Pytanie o automatyczną konf. sieci wifi

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
bravo8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Pytanie o automatyczną konf. sieci wifi

Post autor: bravo8 »

Witam

Używam Ubuntu 8.10, w zasadzie wifi mi działa, ale za każdym razem jak odpalam kompa muszę ręcznie wklepywać nazwę sieci SSID i hasło dostępowe. Po czym jak to wklepię komp pyta o nastepny klucz.

Kod: Zaznacz cały

Program "nn-connection-editor" wymaga dostepu do domyslnej bazy kluczy, ale baza jest zablokowana. Hasło:...
Po czym daję anuluj i komputer łączy się z routerem. Konfiguracja VPN nie pamięta ustawień, jest to dla mnie trochę irytujące. Jak moge zrobić aby komp po włączeniu automatycznie łączył się z moim ruterem, bez wklepywania haseł od nowa?

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
adnix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Odp: Pytanie o automatyczną konf. sieci wifi

Post autor: adnix »

Ubuntu ma coś takiego jak domyślna baza kluczy, w której przechowuje różne hasła. Po wpisaniu hasła do bazy kluczy hasło do sieci jest w niej przechowywane. Zajrzyj do System->Preferencje->Bazy kluczy.
Jak chcesz się tego pozbyć to w konsoli

rm -f -R ~/.gnome2/keyrings
i jak będzie wołał o hasło to zostaw pole puste.
jid: adnix na jabber.org
adnix.wordpress.com
bravo8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

OK, jest coś takiego. Dzisiaj dopiero za czwarty razem komputer zatrybił i połączył się z routerem, za każdym razem wklepuje ta samą nazwę sieci i hasło i ciągle mnie wywala, jest to dziwne. Na córki kompie zainstalowałem Mandrivę i tam robię tylko "połącz" i po krzyku, raz hasła wpisane w konfigurator wifi są pamiętane.
Lestko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Lestko »

Spróbuj wpisać dane o sieci do pliku /etc/network/interfaces.
U mnie to wygląda tak:

auto lo
iface lo inet loopback

iface wlan0 inet dhcp
wireless-key MOJ_KLUCZ
wireless-essid NAZWA_SIECI

auto wlan0
bravo8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Wpisanie tego skryptu całkowicie zablokowało mi NetworkManager, musiałem to usunąć. A piać od nowa wpisuję nazwę sieci i hasło w NetworkManager aż w końcu za którymś razem zaskoczy i zacznie się łączyć z routerem. Może powinienem iść tropem "nn-connection-editor" i dopisać jakieś hasło do bazy kluczy. Ale co to za hasło, root nie pasuje, login też, nazwa sieci i jej hasło też nie przyjmuje, więc co tam powinienem wpisać ? W system=>preferencje=>szyfrowanie i bazy kluczy nic nie ma co można by było wpisać. Kolega na laptopie tez ma Ubuntu 8.10 i u niego hasło jest pamiętane domyślnie. Nie wiem czy to ważne , ale ja mam ukrytą nazwę sieci także w NetworkManager daję "połącz z ukrytą siecia bezprzewodową"
abuda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: abuda »

To może spróbuj w NetworkManager dodac swoją sieć a nie wybierac "połącz z ukrytą się siecią bezprzewodową". Po kliknięciu prawym przyciskiem myszki na NetworkManagera bedzię opcja modyfikuj połączenia i tam w zakładce bezprzewodowa wybierasz dodaj i tyle.

Przy dodawaniu nowej sieci wybierz, żeby łączył się z nią automatycznie i powinno działać
Lestko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Lestko »

bravo8 pisze:Wpisanie tego skryptu całkowicie zablokowało mi NetworkManager, musiałem to usunąć.
No bo wtedy NetworkManager nie jest do niczego potrzebny (nie zarządza już połączeniem bezprzewodowym). Będziesz miał połączenie nawet w trybie poleceń (jeśli zdecydujesz się ustawić, aby X-y nie ładowały się automatycznie).
Ja używam KDE w Kubuntu i denerwowało mnie, że po każdym załadowaniu KDE wołało mnie o podanie hasła do Kwallet - dopiero wtedy nawiązywane było połączenie Wi-Fi. Teraz w Network Management mam "wlan0: Unmanaged", a internet mimo to działa.

PS: Prawdę mówiąc, nie utworzyłem tego wpisu sam - przesiadłem się na jakiś czas na Gnome i mimo, że próba wpisania ustawień w GUI nie działała (Network Menager nie wykazywał połączenia na liście), to jakimś cudem został utworzony taki wpis i teraz wszystko śmiga.
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: mikolajs »

a używam KDE w Kubuntu i denerwowało mnie, że po każdym załadowaniu KDE wołało mnie o podanie hasła do Kwallet
Rozwiązaniem tego problemu jest zmiana hasła KWallet na puste.
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pomarancz4 »

Witam,
dołączam się do tego postu ponieważ mam bardzo podobny problem jak bravo8. Zawsze po restarcie kompa Ubuntu "zapomina" ustawień wifi, i dlatego za każdym razem muszę wpisywać: hasło zabezpieczające sieć i tryb szyfrowania. Próbowałem sposobów podanych przez przedmówców, ale żaden nie zadziałał.
Ciekawe, że ten problem towarzyszy mi od zawsze kiedy używam Ubuntu, czyli od edycji 7.04 (chyba, używam Ubuntu od ponad 2 lat).
Co zrobić?

pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”