Sterowniki karty graficznej uniemożliwiają wczytywanie Ubuntu 14.04 LTS

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Download-er
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Sterowniki karty graficznej uniemożliwiają wczytywanie Ubuntu 14.04 LTS

Post autor: Download-er »

Witam,

Ostatnio reinstalowałem Ubuntu 14.04 LTS. Już podczas wczytywania obrazu systemu z nośnika pojawiał mi się kilkukrotnie monit "acpi pcc probe failed", dlatego aby móc zainstalować owy system musiałem restartować PC do momentu, aż instalator zostanie poprawnie uruchomiony. Po udanej instalacji restartowałem kompa kilka razy i czasem system ładował się od razu, a czasem musiałem ponownie uruchamiać PC, ponieważ w/w monit zawieszał wczytywanie Ubuntu. W celu pozbycia się tego monitu zmieniłem sterownik karty graficznej, lecz w efekcie poza monitem zaczął uruchamiać się tryb konfiguracji grafiki (The system is running in low-graphics mode), który wyświetla się praktycznie przy każdej próbie uruchomienia Linux'a. Ponowna zmiana sterownika karty graficznej na domyślny nic nie zmieniła. Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD 7950.

Screeny trybu "The system is running in low-graphics mode":
1. Obrazek
2. Obrazek
3. Obrazek
* Po zatwierdzeniu (Ok) okna z 3-go screena system się zawiesza.

Podejrzewam, że do pogorszenia stanu problemu mogła przyczynić się modyfikacja grub'a programem Grub Customizer (Zmiana kolejności, zmiana nazwy Ubuntu oraz usunięcie opcji tj. test pamięci).

W Grub'ie obecnie widnieje:
- Ubuntu 14.04 LTS
- Windows 7
- Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu

Windows uruchamia się bez żadnego zarzutu.

Z góry dziękuję
Download-er
Ostatnio zmieniony 07 paź 2015, 09:35 przez Download-er, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Sterowniki karty graficznej uniemożliwiają wczytywanie Ubuntu 14.04 LTS

Post autor: igotit4free »

To doprosimy się wreszcie informacji na temat konfiguracji tego komputera? Podaj nazwy podzespołów albo wynik komendy

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Seven działa stabilnie, czy też coś zgłasza? Jaka tam jest płyta główna? Masz BIOSa, czy UEFI?

Co do meritum, to ja bym zaczął od próby zawalczenia z komunikatem

acpi pcc probe failed
W tym wpisie podano jedno z możliwych rozwiązań => http://askubuntu.com/questions/584248/b ... obe-failed
Nawiasem mówiąc najprawdopodobniej nie ma to nic wspólnego z kwestią sterownika dla Radeona, jak się uporasz z błędem PCC to możesz zająć się grafiką, tutaj opisano szczegółowo sposób postępowania => https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/AMD
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Download-er
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Sterowniki karty graficznej uniemożliwiają wczytywanie Ubuntu 14.04 LTS

Post autor: Download-er »

igotit4free pisze:To doprosimy się wreszcie informacji na temat konfiguracji tego komputera? Podaj nazwy podzespołów albo wynik komendy

lspci -k
Seven działa stabilnie, czy też coś zgłasza? Jaka tam jest płyta główna? Masz BIOSa, czy UEFI?

Co do meritum, to ja bym zaczął od próby zawalczenia z komunikatem

acpi pcc probe failed
W tym wpisie podano jedno z możliwych rozwiązań => http://askubuntu.com/questions/584248/b ... obe-failed
Nawiasem mówiąc najprawdopodobniej nie ma to nic wspólnego z kwestią sterownika dla Radeona, jak się uporasz z błędem PCC to możesz zająć się grafiką, tutaj opisano szczegółowo sposób postępowania => https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/AMD
Konfiguracja komputera: Wynik komendy lspci -k

Windows 7 działa bez najmniejszego problemu.

Mam UEFI - Płyta główna: Asrock Fatal1ty Z77 Professional

Co do próby usunięcia komukatu "acpi pcc probe failed", wykonałem następujące komendy.

sudo su
apt-get update
apt-get dist-upgrade
apt-get autoremove
update-grub
reboot
Po czym Ubuntu normalnie się wczytało. :roll: Następnie Aktualizacje oprogramowania wyświetliły możliwość aktualizacji, więc je zaktualizowałem. W celu sprawdzenia czy problem z w/w komunikatem jest rozwiązany zrestartowałem PC 4 razy. Przy pierwszym i drugim restarcie Linux wczytał się bez problemu. Po trzecim restarcie system się nie wczytał (czarny ekran). Przy czwartym restarcie pojawił się ponownie ten nieszczęsny komunikat ale chwile po tym uruchomiło się Ubuntu. :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”