dzięki za odpowiedź

może poznam linuksa bardziej
Więc tak. Co jakiś czas po prostu wiesza się Mozilla Firefox i Chrom. Przy mozilli pojawia się standardowy jakiś komunikat "Ostrzeżenie: skrypt nie odpowiada". Wcześniej częściej, teraz już rzadziej - po prostu obie przeglądarki się wieszają. Gdy wchodzę w mozilli w dodatki -> wtyczki jest komunikat, że Shockwave flash jest podatny na ataki i jest opcja aktualizacji. Wchodzę i jest komunikat na stronie internetowej związanej z mozillą, że "Dla twojej ochrony dodatek Flash Player Plugin on Linux 11.2.202.577 to 11.2.202.616 (click-to-play) został zablokowany." Wchodzę w pierwszy link poniżej, "plugin check page". Tam, że mam starego firefoxa i mogę załadować nowego (problem w tym, że chrom też się zawiesza). Niżej jest opcja update'u Adobe Flash Player. Klikam, jest wybór:

Nie wiem, które wydanie Adobe wybrać dla mojego ubuntu.
Ale przede wszystkim, dodatkowo jest problem taki, że po prostu Centrum Oprogramowania Ubuntu się nie ładuje, nie działa. To jest rzecz podstawowa. Nie mogę znaleźć nowych programów ani nic zaktualizować.
Komunikat odnośnie Centrum Oprogramowania:
Komunikat odnośnie błędu wewnętrzego Ubuntu:
Terminal operacja sudo apt-get. Wynik:
"Czytanie list pakietów... Błąd!
W: Błąd GPG:
http://ppa.launchpad.net precise Release: Następujące podpisy były błędne: BADSIG 5A9A06AEF9CB8DB0 Launchpad PPA for Ubuntu Wine Team
E: Encountered a section with no Package: header
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/pl.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_trusty_main_i18n_Translation-en
E: Nie udało się otworzyć lub zanalizować zawartości list pakietów."
Ustawienia systemu -> oprogramowanie i aktualizacje
Dodatkowo mogę napisać, że mam różne systemy do odpalania do wyboru przy włączeniu komputera. Ostatnio jak był mega cruch to mi jakiś informatyk coś tam porobił (w salonie za kasę). Na koniec coś co zwróciło moją uwagę (może być związane z tymi różnymi opcjami, które mam do wyboru - np. starsze ubuntu, nowsze (z zachowanymi danymi ze starego i takie tam, nawet nie ogarniam)
Przy włączaniu komputera w ogóle wybieram tę opcję:
A na górze pulitu często mam ikonkę zakaz wjazdu (XD) i tam opis błędu:
"Wystąpił błąd. Aby zidentyfikować problem, uruchom Menadżera pakietów z menu kontekstowego lub apt-get w terminalu. Identyfikator błędu: " Błąd: Otwieranie bufora (E:Encountered a section with no Package: header, E:Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/pl.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_trusty_main_i18n_Translation-en, E:The package lists or status file could not be parsed or opened.)". Zazwyczaj oznacza to, że instalowane pakiety posiadają niespełnione zależności."