czy da się przywrócić knetworkmanager pod kubuntu 9.04?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
czy da się przywrócić knetworkmanager pod kubuntu 9.04?
Dzisiaj rano zrobiłem update z kubuntu 8.10 do 9.04. No i klapa, zostałem bez sieci. knetworkmanager nie pojawia mi się na trayu. Użycie Network Mangement to porażka - wybieram wireless, dodaję sieć, wpisuję klucz i... tyle. Acha, zaptaszkowiuję połącz oczywiście. I klapa. Gdzie tam jest przycisk połącz albo coś takiego? Bo połączenie mam a w okienku jako last used mam opisane "Never".
Ktoś może rozwiązał już ten problem? Acha, internet mam tylko drogą radiową, więc dociąganie czegokolwiek pod kubuntu odpada.
Ktoś może rozwiązał już ten problem? Acha, internet mam tylko drogą radiową, więc dociąganie czegokolwiek pod kubuntu odpada.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Odp: czy da się przywrócić knetworkmanager pod kubuntu 9.04?
Mam ten sam problem, konfiguruję sieć WiFi w Network Management i nie wiem gdzie ją włączyć. Czy da się to jakoś uruchomić czy na razie używać innego programu? Z siecią przewodową nic nie trzeba robić ale zależy mi na WiFi.
EDIT:
Sprawa jest prosta, tylko nie łatwo na nią wpaść. Wystarczy na tablicy (dawniej pulpit) lpm "dodaje elementy interfejsu" i dodać Network Management. U mnie działa i na lapie i na pc.
EDIT:
Sprawa jest prosta, tylko nie łatwo na nią wpaść. Wystarczy na tablicy (dawniej pulpit) lpm "dodaje elementy interfejsu" i dodać Network Management. U mnie działa i na lapie i na pc.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Polecam wicd bo ten nowy network manager jest beznadziejny.
-
- Piegowaty Guziec
Może jest beznadziejny, może nie. Nie wiem co w nim jest beznadziejnego. Do tej pory działał i nie było problemów a teraz są. Więc może taki beznadziejny nie był.
Da się go jakoś doinstalować?
Da się go jakoś doinstalować?
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
U mnie sieć wifi też nie działa.
1. W Network Management po wybraniu interesującej mnie sieci wpisuję WEP. Zaznaczam "ptaszkiem" opcję "połącz automatycznie"
2. Widać jak program próbuje się połączyć z siecią informując "setting network address"
3. Po chwili prosi o autoryzację więc wpisuję klucz WEP ponownie (na 100% poprawny).
4. Czynność powtarza się około 5x i Network Management informuje mnie, iż "connection failed"
Aby było wszystko jasne to wywaliłem NetworkManagement na rzecz "Wicd". Jednak i w tym przypadku połączenie z siecią jest niemożliwe.
Przy pomocy Wicd nie mogłem się połączyć w Ubuntu 8.10PL, a NetworkManager radził sobie znakomicie.
Wicd próbuje się połączyć jedynie przy sterownikach "wext", lecz kończy się na "lecącym pasku" i komunikacie "Validating Athentication".
Może wie ktoś o co tu chodzi? Chciałbym używać Kubuntu9.04 ze względu na przecudowne KDE4, lecz jak nie mogę się połączyć z internetem to porażka, gdyż nawet muzyki nie mogę odtworzyć z powodu brakujących kodeków.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
P.S. System jest na świeżo zainstalowany, gdyż nie mogłem powrócić z powrotem do NetworkManagement.
1. W Network Management po wybraniu interesującej mnie sieci wpisuję WEP. Zaznaczam "ptaszkiem" opcję "połącz automatycznie"
2. Widać jak program próbuje się połączyć z siecią informując "setting network address"
3. Po chwili prosi o autoryzację więc wpisuję klucz WEP ponownie (na 100% poprawny).
4. Czynność powtarza się około 5x i Network Management informuje mnie, iż "connection failed"
Aby było wszystko jasne to wywaliłem NetworkManagement na rzecz "Wicd". Jednak i w tym przypadku połączenie z siecią jest niemożliwe.
