Skrypt - aktywator

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
strykul
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Skrypt - aktywator

Post autor: strykul »

Witajcie,
mam drobny problem i w zasadzie znalazłem jego rozwiązanie, ale chciałbym dogłębnie zrozumieć problem, bo zamierzam zostać na Linuxie dłużej.
Otóż dostałem aplikację javową, służącą do generowania testów. Jej uruchomienie w zwykły sposób skończyło się błędem:

Kod: Zaznacz cały

The file '/xxx/xxx/Pulpit/xxx/abc.jar' is not marked as executable.  If this was downloaded or copied from an untrusted source, it may be dangerous to run.  For more details, read about the executable bit.
Plus ścieżka dostępowa do aplikacji obsługującej javę.

Na ślepo odpaliłem terminal i zrobiłem jedyną rzecz, którą umiem - spróbowałem uruchomić apkę z uprawnieniami SUDO.

~/Pulpit/xxx$ sudo java -jar  abc.jar
Moje pytania są następujące:
1) Czy można taki kod umieścić w pliku - aktywatorze tak, aby nie trzeba było każdorazowo wklepywać hasła administratora?
2) Czy da się jakoś zmienić uprawnienia samej aplikacji, aby uruchamiała się ona z uprawnieniami administratora?
3) Gdzie mogę poczytać więcej o składni terminala, ale tak ze strony praktycznej - użyteczne komendy, przykłady itd...

Z góry dziękuję serdecznie za pomoc i proszę wybaczyć dyletanckie podejście do zagadnienia...
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Skrypt - aktywator

Post autor: namok »

Ad.1. Możesz napisać skrypt który zawiera to polecenie ale i tak będziesz musiał podać hasło.
Ad.2. Zapewne się da ;) ale proponuję abyś nie zaczynał poznawania systemu od zabawy z uprawnieniami.
Ad.3. Informacji jest sporo, ja polecam to: http://www.tldp.org/guides.html. Najpierw przejrzyj "Bash Guide for Beginners" a potem "Advanced Bash-Scripting Guide".
strykul
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: strykul »

Dziękuję Namok za linki :) Doszukałem, że wystarczy we właściwościach pliku zaznaczyć "Zezwalaj na wykonywanie pliku jako program" i włącza się już bez krzyczenia na mnie.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

https://wiki.archlinux.org/index.php/sudo
Owszem, można tak zrobić, żeby podczas uruchamiania tej Twojej aplikacji, czy też Javy ogółem, Sudo nie dopytywało się o hasło. Tylko pytanie, jaki to ma sens?
Nie jestem pewien, ale myślę, że w Twoim przypadku chodzi o coś takiego:

chmod +x abc.jar
Spróbuj tym potraktować swój plik i wtedy odpalić, już jako zwykły użytkownik.

EDIT: Nie wiem, jak to się stało, ale dopiero teraz przeczytałem ostatnią odpowiedź @strykul. Skoro problem rozwiązany, to chyba mój post można usunąć :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”