Wake on Lan - system wyłączający kartę sieciową (?)

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
rokefeler15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Wake on Lan - system wyłączający kartę sieciową (?)

Post autor: rokefeler15 »

Witam,
Problem dotyczy co prawda serwera na debianie, ale to tak pokrewne distra... ;-)

Posiadam nie pierwszej młodości PCta, którego postanowiłem przerobić na serwer.
Wszystko działa bardzo dobrze, oprócz tego co w temacie - budzenia serwera.

WoL ogólnie działa - (w win98 na ten przykład, oczywiście po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, albo po prostu po nieprawidłowym wyłączeniu komputera) jednak po zamknięciu debiana haltem (parametr -i wywalony w pliku /etc/init.d/halt ), nijak nie chce wystartować z magic pakietu.

ethtool wyrzuca:

Kod: Zaznacz cały

Supported ports: [ TP MII ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
        Supports auto-negotiation: Yes
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: MII
        PHYAD: 24
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        Current message level: 0x00000001 (1)
        Link detected: yes
Natomiast próba włączenia w ethtool wol skończyła się niepowodzeniem:

#ethtool -s eth0 wol g
Cannot get current wake-on-lan settings: Operation not supported
  not setting wol
Jakby ethtool nie widział wol w tej karcie sieciowej (zintegrowana).

Jeśli ktoś będzie w stanie mi pomóc rozwiązać ten problem (problemem jest naturalnie brak możliwości włączenia przez wol po wyłączeniu haltem), będę niezwykle wdzięczny niezmiernie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
rokefeler15
AMD Sempron 2400+ GeForce 128MB 1GB RAM &
Aristo Prestige V201, 4GB RAM, Intel Centrino 2 (2x2,26GHz), GeForce 9650M GT (1GB), 320GB HDD
jawojx

Odp: Wake on Lan - system wyłączający kartę sieciową (?)

Post autor: jawojx »

Zainstaluj ;

sudo apt-get install etherwake
dodatkowo zostanie zainstalowany wakeonlan i tak ;

wakeonlan 01:02:03:04:05:06
mac adres karty komputera uruchamianego .
wiecej w ;

man wakeonlan
a w ;

sudo etherwake -i eth0 01:02:03:04:05:06
Gdzie eth0 interfejs twojej karty , a mac karty komputera uruchamianego .
rokefeler15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mam wrażenie że nie zostałem dobrze zrozumiany (albo ja nie zrozumiałem odpowiedzi) ;-)
Problem nie leży po stronie komputerów budzących a po stronie komputera budzonego.
Aristo Prestige V201, 4GB RAM, Intel Centrino 2 (2x2,26GHz), GeForce 9650M GT (1GB), 320GB HDD
jawojx

Ale czy nie chce się uruchomić w taki sposób jak podałem , też , system na komputerze budzonym nie ma nic do tego , albo karta ma WoL i płyta pozwala uruchomić komputer albo nie , jak działa na Win98 , to spróbuj tak jak napisałem wyłącz przez halt ten serwer z Debianem i włącz z innego Debiana/Ubuntu tak jak pisałem . Ja to sprawdzałem , teraz jeszcze raz wszystko działa .
rokefeler15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Hmm... Nie dodałem w tej sytuacji drobiazgu że potrzebuję (koniecznie) mieć możliwość WoL z komputerów z Windowsem.
To ma być lokalny (domowy) serwer multimediów, dostępny ze wszystkich komputerów w sieci, także z tych pod windowsem (XP).

Wybacz, że zapomniałem o tym napisać. Dziękuję za chęci. Jeśli masz jeszcze jakiś pomysł chętnie przeczytam ;-)

Pozdrawiam
r15

EDIT:
Dodał bym jeszcze, iż całe połączenie odbywa się przez router a magic packet jest wysyłany na adres rozgłoszeniowy sieci.
jawojx

Wszystkie komputery są w tej samej sieci , jakim programem wysyłasz ? Uruchom Ubuntu jako LiveCD na komputerze z którego chcesz wysłać sygnał Wake on Lan i sprawdź tak jak pisałem , będzie odpowiedz czy działa .
rokefeler15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Uruchomiłem ;)
Nie działa.
WoL działa tylko w przypadku gdy serwer będzie wyłączony nieprawidłowo a nie "haltem".
jawojx

rokefeler15 ; WoL działa tylko w przypadku gdy serwer będzie wyłączony nieprawidłowo a nie "haltem".
Co to znaczy nieprawidłowo ?
Co ma sposób wyłączenia systemu do WoL , jedyne o czym trzeba pamiętać po wyłączeniu systemu ( przez halt , czy inaczej wszystko jedno ) nie odcinać zasilania od komputera który ma być uruchomiony przez "Magic Packet" . WoL to technologia którą muszą wspierać karta sieciowa i pyta główna i dotyczy uruchamiania komputera a nie systemu .
Po wyłączeniu systemu jaki on ma wpływ na WoL ? Nie ma , jak system został prawidłowo uruchomiony i otrzymał adres IP od routera , a potem wyłączony ( wszystko jedno jak nie ma to wpływu , przecież u mnie WoL nie może działać inaczej niż u ciebie ) i karta oraz płyta wspiera technologie WoL i w biosie wszystko jest włączone , to musi działać .Może Windows ma jakieś problemy , ale to pytanie nie na to forum .
rokefeler15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Hmmm... Odnoszę wrażenie że się nie możemy zrozumieć ;-)
Nieprawidłowe wyłączenie = przytrzymanie przycisku POWER przez około 5sek - wtedy czasem działa.
Po halcie nie działa nigdy.
Pod windowsem (którego teraz na serwerze nie ma), działało dobrze po zainstalowaniu odpowiednich sterowników.

