył tvtime-scanner. Testowałem też bliskie częstotliwości ( tylko gorzej ).
A więc częstotliwość musi być w porządku.

Ogólnie mi to też wygląda na problem z dostrojeniem tv tunera. Może jakiś dialekt PAL trzeba eksplicite ustawić. Ogólnie to trudna sprawa, mam nadzieję że nie przegrana.

EDIT:
Wypróbowałem wszystkie rodzaje PAL oraz inne wartość card w opcjach modułu bttv.
I obraz nadal skacze, aczkolwiek najlepszy jest dla normid=7.
Myślę że to jest kwestia drivera. Może ktoś słyszał o jakiś bugach?
Moje Ubuntu to 6.06 LTS

EDIT:
Znalazłem przyczynę :). Sygnał antenowy.
Obrazem w ogóle nie szarpie kiedy użyję wzmacniacza antenowego.
Niestety tylko wtedy kiedy nie włączę zasilacza do prądu.
Co prawda obraz nieco śnieży, ale w ogóle nie skacze.
Kiedy łączę się bezpośrednio z kablówki, tylko czasami jest nieźle.
Kiedy użyję rozgałęźnika zasilanego, to porażka na maksa.

A więc problem dalej nie rozwiązany, lecz teraz pytanie skieruję do elektryków-antenowców ;)

PS. FlyVideo 98 FM mam od 8 lat i odkąd pamiętam, to tuner był bardoz wrażliwy na sygnał. Jakimś cudem sterowniki pod Windows potrafią sobie z tym dużo lepiej radzić :/

Podczas moich doświadczeń zauważyłem silną zależność pomiędzy "duplicate frame(s)!" a jakością nagrania. Im mniej ich było, tym obraz mniej skakał. W najlepszym przypadku nie było ich wcale.

EDIT:
Problem rozwiązany!
Miałem źle ustawiony tzw. współczynnik osiowy dB ( cokolwiek to znaczy :D ) na rozgałęziaczu.
Po wyregulowaniu obraz jest dużo lepszy niż bezpośrednio z kablówki :)
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

a tak w ogóle, to na czym oglądasz ten materiał po zgraniu, skoro nie masz X? bo jak na -vo caca albo aa to i tak byś nie odróżnił zakłóceń od obrazu.
[/żart]

a tak przy okazji: nie wiesz przypadkiem, czy jakiś player spod linuksa można zmusić do współpracy z syntezatorem mowy w sprawie czytania napisów? tzn. żeby umiał wywalać tekst gdzieś do potoku, bo synteza mowy to akurat jest bajecznie prosta
dervih
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Oglądam z pod Windy :D Na Linuxie mam postawiony serwer. Kartę wrzuciłem z dwóch powodów:
1. zapodanie zgrwania z komórki ( przez midpSSH ) jeśli spóźnię się na jakiś program.
2. strumieniowanie telewizji przez internet ( pakietem VLC ) jeśli np.: będzie skakał Małysz, a ja jestem w pracy
Poza tym karta się kurzyła, więc trzeba było jej znaleźć jakieś zajęcie ;)

Co do połączenia syntetyzatora mowy z playerm, to jeszcze tego nie próbowałem.
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

a wiesz, że dla mnie impulsem na rzecz porzucenia windowsa była właśnie ta karta? bo dla "fly video 98" nie było sterów dla nowszych windowsów niż 98. tzn. może i były, ale, z tego co pamiętam, nie potrafiły nagrywać, tylko odtwarzać. a linux mandrake 9 obsługiwał ją w obie strony, i to prosto z pudełka. a że był stabilny, w odróżnieniu od 98, który potrafił się właśnie powiesić podczas oglądania tv na full-screen, to przerzuciłem się na niego... i tak stopniowo wyparł windowsa całkowicie.

dopiero ostatnio musiałem założyć na drugim kompie windows, bo moja 8-letnia córka zaczęła mieć informatykę w szkole i wyszło niby na to, że jest niekumata, bo windy nie umie obsługiwać.

