Mozilla Firefox pożera procesor i pamięć - powinienem zrezygnować z Firefoxa?
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Mozilla Firefox pożera procesor i pamięć - powinienem zrezygnować z Firefoxa?
Witam.
Problem ten zauważyłem już pod Windowsem XP. Firefox często pochłaniał całe zasoby komputera, bloując jego prawidłowe funkcjonowanie. Teraz przesiadłem się na Ubuntu 8.10. Komputer zamulił się, więc zaglądam w procesy i co widzę? Firefox Użycie pamięci ponad 100 MB i użycie procesora bliskie 100%. Oczywiście nie zawsze tak jest, ale zdarza się, i to nie po raz pierwszy. Czyżby błąd softu, z którym Mozilla nie może sobie poradzić?
Czy powinienem zacząć rozglądać się za inną przeglądarką internetu?
Problem ten zauważyłem już pod Windowsem XP. Firefox często pochłaniał całe zasoby komputera, bloując jego prawidłowe funkcjonowanie. Teraz przesiadłem się na Ubuntu 8.10. Komputer zamulił się, więc zaglądam w procesy i co widzę? Firefox Użycie pamięci ponad 100 MB i użycie procesora bliskie 100%. Oczywiście nie zawsze tak jest, ale zdarza się, i to nie po raz pierwszy. Czyżby błąd softu, z którym Mozilla nie może sobie poradzić?
Czy powinienem zacząć rozglądać się za inną przeglądarką internetu?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Odp: Mozilla Firefox pożera procesor i pamięć - powinienem zrezygnować z Firefoxa?
100 MB ramu to nie tak dużo. a co do przeglądarki - po co pytasz, sprawdź po prostu czy ci jakaś bardziej nie spasuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Mozilla Firefox pożera procesor i pamięć - powinienem zrezygnować z Firefoxa?
Problemem jest w dużej mierze flash. Możesz to zminimalizować instalując np. wtyczkę adblock - w moim przypadku pomogło BARDZO (po jej instalacji problem z zamulającym Firefoxem zniknął).
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
To się zgadza, że właśnie przy flashu Firefox pada. Pomyślę nad jego blokowaniem, co jednak niezbyt mnie cieszy.
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Spróbuj odinstalować flashplugin-nonfree i zainstalować tego ze strony Adobe.
Intel 2 Core E8400 3.6G,RAM 4G Reaper 1000MHz,Gigabyte P-35,Galaxy 8600GTS,Segeate 320 G.Windows Vista,Ubuntu 8.10,Ubuntu 9.04,Windows 7
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
adblock blokuje wyłącznie reklamy. W niczym nie zmniejsza to funkcjonalności stron - wręcz przeciwnie większość stron jest bardziej przejrzysta, bo nie ma migających bannerów itp., zostaje tylko to co nas interesuje.mes mariusz pisze:To się zgadza, że właśnie przy flashu Firefox pada. Pomyślę nad jego blokowaniem, co jednak niezbyt mnie cieszy.
- kobe
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Jaką masz grafike?
W moim przypadku w tym własnie byl problem. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników nVidia dla Linux (180.29) Firefox nie zwieszał mi się już, a działo się to zwłaszcza na stronach przesiąkniętych flashowymi reklamami lub w całości we flashu
W moim przypadku w tym własnie byl problem. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników nVidia dla Linux (180.29) Firefox nie zwieszał mi się już, a działo się to zwłaszcza na stronach przesiąkniętych flashowymi reklamami lub w całości we flashu
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Specyfikacja mojego notebooka tutaj.
Grafika: NVidia GeForce Go 6200
Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien jak znaleźć sterowniki najbardziej właściwe, korzystam z zainstalowanych sterowników własnościowych v 177 (rekomendowany).
Grafika: NVidia GeForce Go 6200
Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien jak znaleźć sterowniki najbardziej właściwe, korzystam z zainstalowanych sterowników własnościowych v 177 (rekomendowany).
- kobe
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Zainstaluj najnowsze. Ja mam w wersji 180.29, a obecnie chyba jest wersja 180.44
Najwidoczniej lista sterowników własnościowych w ubuntu nie jest aktualizowana. Sterownik 177 to ostatnie, które wyszły wraz z Ubuntu 8.10.
Przed instalacją zapoznaj się z tematem instalowania sterowników nVidia. Gdzieś jest na forum...
Najwidoczniej lista sterowników własnościowych w ubuntu nie jest aktualizowana. Sterownik 177 to ostatnie, które wyszły wraz z Ubuntu 8.10.
Przed instalacją zapoznaj się z tematem instalowania sterowników nVidia. Gdzieś jest na forum...
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Wiesz może, jak ją zaktualizować?kobe pisze:Najwidoczniej lista sterowników własnościowych w ubuntu nie jest aktualizowana.
- kobe
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nie wiem, dlatego samemu zainstalwoałem najnowsze sterowniki 

Lista sterowników własnościowych aktualizuje się w ubuntu automatycznie (bo to zwykłe pakiety
- aktualizują się tak jak jądro czy programy). Sterowniki o których pisałeś pojawiły się w dzisiejszych aktualizacjach (wystarczy wejść w system -> Administracja -> Menadżer aktualizacji)