Ostatnio reinstalowałem Ubuntu 14.04 LTS. Już podczas wczytywania obrazu systemu z nośnika pojawiał mi się kilkukrotnie monit "acpi pcc probe failed", dlatego aby móc zainstalować owy system musiałem restartować PC do momentu, aż instalator zostanie poprawnie uruchomiony. Po udanej instalacji restartowałem kompa kilka razy i czasem system ładował się od razu, a czasem musiałem ponownie uruchamiać PC, ponieważ w/w monit zawieszał wczytywanie Ubuntu. W celu pozbycia się tego monitu zmieniłem sterownik karty graficznej, lecz w efekcie poza monitem zaczął uruchamiać się tryb konfiguracji grafiki (The system is running in low-graphics mode), który wyświetla się praktycznie przy każdej próbie uruchomienia Linux'a. Ponowna zmiana sterownika karty graficznej na domyślny nic nie zmieniła. Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD 7950.
Screeny trybu "The system is running in low-graphics mode":
1.

2.

3.

* Po zatwierdzeniu (Ok) okna z 3-go screena system się zawiesza.
Podejrzewam, że do pogorszenia stanu problemu mogła przyczynić się modyfikacja grub'a programem Grub Customizer (Zmiana kolejności, zmiana nazwy Ubuntu oraz usunięcie opcji tj. test pamięci).
W Grub'ie obecnie widnieje:
- Ubuntu 14.04 LTS
- Windows 7
- Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu
Windows uruchamia się bez żadnego zarzutu.
Z góry dziękuję
Download-er