14.04 LTS - różne błędy gdy używam Centrum Oprogramowania Ubuntu lub przy zmianie ustawień systemu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

14.04 LTS - różne błędy gdy używam Centrum Oprogramowania Ubuntu lub przy zmianie ustawień systemu

Post autor: nicolas »

Cześć wszystkim :) To mój pierwszy post. Fajnie, że trafiłem na to forum, może mi pomoże.

Szczerze mówiąc, jestem zielony w sprawy komputerowe i odkąd mam linuksa to mnie szlag trafia. Raz już musiałem zanieść do informatyka bo coś kompletnie padło po grzebaniu w terminalu. Mam taki problem. Przeglądarki - mozilla i chrom - wieszają się. Shockwave i adobe do aktualizacji się dowiedziałem pobieżnie. Problem w tym, że na moim 14.04 LTS nie mogę ani otworzyć Centrum Oprogramowania Ubuntu od jakiegoś czasu, ani nawet nie mogę zrobić żadnych aktualizacji z menu - ustawienia systemu. Klikam tam coś tam i potem jak dochodzi do aktualizowania bufora to nie działa i wyskakuje bład. Generalnie nie dobrze :/

Aha, a nie chcę po prostu samemu zaktualizować ubuntu do najnowszej wersji. Raz, że sam nie wiem, czy mogę to zrobić, skoro nic nie działa :d po drugie, nie chcę się pogubić w późniejszych wtyczkach i innych pluginach, żeby nie zostać bez komputera. Jeśli to możliwe, bardzo proszę o wytłumaczenie najprostszym językiem i nieskomplikowanymi terminami, jak kompletnemu zielonemu. Thx..
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: 14.04 LTS - różne błędy gdy używam Centrum Oprogramowania Ubuntu lub przy zmianie ustawień systemu

Post autor: mario_7 »

Jakie to błędy widzisz? Zacytuj komunikaty i dokładnie opisz w jakim momencie się pojawiają.
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: 14.04 LTS - różne błędy gdy używam Centrum Oprogramowania Ubuntu lub przy zmianie ustawień systemu

dzięki za odpowiedź :) może poznam linuksa bardziej

Więc tak. Co jakiś czas po prostu wiesza się Mozilla Firefox i Chrom. Przy mozilli pojawia się standardowy jakiś komunikat "Ostrzeżenie: skrypt nie odpowiada". Wcześniej częściej, teraz już rzadziej - po prostu obie przeglądarki się wieszają. Gdy wchodzę w mozilli w dodatki -> wtyczki jest komunikat, że Shockwave flash jest podatny na ataki i jest opcja aktualizacji. Wchodzę i jest komunikat na stronie internetowej związanej z mozillą, że "Dla twojej ochrony dodatek Flash Player Plugin on Linux 11.2.202.577 to 11.2.202.616 (click-to-play) został zablokowany." Wchodzę w pierwszy link poniżej, "plugin check page". Tam, że mam starego firefoxa i mogę załadować nowego (problem w tym, że chrom też się zawiesza). Niżej jest opcja update'u Adobe Flash Player. Klikam, jest wybór:
Obrazek
Nie wiem, które wydanie Adobe wybrać dla mojego ubuntu.

Ale przede wszystkim, dodatkowo jest problem taki, że po prostu Centrum Oprogramowania Ubuntu się nie ładuje, nie działa. To jest rzecz podstawowa. Nie mogę znaleźć nowych programów ani nic zaktualizować.

Komunikat odnośnie Centrum Oprogramowania:

Obrazek

Obrazek

Komunikat odnośnie błędu wewnętrzego Ubuntu:

Obrazek

Obrazek

Terminal operacja sudo apt-get. Wynik:

"Czytanie list pakietów... Błąd!
W: Błąd GPG: http://ppa.launchpad.net precise Release: Następujące podpisy były błędne: BADSIG 5A9A06AEF9CB8DB0 Launchpad PPA for Ubuntu Wine Team
E: Encountered a section with no Package: header
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/pl.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_trusty_main_i18n_Translation-en
E: Nie udało się otworzyć lub zanalizować zawartości list pakietów."

