Witam
Czy mozna w ubuntu zrealizować cos takiego jak na załaczonym rysunku. Chce na ubuntu postawic serwer dhcp, w kompie beda 4 karty sieciowe. Pierwsza to połączenie z netem, a trzy pozostale to podsieci którym bede udostępniał neta. Chciałbym na te trzy interfejsy lub na konkretne IP ustalić limity szybkosci uploadu i downloadu. Czym to zrealizować ??
obrazek
//k2cl: na przyszłość nie wklejaj proszę takich "malutkich" grafik bezpośrednio na forum...
limit szybkosci
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Odp: limit szybkosci
Poszukaj informacji o htb, imq, ifb, route2.
Htb jest w kernelu - konfiguracja przy pomocy programów z pakietu route2.
Tylko do danych wysyłanych z interfejsu sieciowego.
Do downloadu - danych przychodzących przez interfejs sieciowy są moduły ifb w kernelu lub imq - do dodania - kompilacja kernela i iptables. Generalnie lepszy - łatwiejszy dozarządzania ibardziej elastyczny jest imq.
Żeby intenet działał dobrze - przyda ci się też ustawianie priorytetów po protokołach - poczytaj o łacie layer7, ipp2p, w jajach przed 2.6.28 także patch-o-matic.
Natomiast - żeby uniknąć "cyrków" z exploitami iinnymi kłopotami na serwerze - który ma pracować - może się przydać łata grsecurity.
Konfiguracja tego całego majdanu dość trudna - ale warto.
Najprostszy przykład: http://dug.net.pl/texty/htb.php
To by było na tyle.
Pozdrawiam

Htb jest w kernelu - konfiguracja przy pomocy programów z pakietu route2.
Tylko do danych wysyłanych z interfejsu sieciowego.
Do downloadu - danych przychodzących przez interfejs sieciowy są moduły ifb w kernelu lub imq - do dodania - kompilacja kernela i iptables. Generalnie lepszy - łatwiejszy dozarządzania ibardziej elastyczny jest imq.
Żeby intenet działał dobrze - przyda ci się też ustawianie priorytetów po protokołach - poczytaj o łacie layer7, ipp2p, w jajach przed 2.6.28 także patch-o-matic.
Natomiast - żeby uniknąć "cyrków" z exploitami iinnymi kłopotami na serwerze - który ma pracować - może się przydać łata grsecurity.
Konfiguracja tego całego majdanu dość trudna - ale warto.
Najprostszy przykład: http://dug.net.pl/texty/htb.php
To by było na tyle.
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: limit szybkosci
dzieki za odpowiedź napewno sie przyda.
A co myslicie o wondershaper ??
EDIT:
Udało mi sie
Co sądzicie o takim rozwiązniu. 4 interfejsy. Pierwszy WAN, pozostałe 3 to podsieci którym bedą udostępniane usługi. Podział zrobiłem na dhcp3-server, do tego firestarter, i do przycinania szybkości wondershaper ?
A co myslicie o wondershaper ??
EDIT:
Udało mi sie

Co sądzicie o takim rozwiązniu. 4 interfejsy. Pierwszy WAN, pozostałe 3 to podsieci którym bedą udostępniane usługi. Podział zrobiłem na dhcp3-server, do tego firestarter, i do przycinania szybkości wondershaper ?