(ale kumata to raczej jest: pamiętam, jak mnie zatkało, gdy w czasie odrabiania lekcji przyszła do mnie spytać, czy mogę włączyć kadu. zdziwiony, pozwoliłem. okazało się, że chciała sprawdzić pisownię jakiegoś słowa. "bo kadu podkreśla błędy". normalnie odpadłem. ale tak trzymać. :)
dervih
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Po wielu alpejskich kombinacjach, kupnie separatora galwanicznego, instalacjach windy, sprawdzenie na innym sprzęcie rozgryzłem kwestię do końca.
Dla tych którzy trafią z podobnym problem tutaj to: Płyta ABIT BE6 w różnych wersjach nie nadaje się do kart tv. Nigdy nie zrozumiem, dlaczego była uznana za hit, klasykę i legendę. Od strony slotów PCI to totalna porażka, chore wkomponowanie kontrolera HPT w magistrale PCI: dzielenie bus master signal z PCI 5, dzielenie przerwań i w rezultacie słaba wydajność slotów skutkująca tym, że obraz jest poszarpany na boki wskutek niewydolności obsługi przerwań karty tv :/ I to nie jest kwestia driverów, konfiguracji, po prostu nie da się. Fakt, zdarzyło mi się, że FlyVideo przez jakiś czas potrafiła współpracować z ABITem, ale uważam to za zbieg okolicznośći, chwilowy fart.

Nie wiem frytek, czy jeszcze tutaj trafisz ale dwie myśli do Ciebie:
Ja w tamtym czasie trafiłem na genialny program BTV Professional, polski program, który był napisany z głową, wielkie podziękowania dla autora! Potem był Windows 2000, który w końcu można było nazwać systemem operacyjnym i kwestia zwioch odeszła do historii. I tak pozostałem Windowsiarzem jeśli chodzi o system desktopowy, natomiast od 2005 rozwijam pomysł serwera domowego i tutaj bez cienia wątpliwości zaangażowałem Linuxa ( a dokładniej Ubuntu ). Te dwa systemy się ładnie uzupełniają i chyba najlepiej jest używać obu :)
A dzieci cały czas zaskakują i w ten sposób dodają kolorów codziennemu życiu :)
Jeszcze przyjdzie czas, że zacznie Ciebie uczyć jak jest lepiej :D
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

trafiłem na tę wiadomość, spokojna głowa, bo sprawdzam subskrybowane wątki co jakiś czas.

BTV to wcześniej był Borg TV. różniły się tym, że Borg TV umożliwiał genialne dekodowanie Canal+... potem autor wycofał tę możliwość i próbował skomercjalizować tę aplikację pod nazwą BTV.

dekodowanie było genialne, bo nie przeliczało pozycji całych, poprzesuwanych linii, tylko strzałkami trzeba było wycelować w znaczek + i program analizował tylko kilkadziesiąt pixeli, przez co był wybitnie mało obciążający procek. żadne zachodnie ani dalekowschodnie rozwiązanie nie było tak wydajne i sprytne. :)

Jeszcze był Jaak TV - też dobry, z tego co pamiętam. umiał pobierać z neta menu z programem TV i wyświetlać je tak, jak robią dziś tunery cyfrowe. fajne były czasy. :)

osobiście używam ubuntu na nowym kompie, a na starszym córka ma XP, bo ma informatykę w szkole (III klasa) i musiałem pokazać jej w końcu windowsa, żeby nie wyszła na dzikuskę, bo z tym systemem zaznajomiła się w szkole... o grach nie wspomnę...

...i zastanawiam się tylko, kiedy to będzie tak, że to ona mi będzie dawała pod linuksa swoje stare kompy, a nowe będzie się kupować jej. bo jak na razie kolejność jest na moją korzyść, jako głównego sponsora.

:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”