Przy pomocy Wicd nie mogłem się połączyć w Ubuntu 8.10PL, a NetworkManager radził sobie znakomicie.
Wicd próbuje się połączyć jedynie przy sterownikach "wext", lecz kończy się na "lecącym pasku" i komunikacie "Validating Athentication".
Może wie ktoś o co tu chodzi? Chciałbym używać Kubuntu9.04 ze względu na przecudowne KDE4, lecz jak nie mogę się połączyć z internetem to porażka, gdyż nawet muzyki nie mogę odtworzyć z powodu brakujących kodeków.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
P.S. System jest na świeżo zainstalowany, gdyż nie mogłem powrócić z powrotem do NetworkManagement.
-
- Piegowaty Guziec
Moje rozwiązanie problemu: przeinstalować kubuntu z płytki.
Niestety, update powoduje, że zamiast plazmoidu wyświetla się zwykły monitor sieci. Natomiast po zainstalowaniu (zarówno na już istniejącym kubuntu jaki i z formatem partycji) element działa bez problemu, więc doinstalowywanie np. wicd jest zbędne.
Nie wiem, mam wrażenie, że trochę za dużo rewolucyjnych zmian wprowadzono na raz, tym bardziej że jest to nieprzygotowane, jak widać na update... Szkoda, że np. wprowadzając plazmoid, który był nieprzetestowany nie pozostawiono jednocześnie KNetworkManagera.
Za to mam problemy z włączeniem efektów pulpitu, ale to już inny post postawię (chyba, że uda mi się samemu zwalczyć...). Nie wiem czemu na samym początku w ogóle moja nvidia się nie pojawiała w hardware manager... Teraz się nagle objawiła i zobaczymy jak będzie.
Niestety, update powoduje, że zamiast plazmoidu wyświetla się zwykły monitor sieci. Natomiast po zainstalowaniu (zarówno na już istniejącym kubuntu jaki i z formatem partycji) element działa bez problemu, więc doinstalowywanie np. wicd jest zbędne.
Nie wiem, mam wrażenie, że trochę za dużo rewolucyjnych zmian wprowadzono na raz, tym bardziej że jest to nieprzygotowane, jak widać na update... Szkoda, że np. wprowadzając plazmoid, który był nieprzetestowany nie pozostawiono jednocześnie KNetworkManagera.
Za to mam problemy z włączeniem efektów pulpitu, ale to już inny post postawię (chyba, że uda mi się samemu zwalczyć...). Nie wiem czemu na samym początku w ogóle moja nvidia się nie pojawiała w hardware manager... Teraz się nagle objawiła i zobaczymy jak będzie.
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o update to ja nigdy nie robię do nowej wersji. Zawsze mam czysty, świeży system z płyty.
Mimo to wifi nie działa. Pogmeram sam jeszcze i zobaczę, bo jak widzę nikt nie odpowiada. Nie żbym był niecierpliwy, ale brak netu jakoś tą moją niecierpliwość zwiększa.
I prosiłbym o nie pytanie się mnie o lspci, iwconfig ath0 i tym podobne komendy.
Karta działa widzi sieci, ale za skarby świata nie chce się połączyć.
Mimo to wifi nie działa. Pogmeram sam jeszcze i zobaczę, bo jak widzę nikt nie odpowiada. Nie żbym był niecierpliwy, ale brak netu jakoś tą moją niecierpliwość zwiększa.
I prosiłbym o nie pytanie się mnie o lspci, iwconfig ath0 i tym podobne komendy.
Karta działa widzi sieci, ale za skarby świata nie chce się połączyć.
-
- Piegowaty Guziec
A wybierasz dobry klucz? Bo wybranie WEP zamiast WPA też będzie Ci sieć wywalać.
BTW zawsze możesz sprawdzić ubuntu - ja tak miałem, że wersja 7.xx kubuntu za żadne skarby nie chciała mi ruszyć sieci na lapku, a ubuntu jechało ją bez problemu^^
BTW2 nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale mój NM po pierwszym wpisaniu hasła do sieci poprosił o dostęp do KWallet i teraz tam przechowuje hasło (aplikacja ma ustawiony dostęp).
