PS. jestem amatorem nie informatykiem

Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
Ta "swoja" partycja "/" ma być tą partycją, na której zainstalowane jest Ubuntu.Wunder Wungiel pisze: 01 mar 2021, 08:29 Robisz tak:
.... Jak dojdziesz do partycjonowania, to wybierz twoją partycję "/" - daj "użyj jako - system plików ext", sformatuj i punkt montowanie "/". Zatwierdź...
4. Zatwierdź i dokończ instalację. Uruchom ponownie. Gotowe!![]()
Podczas instalacji. Robisz tak:jakbym chciał przeznaczyć CAŁĄ partycję na Linux'a (pozbyć się windows'a) to jak to zrobić, defragmentacja czy podczas instalacji?
Punkt drugi: trzy partycje nie mogę mieć jednej
Z tego co mi się udało znaleźć o różnicy miedzy UEFI a BIOS'em (wcześniej nie wiedziałem że taka jest), to mam BIOS... chyba (interfejs wygląda na składający się tylko ze znaków, to ten w 4 kolorach biały, czarny, niebieski i szary) jeśli się nie mylę to w takim razie mam MBR (bo z tego co znalazłem to BIOS nie wspiera GPT a nie wiem gdzie szukać informacji o tym co mam a dzieliłem automatycznie podczas instalacji Ubuntu).kszyhus pisze: 03 mar 2021, 10:56 Najpierw napisz jaki to dysk (chodzi o wielkość), czy będzie jako jedyny i czy cały przeznaczasz na Linuxa (Minta).
Napisz też czy format dysku zrobisz ma MBR czy GPT oraz UEFI czy BIOS.
Wiedząc co chce się dzielić, można określić jak podzielić.
jest różnica pisząc rurznica zamiast różnica i jest różnica w odczytywaniu posta pisanego małymi literami.
widzę ze autor wątki nie wie jaka to jest różnica pomiędzy Bios a UEFI i jaki to ma wspływ na instalację linuxa?tomibuntu pisze: 03 mar 2021, 15:00 On nie wie czym różni się defragmentacja od formatowania. Po co zmieniać coś co działa. Chcesz cinnamon to go doinstaluj. Skończy się nieudaną zmianą dystrybucji, uszkodzeniem partycji z windowsem i pisaniem linux to gówno.
no ja w sumie nie jestem pewien czy GPT czy MBR bo nie wiem na ile można ufać informacją z takich stronlinuxozaurus pisze: 03 mar 2021, 12:41 U mnie podział jest prosty 512 MB partycja UEFI 20GB / reszta /home
Gdyby to było GPT to bym miałam 512MB partycja / boot 20GB reszta /home
Dla pojemności 500GB dysk SSD
tam 300 GB jak innego systemu nie planuję nie będę się szczypać chociaż w sumie jak mnie tak tomibuntu (tacy ludzie to mnie trochę faktycznie zniechęcają do samodzielnego działania) straszy to wole zepsuć partycję niż cały dysklinuxozaurus pisze: 03 mar 2021, 12:41 Gdyby to było w sytuacji autora bo u mnie by wyglądało
300 GB wydzielić z partycji systemowej Windows
Następnie podzielić wolne miejsce na partycje
Utworzenie partycji rozszerzonej w w niej utworzyć partycję /boot 512 MB ewentualnie SWAP jeśli jest to dysk HDD w ilości posiadanego RAMu w komputerze potem 20 GB / a na końcu reszta /home w przypadku biosu
W przypadku UEFI byłoby to
300 GB wydzielonego z partycji systemowej Windows
Następnie wydzielic partycje /UEFI 512MB potem /20 GB dla systemu / a na koniec reszta na /home.
Ok, to tyle łatwiej bo mam SSD i RAM'u mi twardziel nie zajmie (chociaż 8GB to i tak nie powinienem mieć problemu)linuxozaurus pisze: 03 mar 2021, 12:41 W przepadku dysków SSD nie zaleca się tworzenia partycji swap
Korzystam korektora w systemie windows 10 ale nie wszystko wyłapie a jak literki są za małe to polecam użyć kombinacji CTR+scroll albo CTR+ + lub - na klawiaturze, te koło BackSpace'u też działąją miło mi było odwdzięczyć się za pana... pomoc panie kszyhusiekszyhus pisze: 03 mar 2021, 14:09 jest różnica pisząc rurznica zamiast różnica i jest różnica w odczytywaniu posta pisanego małymi literami.
Po co zmieniasz wielkość tekstu? Nie można tego odczytać (przynajmniej z moim wzrokiem).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości