Automatyczne usunięcie potrzebnych pakietów.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
ShogunToyo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Automatyczne usunięcie potrzebnych pakietów.

Post autor: ShogunToyo »

Witam.
Od jakiegoś czasu przesiadłem się na debiana 8 w wersji Gnome Shell i mam głupi problem który w Ubuntu nigdy nie występował.

Opis całej sytuacji:
Ściągam Debian w wersji ISO na płytę CD [nie DvD], instaluje, system startuje szybko i sprawnie.
Pierwsze co robię to odznaczam całe środowsko gnome aby pakiety najbardziej potrzebne nie usunęły się z innym pakietem poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

apt-get unmarkauto gnome-core

Robie podstawowe rzeczy czyli usuwam pakiety typu Totem, Rhytmbox, Cheese itd. poleceniem:

apt-get purge nazwa pakietu
Wszystko git do tego momentu.

Ale później zaczynają się schody których tak za bardzo nie rozumiem jak to się dzieje. Po zainstalowaniu firefox'a usuwam Iceweasel który jest automatycznie instalowany z systemem poleceniem

apt-get remove purge iceweasel
...i widzę że terminal wypluwa mi że przy usunięciu pakietu leci też polska paczka językowa z iceweasel. Mówie no spoko przecież i tak chce to usunąć i nigdy do tego więcej nie wracać. a tu zonk, Po restarcie okazuje się że usunęło mi też pakiet "Narzędzie Dostrajania" dzięki któremu zmieniam motywy gnome, ikony, okna, powłoki itd.
WTF? Przecież wyraźnie było napisane że ta paczka nie pojawiła się przy usunięciu pakietu.

To samo jest jak chce usunąć program ImageMagick. Co się okazuje - że przy usunięciu tego pakietu leci też pakiet Conky Manager który był instalowany przeze mnie osobiście po instalacji systemu. Co ma wspólnego Conky do programu który wyśtwiela grafikę? Co jest k...a z tym systemem? Przecież to nie może być tak skomplikowane żeby usunąć jeden prgram i przy okazji leciał inny a nie ma nic wspólnego z drugim który służy do czegoś innego.

Potrzebuje 2 informacji.
1. potrzebuje nazwę pakietu "narzędznia dostrajania" bo nie umiem jej znaleść w synaptic.
2. Jaką komendą odznaczyć całe Gnome aby nie usuwał mi niezbędnych pakietów.

Wiem że to forum Ubuntu ale społeczność polska Debiana jest na marnym poziomie gdzie sam się o tym przekonałem więc może jest ktoś kto używał Debiana i mi pomoże.

UPDATE:
Ok już sobie poradziłem z instalacją pakietów które mi są potrzebne. wystarczyło zrobić

apt-get update
. Ale nadal nie rozumiem jak usunąć program nie usuwając innego pakietu który nie ma nic wspólnego z drugim.
Awatar użytkownika
luket
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Automatyczne usunięcie potrzebnych pakietów.

Post autor: luket »

Załamujesz...

Narzędzie dostrajania w Debianie to Gnome Tweak Tool i instalujesz je poleceniem:

apt-get install gnome-tweak-tool
lub:

aptitude install gnome-tweak-tool
Do sprawdzenia zależności które wymaga dana aplikacja używasz (dla apt-get):

--no-install-recommends
dla aptitude: Jeżeli powyższe polecenie i tak zwraca np. część innego środowiska graficznego to nic z tym nie zrobisz. Program aby poprawnie funkcjonował potrzebuje tych pakietów.

Polska społeczność Debiana stoi na bardzo wysokim poziomie tylko tobie nie chce się nawet skorzystać z google.

Polecenie:

apt-get update
Służy do aktualizacji repozytoriów. Do Dociągnięcia brakujących zależności wydajesz polecenie:

apt-get install -f
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”