BTW zawsze możesz sprawdzić ubuntu - ja tak miałem, że wersja 7.xx kubuntu za żadne skarby nie chciała mi ruszyć sieci na lapku, a ubuntu jechało ją bez problemu^^
BTW2 nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale mój NM po pierwszym wpisaniu hasła do sieci poprosił o dostęp do KWallet i teraz tam przechowuje hasło (aplikacja ma ustawiony dostęp).
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
1. Na pewno wybieram WEP.
2. Nie chcę Ubuntu. Gnome jest zbyt kwadatowe jak dla mnie.
3. U mnie KWallet też dostał hasło i je przechowuje.
Właśnie pod Ubuntu 8.10 działało wszystko jak należy. To tam udało mi się uruchomić kartę wifi tp-link na atherosie. Nie wiem co jest grane, a nie chcę ładować wicd bo do NM już się bez netu nie da powrócić
Odpaliłem Ubuntu 9.04 Live. Próbowałem uruchomić wifi. System wykrywa kartę i dostepne sieci bez zbędnego gmerania w sterownikach. Uruchamiam Network Managera wpisuję WEP i w sumie na tym się kończy. Próba połączenia przez około 3minuty kończy się fiaskiem. Podejrzewam, że brakuje jakiegoś pakietu. Ubuntu 8.10PL czyli nasz remix działa ok.
wpasupplicant jest w systemie, więc NM powinien się połączyć.
Może ktoś podsunie pomysł co by tu zainstalować.
Pozdrawiam
No to edytuję post dalej
Jak znalazłem to połączenie się z Wifi w Kubuntu 9.04 to niezły kłopot:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/339313
Tutaj chyba wszyscy mają z tym kłopocik.
Najdziwniejsz ejest to że instalacja WICD nic nie daje.
Zaraz zainstaluję Ubuntu 9.04 i będę wiedział czy to naprawdę bug czy czegoś w systemie brakuje. Ale skoro Ubuntu Live się nie połączył to marnie widzę swoją sytuację. A chore by było instalować 8.10 i osobno do tego KDE 4.2.2
Jestem po instalacji Ubuntu 9.04 i niestety sytuacja przedstawia się nie ciekawie. Otóż NetwarkManager również nie łączy się z siecią wifi.
Z tego wniosek, że chłopaki musieli coś spieprzyć jesli chodzi o połączenie wifi.
Ciekaw jestem czy jest to do naprawy czy niezbyt:/ Ma ktoś pomysła?
Naprawdę wszystkim NET działa??
Jakoś nie wiem czy mogę Wam w to uwierzyć.
Czy po prostu nie instalowaliście jeszcze 9.04?
Bo troszkę jakby mi się spieszy a nie wiem czy jest tego rozwiązanie.
2. Nie chcę Ubuntu. Gnome jest zbyt kwadatowe jak dla mnie.
3. U mnie KWallet też dostał hasło i je przechowuje.
Właśnie pod Ubuntu 8.10 działało wszystko jak należy. To tam udało mi się uruchomić kartę wifi tp-link na atherosie. Nie wiem co jest grane, a nie chcę ładować wicd bo do NM już się bez netu nie da powrócić
Odpaliłem Ubuntu 9.04 Live. Próbowałem uruchomić wifi. System wykrywa kartę i dostepne sieci bez zbędnego gmerania w sterownikach. Uruchamiam Network Managera wpisuję WEP i w sumie na tym się kończy. Próba połączenia przez około 3minuty kończy się fiaskiem. Podejrzewam, że brakuje jakiegoś pakietu. Ubuntu 8.10PL czyli nasz remix działa ok.
wpasupplicant jest w systemie, więc NM powinien się połączyć.
Może ktoś podsunie pomysł co by tu zainstalować.
Pozdrawiam
No to edytuję post dalej

Jak znalazłem to połączenie się z Wifi w Kubuntu 9.04 to niezły kłopot:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/339313
Tutaj chyba wszyscy mają z tym kłopocik.
Najdziwniejsz ejest to że instalacja WICD nic nie daje.
