2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Czeslavus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?

Post autor: Czeslavus »

Właściwie wszystko jest w temacie. Kupiłem laptopa, zainstalowałem Ubuntu Studio 12.04 (taki sam jak stacjonarny), nadałem takiego samego użytkownika i chcę kablem LAN. co mi go UPC sprezentowało, przegrać 500 GB z jednego na drugi.
Problem polega na tym, że ssh głupieje jak wpisuję ubuntustudio@127.0.1.1 bo to samo jest na drugim. Jak zmienić adres IP na jednym z nich. Z netu mogę zrezygnować na jednym na jakiś czas.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
slawek1082
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: 2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?

Post autor: slawek1082 »

127.0.1.1 to lokalny adres IP (localhost, tak samo jak 127.0.0.1). Jeżeli połączyłeś komputery kablem sieciowym bezpośrednio to powinieneś ustawić samodzielnie jakieś IP na obu kompach, np. na jednym 192.168.1.1 a na drugim 192.168.1.2. Możesz to zrobić wpisując:

Kod: Zaznacz cały

sudo ip addr add 192.168.1.1/24 dev eth0
oczywiście eth0 musisz zmienić na nazwę swojego interfejsu jeżeli jest inny
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10

Re: 2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?

Post autor: Rgl »

Czy przy połączeniu bezpośrednim skrętka nie musi mieć przeplotu?
kchteam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kchteam »

Jest szansa, że karta sieciowa sama zrobi przeplot, ale najbezpieczniej będzie zrobić/kupić kabel z przeplotem. Ewentualnie, jak masz dwa kabla i jakiegoś switcha (zobacz, ile masz wejść w urządzeniu od UPC, możliwe, że jest tam wbudowany switch), wtedy nie musisz. Tak, jak wspomniał @slawek1082, musisz mieć dwa różne adresy IP - inaczej będziesz miał konflikt "w sieci", czyli w połączeniu dwóch kart sieciowych.

[Przemek]
Masz problem? Napisz do nas >>

Przemek - Linux ,Cisco, VyOS/Vyatta, Windows Serwer, Switching, Routing, IPSEC, VPN, trochę VoIP, LAMP poziom Medium
Marek - VoIP Master wszystkiego, Switching, Routing, IPSEC, CISCO, LAMP na poziomie Master
Awatar użytkownika
Czeslavus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: Czeslavus »

slawek1082 pisze:127.0.1.1 to lokalny adres IP (localhost, tak samo jak 127.0.0.1). Jeżeli połączyłeś komputery kablem sieciowym bezpośrednio to powinieneś ustawić samodzielnie jakieś IP na obu kompach, np. na jednym 192.168.1.1 a na drugim 192.168.1.2. Możesz to zrobić wpisując:

Kod: Zaznacz cały

sudo ip addr add 192.168.1.1/24 dev eth0
oczywiście eth0 musisz zmienić na nazwę swojego interfejsu jeżeli jest inny
A nie mogę na jednym zostawić starego IP? Kabel z przeplotem już kupiłem.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
slawek1082
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: slawek1082 »

Możesz. Ważne żeby IPki były ustawione różne, ale z jednej podsieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”