[solved] Po wstrzymaniu nie działa WIFI Atheros
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
[solved] Po wstrzymaniu nie działa WIFI Atheros
Kiedy zamykam laptopa i otwieram ponownie (wstrzymanie) przestaje działać mi sieć bezprzewodowa. Nie mogę się ponownie połączyć, mimo prób. Prawdopodobnie wyłącza się sterownik, ale nie mam pewności. Mogę sam włączać go po wstrzymaniu, ale nie wiem jak. Choć najwygodniej, jakby się samo włączało. Sterownik to ath_pci.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Po wstrzymaniu nie działa WIFI
Sprawdzałeś zawartość logów systemowych i tych odpowiedzialnych za wstrzymanie?
Sporo informacji znajdziesz w /var/log/messges i /var/log/pm-suspend, możesz także sprawdzić pozostałe logi. Przypuszczalnie któryś z nich zawiera informację o błędzie przy ładowaniu modułu ath_pci... lub też jakiegoś modułu z nim związanego. Idąc tym tropem łatwiej będzie Ci dotrzeć do rozwiązania - niewykluczone, że trzeba będzie gdzieś dodać mały skrypt (np. w /etc/acpi/resume.d/) który załadowałby ponownie ten moduł - o ile sprawa rzeczywiście "rozbija się" o przeładowanie wspomnianego modułu przy wybudzaniu komputera...
Sporo informacji znajdziesz w /var/log/messges i /var/log/pm-suspend, możesz także sprawdzić pozostałe logi. Przypuszczalnie któryś z nich zawiera informację o błędzie przy ładowaniu modułu ath_pci... lub też jakiegoś modułu z nim związanego. Idąc tym tropem łatwiej będzie Ci dotrzeć do rozwiązania - niewykluczone, że trzeba będzie gdzieś dodać mały skrypt (np. w /etc/acpi/resume.d/) który załadowałby ponownie ten moduł - o ile sprawa rzeczywiście "rozbija się" o przeładowanie wspomnianego modułu przy wybudzaniu komputera...
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Po wstrzymaniu nie działa WIFI
Pogrzebałem trochę na forach w językach pogańskich i znalazłem rozwiązanie.
W pliku /etc/pm/config.d/madwifi należy dopisać SUSPEND_MODULES=ath_pci i wszystko działą. Proste i skuteczne. Może komuś się przyda.
W pliku /etc/pm/config.d/madwifi należy dopisać SUSPEND_MODULES=ath_pci i wszystko działą. Proste i skuteczne. Może komuś się przyda.