Przeglądarka wolno chodzi oraz system zawiesza się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Przeglądarka wolno chodzi oraz system zawiesza się
Nie mam juz pojęcia co jest grane, zaktualizowane do 20.04.1, dodany wpis do grub-a, kernel 5.8 i dalej się wiesza, codziennie niezależnie od obciążenia.
Spróbuję zmienić na inny, mint lub lite i zobaczę czy dalej takie cyrki będą
Spróbuję zmienić na inny, mint lub lite i zobaczę czy dalej takie cyrki będą
- 320
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Polecenie
Kod: Zaznacz cały
top > text.txt

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
Kto był producentem tego laptopa?linuxozaurus pisze: 19 lis 2020, 20:39
Albo inny przykład kiedyś poszłam się serwisu napraw laptopów i oddaję laptopa znając jego wadę.
To co usłyszałam od serwisanta jako diagnozę brak sterowników (nie słyszałam takiej bzdury) przyznaną była spalona karta wifi ( a później po awarii tej części niestety nawaliła karta graficzna) serwis nie chciał się do tego dobrać bo laptop był na gwarancji (skończyło się to 3 wymiana płyty glownej i innych części z tym wifi i 2 razy dysk w okresie 3 lat od zakupu 2011-2014) to był najbardziej pechowy laptop w okresie gwarancyjnym
--
Pozdrawiam
czesioo
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
"Kto był producentem tego laptopa?"
Marka DELL (Voatro 3500) poprzedni laptop ostatnio zmieniłam na Lenovo więcej w podpisie.
Nie musiałeś pytać się o producenta bo było to podane w akapicie na temat awarii dysku HDD.
Marka DELL (Voatro 3500) poprzedni laptop ostatnio zmieniłam na Lenovo więcej w podpisie.
Nie musiałeś pytać się o producenta bo było to podane w akapicie na temat awarii dysku HDD.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
A uaktualniłeś drivery AMD tak jak podano w tym howto ?Nie mam juz pojęcia co jest grane, zaktualizowane do 20.04.1, dodany wpis do grub-a, kernel 5.8 i dalej się wiesza, codziennie niezależnie od obciążenia.
Możesz też spróbować z parametrem / wpisem : processor.max_cstate=1
Wydaje mi się iż jest to jakiś błąd grafiki AMD Ryzen 5 ...lub procesora więcej podobnych:
ubuntu amd ryzen 5 freeze
komuś pomógł parametr: idle=nomwait
Ostatnio zmieniony 22 lis 2020, 13:19 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 1 raz.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
prawidłowa nazwa - DELL VOSTRO. Posiadam taki - DELL Vostro 3590 i5-10210U 16GB z Ubuntu 20.04.1

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
@kszyhus Mój ma tylko 8GB RAMu i kiepsko działa po 9 latach. I był wyjątkowo pechowy dla mnie. Intel plus NVIDIA i jest z 2011.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Tak aktualizowałem sterownikikobrawerde pisze: 22 lis 2020, 11:19 A uaktualniłeś drivery AMD tak jak podano w tym howto ?
Możesz też spróbować z parametrem / wpisem : processor.max_cstate=1
Wydaje mi się iż jest to jakiś błąd grafiki AMD Ryzen 5 ...lub procesora więcej podobnych:
Pobawię się jeszcze z tym parametrem . choć muszę wpisać poprawki które sam robiłem. Aktualnie mam Ubuntu-mate 20.04.1
Choć też testowałem LMDE 4 pod środowiskiem cinamon które bardzo mi się podobało, wszystko szybko płynnie, przeglądarka jak i centrum oprogramowania szybko chodziły w porównaniu do ubuntu. lesz problem był ze zerownikiem wifi, nigdzie nie mogłem znaleźć programu/zakładki odpowiedzialnej za sterowniki, internet też nie zawile pomagał, po 4 godzinach męczenie zrezygnowałem.
oraz lite5.2 pod środowiskiem Xfce mimo że na nim był program odpowiedzialny za sterowniki i szybko bez problemu sie zainstalowały, to nie podobało mi się coś w nim i po 2 godzinach zmieniłem na ubuntu-mate
Mint oraz lite przez ten czas pracy się nie zawiesiły.
Oraz sprytem odkleiłem plombę i zmieniłem dysk z intel na wd(SSD) lecz dalej się wiesza.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
zamiana dysków miejscami nie ma znaczenia. Gratulacje utraty gwarancji na komputer. Ja mam Linuxa na 2 dysku SSD (Goodram). Jak będziesz chciał odesłać na gwarancję to będziesz płacił bo to zauważą.
Oraz sprytem odkleiłem plombę i zmieniłem dysk z intel na wd(SSD) lecz dalej się wiesza.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus