Witam
Sprzęt: Dell Optiplex 750 z procesorem Core 2 Duo 2.6 GHz
Od pewnego czasu zauważyć można wyraźne wydłużenie czasu uruchamiania systemu. Zaczęło się jeszcze przy 14.04 po aktualizacji do 14.10 nic się nie zmieniło. Wygląda to tak, że po uruchomieniu komputera i zakończeniu procedury POST coraz dłużej trwa ładowanie systemu do ekranu logowania. Po wpisaniu hasła i kliknięciu "OK" komputer "wisi" ok 15-30 sekund na samym pulpicie zanim pojawi się górna belka, menu po lewej oraz wskaźnik myszy. Od jakiegoś czasu zauważam również ogólny spadek wydajności systemu i wydłużenie czasu uruchamiania aplikacji (zwłaszcza widoczne przy Firefox'ie).
Ponieważ jestem stosunkowo nowy w temacie Linuxa zastanawiam się czy spowodowane jest to stopniowym "zaśmiecaniem" systemu wraz z upływem czasu czy może też problem leży po stronie sprzętu (nie mam pewności w jakiej kondycji jest dysk twardy) ?
Pozdrawiam
wolne uruchamianie systemu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 15.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: wolne uruchamianie systemu
Instalowałeś jakiś sterownik nvidia?, bo ja zauważyłem wydłużenie czasu uruchamiania po instalacji nvidia
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Re: wolne uruchamianie systemu
Nie instalowałem sterowników nvidia.