Zaraz zainstaluję Ubuntu 9.04 i będę wiedział czy to naprawdę bug czy czegoś w systemie brakuje. Ale skoro Ubuntu Live się nie połączył to marnie widzę swoją sytuację. A chore by było instalować 8.10 i osobno do tego KDE 4.2.2
Jestem po instalacji Ubuntu 9.04 i niestety sytuacja przedstawia się nie ciekawie. Otóż NetwarkManager również nie łączy się z siecią wifi.
Z tego wniosek, że chłopaki musieli coś spieprzyć jesli chodzi o połączenie wifi.
Ciekaw jestem czy jest to do naprawy czy niezbyt:/ Ma ktoś pomysła?
Naprawdę wszystkim NET działa??
Jakoś nie wiem czy mogę Wam w to uwierzyć.
Czy po prostu nie instalowaliście jeszcze 9.04?
Bo troszkę jakby mi się spieszy a nie wiem czy jest tego rozwiązanie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
ja zrobiłem update do 9.04 i nie mam problemu z WiFi, hasło przechowuje w portfelu, obsługa z widgetu z plazmy, oba łączą się i automatycznie i ręcznie - więc sam program działa u mnie bezproblemowo
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
a jaką masz kartę wifi? na jakim chipsecie?
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
U mnie też Network Manager z 9.04 nie dawał rady, ale sprytnie PRZED instalacją 9.04 ściągnąłem na home paczki z Knetworkmanager'em i ten daje radę, a to badziewie wmontowane w 9.04 uparcie klucz WEP HEX traktuje jako passphrase (znaczy tak zapisuje)
Pozdrawiam!
Gasiu
Gasiu
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
Właśnie ja nie wiem jak ten nowy NM traktuje klucz, bo właśnie władowałem ponownie Kubuntu na dysk. W Kwallet sprawdziłem czy trzyma hasło do połączenia. A żeby było ciekawiej to do wartości wapkey0 wpisałem mu jeszcze klucz szesnastkowy. Niestety nie rusza dalej. Przy kilku próbach połączenia wywala się error połączenia. NM pokazuje mi graficznie "kłódkę przekreśloną znakiem zakazu". Jak widać nowy NM nie umie rozpoznać, lub w ogóle nie jest w stanie przypisać klucza do sieci. Pewnie dlatego próbuje tyle razy i prosi o ponowne wpisanie klucza. A klucz wpisuję na 100% dobry. Trochę się z tym męczyłem w 8.10, ale raczej już trochę kumam linuxa i mniej więcej wiem co gdzie i jak, po co, i w jakim celu.
A jakie to paczki załadowałeś do systemu? Może ja też sprobuję wywalić NM i dać starego.
Ale nie wiem czy da to jakiś efekt, gdyż wicd też się nie łączy.
Ja myślę że tu nie chodzi o NM ani o Wicd tylko jakiś błąd w systemie.
Pozdrawiam.
Piszę do Was koledzy z Kubuntu 9.04
Zainstalowałem network-manager-kde oraz knetworkmanager i necik jest.
Sprawa jest jasna i klarowna. NetworkManagement to shit jakich mało.
Dziwi mnie tylko to, że Wicd sobie nie radził z siecią, ale mniejsza o to.
Tylko, że teraz Knetworkmanager nie wstaje przy starcie:-/. Muszę go gdzieś wcisnąć w autostart.
Nareszcie
.
Dobrze żeby koledzy z Canonical naprawili NM, gdyż ładnie wygląda i fajnie się integruje z desktopem jako łidżet.
Pozdrawiam serdecznie.
A jakie to paczki załadowałeś do systemu? Może ja też sprobuję wywalić NM i dać starego.
Ale nie wiem czy da to jakiś efekt, gdyż wicd też się nie łączy.
Ja myślę że tu nie chodzi o NM ani o Wicd tylko jakiś błąd w systemie.
Pozdrawiam.
Piszę do Was koledzy z Kubuntu 9.04

Zainstalowałem network-manager-kde oraz knetworkmanager i necik jest.
Sprawa jest jasna i klarowna. NetworkManagement to shit jakich mało.
Dziwi mnie tylko to, że Wicd sobie nie radził z siecią, ale mniejsza o to.
Tylko, że teraz Knetworkmanager nie wstaje przy starcie:-/. Muszę go gdzieś wcisnąć w autostart.
