[solved] kamera cyfrowa, karta tv i skype - konfiguracja

Jak się dogadać?
terpol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[solved] kamera cyfrowa, karta tv i skype - konfiguracja

Post autor: terpol »

Problem polega na braku dzwięku i obrazu w skype. Mam zainstalowanego najnowszego skypa (2.0.0.72-1) na ubuntu 8.10 (wcześniej 8.04 - było to samo) i podłączoną do tego kamerę cyfrową (camcoder) samsung vp-d303. Po długich bojach odpuściłem sobie próby podłączenia kamery przez usb ze względu na zbyt mało informacji w tej materii i moją skromną wiedzę. Podłączyłem natomiast sprzęt przez "composite input" w karcie leadtek winfast 2000xp expert, pokombinowałem chwilkę i udało mi się uzyskać dzwięk w głośnikach oraz obraz m. in w tvtime. Czyli niby wszystko dobrze. No i na tym dobrze się skończyło. Po odpaleniu skype nie mam ani dźwięku ani obrazu. Przy próbie połączenia mam komunikat m/w "Problem z połączeniam audio" (lub podobnie - piszę z innego kompa) i tyle. Wczoraj odpaliłem Ekig'e i miałem ładny obraz w podglądzie. Dźwięku nie sprawdzałem bo było już późno. Proszę o jakieś sugestie.

Kod: Zaznacz cały

$ lsusb
Bus 003 Device 003: ID 04e8:1207 Samsung Electronics Co., Ltd 

Kod: Zaznacz cały

$ lspci
00:0c.0 Multimedia video controller: Conexant Systems, Inc. CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder (rev 05) 
00:0b.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 0a) 
Wszystko działa prawidłowo. Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”