mam drobny problem i w zasadzie znalazłem jego rozwiązanie, ale chciałbym dogłębnie zrozumieć problem, bo zamierzam zostać na Linuxie dłużej.
Otóż dostałem aplikację javową, służącą do generowania testów. Jej uruchomienie w zwykły sposób skończyło się błędem:
Kod: Zaznacz cały
The file '/xxx/xxx/Pulpit/xxx/abc.jar' is not marked as executable. If this was downloaded or copied from an untrusted source, it may be dangerous to run. For more details, read about the executable bit.
Na ślepo odpaliłem terminal i zrobiłem jedyną rzecz, którą umiem - spróbowałem uruchomić apkę z uprawnieniami SUDO.
Kod: Zaznacz cały
~/Pulpit/xxx$ sudo java -jar abc.jar
1) Czy można taki kod umieścić w pliku - aktywatorze tak, aby nie trzeba było każdorazowo wklepywać hasła administratora?
2) Czy da się jakoś zmienić uprawnienia samej aplikacji, aby uruchamiała się ona z uprawnieniami administratora?
3) Gdzie mogę poczytać więcej o składni terminala, ale tak ze strony praktycznej - użyteczne komendy, przykłady itd...
Z góry dziękuję serdecznie za pomoc i proszę wybaczyć dyletanckie podejście do zagadnienia...