Ustawienia systemu -> oprogramowanie i aktualizacje

Obrazek

Dodatkowo mogę napisać, że mam różne systemy do odpalania do wyboru przy włączeniu komputera. Ostatnio jak był mega cruch to mi jakiś informatyk coś tam porobił (w salonie za kasę). Na koniec coś co zwróciło moją uwagę (może być związane z tymi różnymi opcjami, które mam do wyboru - np. starsze ubuntu, nowsze (z zachowanymi danymi ze starego i takie tam, nawet nie ogarniam)

Obrazek

Przy włączaniu komputera w ogóle wybieram tę opcję:

Obrazek

A na górze pulitu często mam ikonkę zakaz wjazdu (XD) i tam opis błędu:

"Wystąpił błąd. Aby zidentyfikować problem, uruchom Menadżera pakietów z menu kontekstowego lub apt-get w terminalu. Identyfikator błędu: " Błąd: Otwieranie bufora (E:Encountered a section with no Package: header, E:Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/pl.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_trusty_main_i18n_Translation-en, E:The package lists or status file could not be parsed or opened.)". Zazwyczaj oznacza to, że instalowane pakiety posiadają niespełnione zależności."
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Cienki jestem w te klocki więc nie pomogę, ale zdecyduj się jakiego systemu problem dotyczy. Piszesz o wersji 14.04, repo masz z 12.04 - burdel totalny.
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak mam:

Obrazek

Może do pewnego czasu ubuntu 12.04 się zaktualizowało do 14.04, a potem przestało.
No nie wiem. Sam jak mam nieczytelnie i czegoś nie czaję to mnie to denerwuje trochę ;)
thx
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Poczekaj cierpliwie na jakiegoś speca np. mario_7. Dałeś wyżej fotkę z menu GRUB i wynika z niego, że masz zainstalowane dwa systemy Ubuntu. Jak to jest, że wybierasz w menu GRUB Ubuntu 12.04 a ładuje się 14.04? Czy faktycznie masz dwa systemy na różnych partycjach?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Wyłącz repozytoria, które w nazwie mają słowo precise.
Wykonaj to w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo rm -rf /var/lib/apt/lists/*
sudo apt-get update
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki wielkie, mario_7! <piwo> dla rówieśnika ; )

Aktualizacja po jakimś czasie się zatrzymała i niedokończyła, ale dużo się poprawiło.

Zaktualizowały się rzeczy, przeglądarki śmigają, Centrum się otwiera i działa.

Natomiast od wczoraj, to dziwne, nie działa mi LibreofficeWriter (4.2.8.2). Dość stara wersja, a jest już najnowsza 5.1.4. Nie mogę w ogóle uruchomić zapisanych plików odt, nie ładują mi się dokumenty - w trakcie ładowania pliku libreofficewriter się wyłącza. A to równie ważne, bo mam pracę do zrobienia ; x

I teraz zastanawiam się w ogóle co zrobić. I jak. Skasować w ogóle LO i zainstalować najnowszą wersję? Czym właściwie różni się odinstalowanie w Centrum od skasowania jakąś komendą w terminalu?

W SKRÓCIE: Załadowałem nowy program do obsługi dokumentów tekstowych (Abiword) i nadal nie mogę ich otwierać. Inne pliki z dysku chodzą, odt - nie. Przy starcie komputera był problem z ładowaniem systemu, miałem opcję wciśniecia jakichś literek, wcisnąłem F - naprawianie błedów. Dostałem informację "Dysk /tmp jest jeszcze nie gotowy lub nie jest dostępny". Pod nią "Należy poczekać, lub nacisnąć S, aby pominąć montowania, lub M do ręcznego odzyskiwania". Poczekałem, system się załadował, problem z plikami odt pozostał.

Jakiś problem z dostępem do pamięci, odczytem, czy coś

Obrazek

Obrazek

na tym drugim screenie -> aktualizacja pakietów libgtk-3-0, libgtk-3-bin, libgtk-3-common?

Co i jak mogę zrobić?
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, 21:05 przez nicolas, łącznie zmieniany 1 raz.
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Spróbuję tak:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Edit: Libreoffice ładnie się zupgrejdował. Otwiera plik doc. Ale wciąż nie mogę otworzyć plików odt czy ods.
Z tego co widziałem pliki libgtk z powyższego posta się usunęły albo zupdejtowały (raczej to drugie) w czasie aktualizacji. Problem pozostaje : x
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Te pliki nie są czasem uszkodzone?
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie, otwieram je np na dysku google. Wiem na pewno, że system się nie zupdateował do końca za pierwszym razem. Potem zrobiłem jw, ale wiadomo, że to nie w wersji Libreoffice'a był szkopuł. Odt i ods, w sumie najważniejsze pliki w moim przypadku. W sieci szperam, ale nic po moim szperaniu dotychczas. Może jakieś ogólniejsze komendy systemowe by zaradziły. To tyle co mi przychodzi na myśl
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Uruchom LibreOffice z konsoli i spróbuj otworzyć plik. Są jakieś komunikaty?
Zobacz też w pliku .xsession-errors w katalogu domowym (plik jest ukryty) - może tam znajdziesz jakiś komunikat dotyczący LibreOffice.
nicolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie wiem jak to zrobić. Szukam w necie - nie wiem. Nie wiem jak otworzyć Libreoffice Writer z konsoli albo plik X.odt w programie Libreoffice Writer z poziomu konsoli.

Apropo .xsession-errors - nic tam niestety nie zauważyłem

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”