Wyłączenie systemu ma wpływ, gdyż wyłączać można na masę sposobów i część z nich odcina zasilanie od karty sieciowej. Pytanie brzmi - jak wyłączyć, żeby zasilania nie odciąć ;-)

Jeśli tu mi podpowiesz będę kontent niezwykle ;-)

Pozdrawiam
jawojx

rokefeler15 ; Pod windowsem (którego teraz na serwerze nie ma), działało dobrze po zainstalowaniu odpowiednich sterowników.
Z tego wszystkiego co tu napisałeś to chodzi ci o wybudzenie systemy z uśpienia przez sieć , a to nie jest Wake on Lan , jak był Windows na tym komputerze to go wyłączałeś czy usypiałeś ?
Nieprawidłowe wyłączenie = przytrzymanie przycisku POWER przez około 5sek - wtedy czasem działa.
Po halcie nie działa nigdy.
A nie masz ustawionego na Debianie przy naciśnięciu przycisku POWER usypiania systemu ?
Wyłączenie systemu ma wpływ, gdyż wyłączać można na masę sposobów i część z nich odcina zasilanie od karty sieciowej. Pytanie brzmi - jak wyłączyć, żeby zasilania nie odciąć
Nie , gdy to jest naprawdę WoL komputer jest wyłączany , a tylko podpięty do sieci energetycznej płyta sama utrzymuje małe zasilanie na kartę , tu mały opis .U ciebie nie odetnie jak wprowadzisz w uśpienie system , bo to nie jest WoL , tak to wygląda z tego co napisałeś .
Sprawdzałem na kartach sieciowych PCI i zintegrowanych z płyta główną zawsze działa ,a jak naprawdę masz WoL to już nie wiem co się dzieje .:pt36:
rokefeler15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mam WoL ;-)

Zawsze komputer wyłączałem a nie usypiałem.

Nie mam ustawionego usypiania pod przyciskiem POWER. Mam ustawione wyłączanie, co nie zmienia faktu, że jego (przycisku) przytrzymanie powoduje natychmiastowe wyłączenie "twarde".

Nadal powtarzam - chodzi o wyłączenie systemu z pozostawieniem zasilania na karcie (przynajmniej tak mi się wydaje).

Moja karta sieciowe jest zintegrowana...
tomek1ni
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tomek1ni »

Witam

Mam taki sam problem. Jeżeli wyłączę windowsa xp (pc stacjonarny) to nie mam później problemów z uruchomieniem komputera wysyłając do niego magiczny pakiet z laptopa..
Natomiast jeżeli wyłączę Ubuntu (dwa systemy) to nie jestem już w stanie włączyć komputera stacjonarnego..

EDIT:
No i poradziłem sobie.
Wol już działa. W moim przypadku polecenie

#ethtool -s eth0 wol g
dało efekt.. nie wiem dlaczego rokefeler15'owi wywalało ten komunikat.... Z tym że tego etherwake też zainstalowałem.. Może to miało jakiś wpływ jednak bezpośrednio po jego instalacji nie trybiło....

nara
JarRoDk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: JarRoDk »

Może tu chodzi o to, że po

#shutdown -h now
Komputer nie wyłancza się, tylko przechodzi w stan, który możesz go bezpiecznie wyłączyć.
To znaczy, że zostawia wiadomość i czeka na reakcje użytkownika.

Pewnie chodzi o ACPI komputer nie wie, że ma się wyłączyć calkowicie.
tomek1ni
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tomek1ni »

Nie??

Mi sie zawsze wydawało że po tym poleceniu wyłącza się do zera...
Zawsze jak potem włączałem kompa to normalnie wykonywał się post później grub itd..
To jakie polecenie wyłącza kompa jak trzeba?

PS. Jak w konsoli przed:

#shutdown -h now
wrzucę:

#ethtool -s eth0 wol g
to wol działa ... jak wcześniej napisałem. Teraz problem polega na tym że muszę to robić za każdym razem zanim wyłącze PCta. Wie ktoś co z tym zrobić?
A druga rzecz to wol przez internet.. Pytanie jest jak skonfigurować router do multimo (coś jak neostrada) żeby uruchomić pceta.
JarRoDk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: JarRoDk »

No powinien się wyłączyć, ale czasami komputer nie wie ze ma się wyłączyć do zera.
Wlasnie przez ACPI. Chciałem wyeliminować ten problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”