[SOLVED]Lampp + Symfony niedziałające polecenie

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Gandek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED]Lampp + Symfony niedziałające polecenie

Post autor: Gandek »

Posiadam zainstalowanego xampp-linux-1.7 w /opt/ (zalecane tak było, więc tak zrobiłem). Następnym krokiem było nadanie praw "777" pod katalogowi htdocs, zostało to zrobione ze względu na wygodę pracy. A więc nadałem te prawa po przez polecenie:
Sudo chmod 777 /opt/lampp/htdocs
Kolejnym krokiem było wypakowanie frameworka Symfony sf_sandbox.tgz i przeniesienie go do katalogu htdocs. W terminalu uruchomilem lampp po przez polecenie:
sudo /opt/lampp/lampp start
W przeglądarce wpisałem

W przeglądarce wyskoczyło powitanie i informacja że wszystko zostało prawidłowo zainstalowane. Dla pewności sprawdziłem w panelu "Stan" i fakt wszystko jest ok:

Baza danych MySQL AKTYWNY
PHP AKTYWNY
PERL z mod_perl AKTYWNY
Common Gateway Interface (CGI) AKTYWNY
Server Side Includes (SSI) AKTYWNY
PHP extension ťeAcceleratorŤ NIE AKTYWNY
PHP extension ťOCI8/OracleŤ NIE AKTYWNY

A więc dla pewności jaka wersja PHP jest aktualnie włączona sprawdziłem poleceniem:
sudo /opt/lampp/lampp phpstatus
Wynik był taki jak oczekiwałem 5.2.8 więc wymagania Symfony zostały spełnione
Następnym krokiem było sprawdzenie czy wszystko bangla z Symfony no to w przeglądarce wklepałem:
Zadowolony że za pierwszym razem wszystko trybi przystąpiłem do poznawania tego frameworka z kursem ze strony:
Posłuszny temu kursowi zaczołem edytować plik:
sf_sandbox/config/schema.yml
Wklepałem wszystko tak jak tam pokazano. No i tu zaczyna się problem. Mianowicie gdy chciałem wygenerować plik po przez polecenie:
sudo ./symfony.sh propel-build-model
nie udało się tylko wyskoczył komunikat w terminalu:
bash: sudo./symfony: No such file or directory
Powyższe polecenie żecz jasna wydawałem będąc w katalogu /opt/lampp/htdocs/sf_sandbox/

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Jest to pierwszy post na tym forum, więc prosze o wyrozumiałość, za nie dociągnięcia z mojej strony :) każdy kolejny post będzie lepszy :)
Awatar użytkownika
vtold
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Lampp + Symfony konfiguracja

Post autor: vtold »

Może spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

sudo sh symfony.sh propel-build-mode
po upewnieniu się, że w katalogu z którego odpalasz polecenie ono na pewno się znajduje (komenda dir).
Ewentualnie spróbuj bez tego sh. I zakładam, że plik symfony.sh ma atrybut 'wykonywalny'. BTW nie powinno być czasem symphony?
Happy linux user #483910
Gandek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Lampp + Symfony konfiguracja

Post autor: Gandek »

Ok problem rozwiązany. A rozwiązanie jest banalne w synapticu należy doinstalować PHP5-MYSQL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”