Dzielenie partycji (nie instalator)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Matii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Dzielenie partycji (nie instalator)

Post autor: Matii »

Witam.
Jestem zielony w temacie ale odważnie od paru dni testuje możliwości Ubuntu 16.04 LTS. Póki co jestem zachwycony... wychowany na windach od samego poczatku istnienia komputerów PC ;) ale nie moge znaleźć jednego choćby sposobu na podzielenie jedynej partycji /boot jaką ustawiłem w gparted instalując linuxa.

Generalnie nie chciałem ryzykować i wybrałem podczas instalacji opcję najbezpieczniejszą, czyli że instalator sam sobie podzieli-wydzieli pod Ubuntu - poczytałem, że istnieje możliwość uszkodzenia dysku gdzieś w necie - stąd pójście na łatwiznę.

Do rzeczy:

Mam 500gb dysku, który instalator podzielił na 3 partycje: ext4 boot ma 462gb, później mam extended 2,93gb, swap 2,93gb i jakiś nieprzydzielony 1mb. Chcę podzielić główną partycję - zostawić z 25gb na system a reszte podzielić na dwie do przetrzymywania wszystkiego.

Próbowałem w gparted ale problem polega na niemożności wydzielenia z partycji systemowej czegokolwiek. Można coś z tym podziałać? Czy nowy install?

Linux zainstalowany na kompie do testów... testuje dla zabawy ale i z przekory. Mam dość tych pierd** windowsów. Nie ukrywam, że jak tak dalej pójdzie to pingwinek zostanie moim docelowym os'em.

Czuwaj!
"Nic nie może się równać z prostą przyjemnością jazdy na rowerze"

J.F. Kennedy
JerzyB
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Dzielenie partycji (nie instalator)

Post autor: JerzyB »

Najbezpieczniej to będzie się trochę poduczyć. Poczytaj na forum o partycjonowaniu dysku na potrzeby Linuxa. Najlepiej by było samodzielnie podzielić sobie partycje wg potrzeb. Trochę poznaj specyfikę Linuxa, wiedza ta zaprocentuje na przyszłość. Witaj w klubie
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Zacznij od tego: http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_U ... y_Tahr.pdf
Przyswojenie wiedzy zawartej w tym przewodniku pomoże poprawnie zadawać pytania w przypadku napotkanych trudności.
pj1031999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: pj1031999 »

Kod: Zaznacz cały

man 8 resize2fs
Matii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Matii »

Tomfoc pisze:Zacznij od tego: http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_U ... y_Tahr.pdf
Przyswojenie wiedzy zawartej w tym przewodniku pomoże poprawnie zadawać pytania w przypadku napotkanych trudności.
Dzięki, w zasadzie przypadkowe odnalezienie tego pdf'a w sieci zachęciło mnie do przesiadki. Instrukcje przestudiowałem, ale nie wszystko jest dla mnie w niej jasne. Właśnie z partycjonowaniem miałem mały problem.
pj1031999 pisze:

man 8 resize2fs
Dziękuję... ale gdybym miał wprowadzić zmienne wartości w poleceniu to jak to będzie wyglądać?
Jak wspominałem: dysk 500gb.
W tej chwili mam 2x 2,93 (w tym swap)
Jedna partycja jako /boot 460gb.

Chciałbym wydzielić: 30gb pod system z tej partycji
A reszte z tych pozostałych 430 na dwie w miarę równe jako /home.
"Nic nie może się równać z prostą przyjemnością jazdy na rowerze"

J.F. Kennedy
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Partycja /boot o rozmiarze ponad 400 GB? Jest tysiąc razy za duża i w ogóle niepotrzebna początkującym. Gdzie jest partycja /? Po co te partycje istnieją, bo do instalacji systemu się nie nadają. Jeżeli partycję / określasz mianem /boot, to znak, że musisz jeszcze raz dokładnie przeczytać przewodnik. Bez tego nie dasz rady. Do partycjonowania dysku najlepiej jest użyć programu gparted, który jest dostępny na nośnikach instalacyjnych Ubuntu.
pj1031999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: pj1031999 »

e2fsck -f /dev/sdaX
resize2fs /dev/sdaX nowy_rozmiar
fdisk /dev/sda
W fdisk usuwasz stary obraz partycji i tworzysz nowy, który będzie miał taką wielkość jak podałeś resize2fs.
Swoją drogą pokaż jak Ci się rozlokowały te partycje

sudo /sbin/fdisk -l
A jeżeli wolisz pójść na łatwiznę, to odpalenie obrazu live powinno pozwolić gparted z takiego systemu live na podział tych partycji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”