wolne uruchamianie systemu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
goose41
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

wolne uruchamianie systemu

Post autor: goose41 »

Witam
Sprzęt: Dell Optiplex 750 z procesorem Core 2 Duo 2.6 GHz
Od pewnego czasu zauważyć można wyraźne wydłużenie czasu uruchamiania systemu. Zaczęło się jeszcze przy 14.04 po aktualizacji do 14.10 nic się nie zmieniło. Wygląda to tak, że po uruchomieniu komputera i zakończeniu procedury POST coraz dłużej trwa ładowanie systemu do ekranu logowania. Po wpisaniu hasła i kliknięciu "OK" komputer "wisi" ok 15-30 sekund na samym pulpicie zanim pojawi się górna belka, menu po lewej oraz wskaźnik myszy. Od jakiegoś czasu zauważam również ogólny spadek wydajności systemu i wydłużenie czasu uruchamiania aplikacji (zwłaszcza widoczne przy Firefox'ie).
Ponieważ jestem stosunkowo nowy w temacie Linuxa zastanawiam się czy spowodowane jest to stopniowym "zaśmiecaniem" systemu wraz z upływem czasu czy może też problem leży po stronie sprzętu (nie mam pewności w jakiej kondycji jest dysk twardy) ?
Pozdrawiam
MKoniuszko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: wolne uruchamianie systemu

Post autor: MKoniuszko »

Instalowałeś jakiś sterownik nvidia?, bo ja zauważyłem wydłużenie czasu uruchamiania po instalacji nvidia
goose41
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: wolne uruchamianie systemu

Post autor: goose41 »

Nie instalowałem sterowników nvidia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”