Network Manager nie widzi jednego AP

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[solved] Network Manager nie widzi jednego AP

Post autor: sokol »

Witam.
Od wczoraj borykam się z dość nietypowym problemem. Na moim Ubuntu 8.10, na liście sieci bezprzewodowych Network Managera nie widać mojego routera TP-Link. Co ciekawe, mogę się połączyć z każdą inną siecią z całego bloku oprócz mojej. AP nie powinien być ukryty, gdyż sprawdzając na Windowsie stan sieci dostałem listę wszystkich w zasięgu łącznie z moją. Niemniej spróbowałem się z nią połączyć na Linuksie poprzez opcję 'Połącz z ukrytą siecią bezprzewodową...'. Podczas kolejnych nieudanych prób połączenia podawałem klucz WEP w kilku postaciach, tak dla pewności, bo pamiętam, że ktoś na forum DELL'a miał podobny problem i udało mu się tak go rozwiązać. Na koniec raz jeszcze ręcznie zdefiniowałem sieć w Network Managerze, niestety bezskutecznie. Po kilkusekundowym oczekiwaniu na połączenie NW albo jeszcze raz prosi o klucz WEP, albo przerywa próbę łączenia wyświetlając komunikat o niepomyślnym zakończeniu procesu. Ostatecznie próbowałem też użyć Wicd'a, ale tam podobnie - widać wszystkie sieci oprócz mojej. Dodam, że łącząc się z poziomu Ubuntu jak i Windows korzystam z jednego komputera. Sterowniki pod kartę sieciową są poprawnie skonfigurowane na Ibeksie, gdyż nie raz łączyłem się z moją siecią z całkiem niezłym sygnałem i transferem jak na otwarte drivery. AP'eka mam tuż za ścianą.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
.O: ubuntu 9.10
xc1256

Odp: Network Manager nie widzi jednego AP

Post autor: xc1256 »

zrób sieć niezabezpieczoną i zobacz czy będzie widoczna, jaką masz nazwę sieci?, ustaw np nazwa sieci trot kanał 11 i bez zabezpieczeń i spróbój musi być widoczna, potem zmień na WEP i sprawdź a następnie na WPA WP2 jestem ciekaw, bo nie widzę powodów dla których miało by nie działać.
potem tutaj viewtopic.php?t=90247
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety nie mam obecnie dostępu do routera.
xc1256

Post autor: xc1256 »

to bez sprawdzenia tego (dostęp do AP) nie poradzę...
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mhm. Znaczy się, to wygląda tak, jak pisałem, że już wcześniej pomyślnie łączyłem się ze swoją siecią, także jak był ustalony klucz WEP. Dawniej AP'ek był całkowicie niezabezpieczony i również łączyłem się z nim bez problemów.

EDIT:
Jakieś sugestie? Próbowałem jeszcze parę razy połączyć się ze swoją siecią... Niestety, bez rezultatu.
CaesaR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: CaesaR »

Witam,

Mam dokładnie ten sam problem z TP-Linkiem.
Pod Vistą wszystko jest OK. Ubuntu 8.10 ani Kubuntu 8.10 nie widzą mojej sieci. Próbowałem również Wicd i dalej nic. Faktycznie widoczne są inne sieci, tylko nie moja.

Nie mam już pomysłów.

Również proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Widać nie tylko ja mam ten problem.
Udało mi się wczoraj uzyskać dostęp do AP. Dokładnie przejrzałem wszystkie ustawienia i doszedłem do wniosku, że mój problem w ogóle nie powinien mieć miejsca. SSID Broadcast jest aktywny, filtrowanie MAC poprawnie skonfigurowane, DHCP również. Mimo to pod Ubuntu sieć nadal nie jest widoczna. Przy próbie łączenia się jak z siecią ukrytą Network Manager wciąż żąda klucza WEP, bezskutecznie próbując uzyskać połączenie. Również wypisy z ifconfig i iwconfig niewiele mi mówią. Myślałem już o tym, czy by nie reboot'ować routera. Wolałbym jednak tego uniknąć, gdyż mimo wszystko sieć działa poprawnie wszystkim innym użytkownikom, a ponadto nie posiadam potrzebnych danych od ISP do ponownej konfiguracji AP'eka. Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, jak się z tym problemem uporać, bardzo bym prosił o pomoc...
CaesaR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: CaesaR »

U mnie problem rozwiązany !

Sprawa była prosta, ale szukałem podpowiedzi u wielu lepiej znających temat i nic. Dopiero na jakimś forum anglojęzycznym znalazłem podpowiedź która zadziała.

Wystarczyło w ustawieniach routera zmienić "channel" na 6. Wcześniej miałem ustawiony kanał 12. Działało na Windzie, ale Ubuntu już sobie z tym nie radził :-)

Po drodze nauczyłem się jeszcze kilku fajnych rzeczy, więc oprócz wyrwanych włosów za wiele nie straciłem :-)

Pozdrawiam :clap:
Awatar użytkownika
sokol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

To co w GNU/Linuksie lubię :) Zachęca do działania.
U mnie było podobnie. Sieć działała na kanale 13, a z wyników iwlist channel wynikało, że mogę mieć obsługiwanych ich 11, licząc od pierwszego. Gdzieś mi umknęło to pasmo nadawania. Odkąd pamiętam zawsze router miałem ustawiony na kanał 13 i nie było z tym problemów :P W każdym razie, teraz sieć śmiga, oczywiście na tyle na ile pozwalają jej otwarte sterowniki do mojej sieciówki. W przyszłości zawsze zacznę od konsoli :)
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: bgerlich »

Tak to jest jak się ładuje drivery z amerykanieckimi ustawieniami, ma się potem 11 kanałów zamiast zdrowych, polskich 13 ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”