Nareszcie

Dobrze żeby koledzy z Canonical naprawili NM, gdyż ładnie wygląda i fajnie się integruje z desktopem jako łidżet.
Pozdrawiam serdecznie.
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:

Pozdrawiam!
Gasiu
Gasiu
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Też mam podobny problem z NM. Już kilka razy instalowałem Kubuntu 9.04 i ani razu nie udało mi się przez niego połączyć(wifi). KNM ustanawia połączenie, ale je zrywa i nie wyciska maxa z mojego transferu. Próbowałem zainstalować dowolny program z oficjalnych serwerów i trwało to bardzo długo (skokowy transfer, bardzo często zerowy), po podłączeniu kompa z netem przez kabel instalacja trwała o niebo krócej. Zainstalowanie Gnomowego NM dało podobny efekt do KNM.
Po zainstalowaniu Ubuntu 9.04 uzyskałem połączenie wifi, ale też bardzo kiepskiej jakości.
Wg mnie problemem nie jest NM, tylko jakiś poważniejszy błąd systemowy.
Po zainstalowaniu Ubuntu 9.04 uzyskałem połączenie wifi, ale też bardzo kiepskiej jakości.
Wg mnie problemem nie jest NM, tylko jakiś poważniejszy błąd systemowy.
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o prędkość połączenia internetowego to teraz nie wiem jak wszystko określić. Otóż, w godzinach południowych i popołudniowych zahaczając o wieczorne, instalacja jakiegokolwiek programu z repozytoriów to koszmar. Teraz u mnie na zegarze jest po 2-00 i nie ma z tym problemu. Myślę, że teraz tyle ludzi ściąga programy z repo, że nie wyrabiają serwery. Oczywiście w porównaniu do tej karty pod win XP to trochę na Linuksie zamula, lecz moim zdaniem będą to sterowniki. A co do połączenia kablowego, to na nim raczej zakłóceń nie będziesz miał. Wystarczy, że u mnie zaczną w kościele bić dzwony to net się zamula taka jest częstotliwość dźwięku. A do mnie sygnał z anteny idzie dokładnie obok wieży kościoła :- / Dobrze, że tylko 2x w ciągu dnia
.
Pozdrawiam.
Kuba.

Pozdrawiam.
Kuba.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Owszem, też brałem pod uwagę przeciążenie serwerów z paczkami. Dlatego testową instalację tego samego programu przeprowadziłem na wifi i kablu w odstępie kilkudziesięciu sekund.
Co do sterowników, to być może one są sprawcą całego zamieszania. Ale czy nie są to te same co w poprzednich wersjach kubuntu??
Co do sterowników, to być może one są sprawcą całego zamieszania. Ale czy nie są to te same co w poprzednich wersjach kubuntu??
- kubuniek
- Wygnańcy
- Kontakt:
Ja używam tych samych czyli madwifi-hal, gdyż te mi działają. Internet działa tak samo jak w 8.10, lecz knetworkmanager pokazuje na swoich czterech paskaj najwięcej połowę, gdzie pod dedykowanym progsem dla XP siła sygnału jest prawie 100%. Nic innego jak sterowniki raczej to nie będzie. Muszę jeszcze podłączyć moją antenę do Broadcoma, ale czekam na przesyłkę pigtail'a, gdyż niestety "antena" wbudowana została przeze mnie wyeliminowana z uwagi na to, że odleciał mi monitor i musiałem go na nowo przyczepić do lapka
.
kiedy przyczepię antenę to napiszę jakie rezultaty i o co chodzi tak w ogóle.

kiedy przyczepię antenę to napiszę jakie rezultaty i o co chodzi tak w ogóle.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Kilka dni temu ukazała się aktualizacja NM i teraz wreszcie działa jak należy. Hasło zapisane w KWallet (co prawda na razie tylko szesnastkowo) jest poprawnie odczytywane i pozwala połączyć się bezprzewodowo. Od dzisiaj przestaje korzystać z KNM:-)
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
no u mnie to średnio ;/ - po restarcie nie dał rady - więc zostaję przy knetworkmanager 

Pozdrawiam!
Gasiu
Gasiu