2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?
- Czeslavus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?
Właściwie wszystko jest w temacie. Kupiłem laptopa, zainstalowałem Ubuntu Studio 12.04 (taki sam jak stacjonarny), nadałem takiego samego użytkownika i chcę kablem LAN. co mi go UPC sprezentowało, przegrać 500 GB z jednego na drugi.
Problem polega na tym, że ssh głupieje jak wpisuję ubuntustudio@127.0.1.1 bo to samo jest na drugim. Jak zmienić adres IP na jednym z nich. Z netu mogę zrezygnować na jednym na jakiś czas.
Problem polega na tym, że ssh głupieje jak wpisuję ubuntustudio@127.0.1.1 bo to samo jest na drugim. Jak zmienić adres IP na jednym z nich. Z netu mogę zrezygnować na jednym na jakiś czas.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
Pozdrawiam
Czeslavus
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: 2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?
127.0.1.1 to lokalny adres IP (localhost, tak samo jak 127.0.0.1). Jeżeli połączyłeś komputery kablem sieciowym bezpośrednio to powinieneś ustawić samodzielnie jakieś IP na obu kompach, np. na jednym 192.168.1.1 a na drugim 192.168.1.2. Możesz to zrobić wpisując:
oczywiście eth0 musisz zmienić na nazwę swojego interfejsu jeżeli jest inny
Kod: Zaznacz cały
sudo ip addr add 192.168.1.1/24 dev eth0
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
Re: 2 komputery, 2 takich samych użytkowników, 2 identyczne IP + ssh. Jak to połączyć kablem LAN?
Czy przy połączeniu bezpośrednim skrętka nie musi mieć przeplotu?
Jest szansa, że karta sieciowa sama zrobi przeplot, ale najbezpieczniej będzie zrobić/kupić kabel z przeplotem. Ewentualnie, jak masz dwa kabla i jakiegoś switcha (zobacz, ile masz wejść w urządzeniu od UPC, możliwe, że jest tam wbudowany switch), wtedy nie musisz. Tak, jak wspomniał @slawek1082, musisz mieć dwa różne adresy IP - inaczej będziesz miał konflikt "w sieci", czyli w połączeniu dwóch kart sieciowych.
[Przemek]
[Przemek]
Masz problem? Napisz do nas >>
Przemek - Linux ,Cisco, VyOS/Vyatta, Windows Serwer, Switching, Routing, IPSEC, VPN, trochę VoIP, LAMP poziom Medium
Marek - VoIP Master wszystkiego, Switching, Routing, IPSEC, CISCO, LAMP na poziomie Master
Przemek - Linux ,Cisco, VyOS/Vyatta, Windows Serwer, Switching, Routing, IPSEC, VPN, trochę VoIP, LAMP poziom Medium
Marek - VoIP Master wszystkiego, Switching, Routing, IPSEC, CISCO, LAMP na poziomie Master
- Czeslavus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
A nie mogę na jednym zostawić starego IP? Kabel z przeplotem już kupiłem.slawek1082 pisze:127.0.1.1 to lokalny adres IP (localhost, tak samo jak 127.0.0.1). Jeżeli połączyłeś komputery kablem sieciowym bezpośrednio to powinieneś ustawić samodzielnie jakieś IP na obu kompach, np. na jednym 192.168.1.1 a na drugim 192.168.1.2. Możesz to zrobić wpisując:oczywiście eth0 musisz zmienić na nazwę swojego interfejsu jeżeli jest innyKod: Zaznacz cały
sudo ip addr add 192.168.1.1/24 dev eth0
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
Pozdrawiam
Czeslavus
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Możesz. Ważne żeby IPki były ustawione różne, ale z jednej podsieci.