Kolejnym krokiem było wypakowanie frameworka Symfony sf_sandbox.tgz i przeniesienie go do katalogu htdocs. W terminalu uruchomilem lampp po przez polecenie:Sudo chmod 777 /opt/lampp/htdocs
W przeglądarce wpisałemsudo /opt/lampp/lampp start
W przeglądarce wyskoczyło powitanie i informacja że wszystko zostało prawidłowo zainstalowane. Dla pewności sprawdziłem w panelu "Stan" i fakt wszystko jest ok:
Baza danych MySQL AKTYWNY
PHP AKTYWNY
PERL z mod_perl AKTYWNY
Common Gateway Interface (CGI) AKTYWNY
Server Side Includes (SSI) AKTYWNY
PHP extension ťeAcceleratorŤ NIE AKTYWNY
PHP extension ťOCI8/OracleŤ NIE AKTYWNY
A więc dla pewności jaka wersja PHP jest aktualnie włączona sprawdziłem poleceniem:
Wynik był taki jak oczekiwałem 5.2.8 więc wymagania Symfony zostały spełnionesudo /opt/lampp/lampp phpstatus
Następnym krokiem było sprawdzenie czy wszystko bangla z Symfony no to w przeglądarce wklepałem:
Zadowolony że za pierwszym razem wszystko trybi przystąpiłem do poznawania tego frameworka z kursem ze strony:
Posłuszny temu kursowi zaczołem edytować plik:
Wklepałem wszystko tak jak tam pokazano. No i tu zaczyna się problem. Mianowicie gdy chciałem wygenerować plik po przez polecenie:sf_sandbox/config/schema.yml
nie udało się tylko wyskoczył komunikat w terminalu:sudo ./symfony.sh propel-build-model
Powyższe polecenie żecz jasna wydawałem będąc w katalogu /opt/lampp/htdocs/sf_sandbox/bash: sudo./symfony: No such file or directory
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Jest to pierwszy post na tym forum, więc prosze o wyrozumiałość, za nie dociągnięcia z mojej strony