XBMC - napisy do filmów

Grafika, film, dźwięk.
rakso

XBMC - napisy do filmów

Post autor: rakso »

Witam,

Czy miał ktoś problem z wczytywaniem napisów do filmu w XBMC? Mój problem jest jakiś dziwny. Do pewnych filmów wczytują się a do innych nie (nie chodzi o format napisów, bo są identyczne). Co ciekawsze dane napisy działają dla filmów dla których się wczytują. A w drugą stronę już to nie działa czyli ma to związek raczej z filmami.

Jak potrzeba coś wkleić to dajcie znać ;)
mura
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: XBMC - napisy do filmów

Post autor: mura »

wczytuje i odtwarza napisy txt w formacie klatkowym (nie wiem jak to dokładnie się nazywa) np.
{1306}{1344}Nie jest dramatyczny.
{1428}{1466}Nie jest przyziemny.
a niektóre txt wyglądają tak
00:04:03:Ale tutaj nie ma sygnału.
00:04:06:Halo.
tych nie czyta
rakso

Post autor: rakso »

Tak jak pisałem to nie wina napisów. Dla jednego filmu dane napisy działają, a dla innego już nie (te same napisy).
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

[SOLVED] XBMC - napisy do filmów

Post autor: SirLancelot »

Witam

Mam ten sam problem. Ściągam napisy za pomocą Gnapi i jedne napisy działają bez problemu a inne nie. Możliwe że może tu mieć coś wspólnego kodowanie lub format napisów.

Przeprowadzę kilka testów i dam znać.

#############################################################

Przeszukałem Google i znalazłem wzmianki na temat tego że XBMC jest wybredny w stosunku do formatów napisów TXT. Przejrzałem swoje filmy i toleruje on napisy w formacie:

Kod: Zaznacz cały

MicroDVD (format czasu w napisach np.: {25}{150})
Natomiast w ogóle nie uznaje napisów w formacie:

TMPlayer (format czasu w napisach np.: 00:00:01:)
Początkowo zainstalowałem:

sudo apt-get install gaupol
Program pozwala wczytać napisy w wielu formatach i zapisać je jako SUB. Wystarczy potem tylko zmienić rozszerzenie na TXT aby XBMC czytał takie napisy.

Rozwiązanie za pomocą Gaupol działa dobrze z tym że znalazłem napis na którym aplikacja się wywalała i miałem wrażenie że wszystkie konwersje napisów powodują lekkie ich opóźnienie w stosunku do oryginalnych napisów pobranych przez Gnapi ( http://www.gnapi.pl/ ).

Zacząłem więc szukać dalej i znalazłem stronę człowieka który miał identyczny jak My problem z XBMC który czytał nie wszystkie napisy w TXT:

http://yp2.pendragon.com.pl/projekty/gkonap/

Program nazywa się:

gKonap
A repozytoria do niego są tutaj:

https://launchpad.net/~yp2/+archive

Wystarczy dodać:

deb http://ppa.launchpad.net/yp2/ubuntu hardy main
W:

System >> Administracja >> Źródła oprogramowania >> Oprogramowanie osób trzecich >> + Dodaj
A potem zainstalować pakiet:

gkonap
Za pomocą Synaptic lub komendy w Terminalu:

sudo apt-get update

sudo apt-get install gkonap
Aplikacja gKonap świetnie konwertuje zarówno pojedyncze pliki jak i przeszukuje katalogi i konwertuje pliki masowo do wybranego formatu bez zmiany rozszerzenia TXT.

Jedyne co zauważyłem za problematyczne to jeśli w katalogach z filmami są inne pliki TXT np.: Info o filmie. Wtedy aplikacja wywala błąd i trzeba konwertowac napisy pojedyńczo lub pousówać uprzednio wszystko co napisami nie jest.

Proponuje przetestować i dodać do tematu [SOLVED].
Pozdrawiam serdecznie.

Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
Awatar użytkownika
yp2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: yp2 »

Widzę, że ktoś używa mojego softu :)
Nowa wersja jest dostępna. Wzbogacona w funkcje ściągania napisów z napiprojektu. Poprawiłem także moduł odpowiedzialny za konwersję z TMPlayer'a na inne formaty (wprowadziłem maksymalny czas wyświetlania linii napisów). Jak znajdziecie jeszcze błędy to zgłaszajcie je najlepiej na launchapadzie. Źródła są dostępne także na launchpadzie aplikacja jest napisana w pythonie.
Zrobiona jest także paczka na dla ubuntu 8.10 interpid. Więcej o repozytoriach możecie znaleźć na tej stronie.
W wersji kompilowanej z SVN także nie działają napisy w tmplayerze. Natomiast znikł błąd co do seriali i napisów. XBMC czytał mi tylko napisy w formacie SubRip jeżeli chodziło o seriale (pewne coś z nazwami plików). Natomiast Nvidia, plus nowy sterownik, VDPAU i x.264, h.264 w HD śmiagają pięknie na wersji z svn (plus oczywiście obsługa natywna pulseaudio)
mielcarp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: mielcarp »

Witam mam ten sam problem. Zainstalowałem program opisany powyżej i przekonwertowałem napisy i dalej ich nie ładuje. W zeszłym tygodniu zainstalowałem sobie nową wersje xubuntu i XBMC z repozytoriów PPA. Może problem został rozwiązany przy wersji z SVN-a czy w ogóle jest jakaś różnica miedzy tymi wersjami?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”