Czynności po odkryciach prawie archeologicznych

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Czynności po odkryciach prawie archeologicznych

Post autor: Wunder Wungiel »

"Ładnością" się nie kieruj. Takiego Xubuntu łatwo sobie upiększysz :) Ze środowiskami LXQT i LXDE (czyli Lubuntu) jest to samo. Wystarczy chcieć ;)
Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu :), Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
tomibuntu

Post autor: tomibuntu »

Po pierwsze zapomnij o Lubuntu bo jest za ciężkie na taki komputer, a po drugie tylko i wyłącznie Puppy Linux lub zamiast GNU/Linuksa - NomadBSD, ale sprawdź na Live czy Wi-Fi działa.
Awatar użytkownika
kokop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: kokop »

Wunder Wungiel pisze: 09 mar 2021, 18:47 "Ładnością" się nie kieruj. Takiego Xubuntu łatwo sobie upiększysz :) Ze środowiskami LXQT i LXDE (czyli Lubuntu) jest to samo. Wystarczy chcieć ;)
Wystarczy chcieć?
U mnie to musi mocy urzędowej nabrać :lol:
Awatar użytkownika
kokop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

tomibuntu pisze: 09 mar 2021, 19:13 Po pierwsze zapomnij o Lubuntu bo jest za ciężkie na taki komputer, a po drugie tylko i wyłącznie Puppy Linux lub zamiast GNU/Linuksa - NomadBSD, ale sprawdź na Live czy Wi-Fi działa.
A który komp masz na myśli? Bo od rana to ja już na dwa kompy jadę. Starym z celeronem i trochę nowszym z Core 2 Duo T7500.
W porównaniu z pierwszym w życiu Commodorem to oba są superkomputerami
:roll:
tomibuntu

Piszę o laptopie. Jeszcze z jakieś dwa lata temu używałem komputera z 1 GB Ramu i dwurdzeniowym procesorem. Komputer ten miałem od wielu lat i było tam Ubuntu 8.04 i tak działało aż do wersji 14.04 (w między czasie zmieniłem GNOME na LXDE - martwy już projekt), w końcu wyrzuciłem na złom. Nie ważne jak lekkie środowisko graficzne lub menedżer okien zainstalujesz, obecne wydanie Ubuntu lub innego GNU/Linuksa nie będzie działać tak szybko jak przestarzałe wydanie, które masz tam zainstalowane. Aplikacje są już nowsze, bardziej pamięciożerne. Puppy Linux lub NomadBSD to jedyny wybór na tak stary sprzęt jeśli chcesz mieć dystrybucję aktualną - otrzymującą aktualizacje bezpieczeństwa i mającą nieprzestarzałe aplikacje. Tutaj masz przegląd NomadBSD i pokazane zużycie pamięci, chodź w BSD podobno pamięć zarządzana jest w trochę inny sposób niż w Linuksie.
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie ważne jak lekkie środowisko graficzne lub menedżer okien zainstalujesz,
TinyCore:

Kod: Zaznacz cały

http://tinycorelinux.net/downloads.html
:lol: :mrgreen:
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu :), Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Awatar użytkownika
kokop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki chłopaki za porady. Wczoraj wieczorem trochę walczyłem z dystrybucjami ale na tym mocniejszym zabytku, T61.
Przerobiłem Xubuntu, Lubuntu, Peppermint i jeszcze coś ale już mi wyleciało z głowy bo i tak nie warto pamiętać , zawisało w nim prawie wszystko w locie.
Jakoś tak, nie wiem czym to dokładnie powodowane, zdaje mi się że Lubuntu 18.04 w wersji 64bit najlepiej na nim chodzi i jest moim faworytem na chwilę obecną. Chociaż jeden zgrzyt znalazłem/ pewno jestem za głupi ale za chiny ludowe nie udało mi się dodać żadnego programu do panelu. Nawet jakieś podpatrzone w necie na szybko sposoby zawiodły. Za to skutecznie udało mi się wywalić te które już domyślnie z instalacją tam siedziały. Konkretnie to folder domowy i przeglądarka. Wywaliłem i już ich nie wstawiłem w belkę. Do folderu domowego trza włazić teraz przez śmietnik. ja p.......
hahahha.
Zrobię jeszcze porównanie z linux lite które właśnie ciągnę.
To tak już dla świętego spokoju
tomibuntu

Jak chcesz mieć normalne środowisko graficzne to możesz spróbować coś z forkiem KDE3.5. Na pewno zużyje mniej niż Lubuntu, a i będzie w pełni konfigurowalne środowisko jak za starych czasów.
Awatar użytkownika
kokop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Za KDE nie przepadam, ale zobaczę bo i tak się nudzę teraz.
Kwarantannę mam cholera, znaczy coronavirus
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

kokop pisze: 10 mar 2021, 13:20 Za KDE nie przepadam, ale zobaczę bo i tak się nudzę teraz.
Kwarantannę mam cholera, znaczy coronavirus
Koronawiris to paskudna sprawa.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tomibuntu

To prawda, tak samo jak epidemia pryszczy na tyłku.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

tomibuntu pisze: 10 mar 2021, 15:55 To prawda, tak samo jak epidemia pryszczy na tyłku.
lepiej żebyś nie złapał tego kovida jak ja
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
320
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: 320 »

W serwisie DistroWatch.com można poszukać dystrybucji na stare komputery.
Niektóre z nich były już wymienione w tym wątku.
https://distrowatch.com/search.php?osty ... ive#simple
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

W moich linkach też jest sporo tych lekkich dystrybucji. Jest ich tyle, że nie wiadomo co wybrać :)
Awatar użytkownika
kokop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Oj tak, dystrybucji zatrzęsienie. I tych małych i większych i faktycznie trudno wybrać.
Na dobrą sprawę to można strzelić na ślepo i będzie OK. Przynajmniej dla takiego komputerowca jak ja.
System jest OK gdy odpala przeglądarkę, odtworzy film i jakiego Gimpa żeby obrazek podkręcić nie zamulając zbytnio. Tak na oko ma się rozumieć bo na pewno nie będę sprawdzać w monitorach wszelkiego rodzaju. A czy obciąży proca czy pamięć przy tym w 30 czy 70 procentach to jest mi to absolutnie wsio ryba.
I zrobi to wszystko bez nadmiernego łamania głowy nad wierszem poleceń bo mnie osobiście już to przestało bawić i to dawno temu.
Dlatego Lubuntu w zasadzie wygrał i jakoś tam całkiem normalnie idzie na moich prehistorycznych komputerach.

>tomibuntu< wspomniał o nomadBSD i tak coś mi się oświeciło w tych archiwalnych plikach we łbie.
BSD
ooo, to może być ciekawe.
I tak jakoś wyszło że zaciągam właśnie FreeBSD
zobaczę co to teraz jest, pewno cwaniaki od jabłuszka połowę im zajumali i wypchali swojego słynnego OS
ed/ciekawe/czy/ruszy/z/cyca
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ja też jak nie mam co robić, to bawię się Linux'ami :) Spójrz tylko na mój podpis ↓ :P
Awatar użytkownika
kokop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wunder Wungiel pisze: 11 mar 2021, 07:53 Ja też jak nie mam co robić, to bawię się Linux'ami :) Spójrz tylko na mój podpis ↓ :P
Też mógłbym już dopisać kilka linuksów, ale mi się nie chce :-x W każdym razie łepetynę trochę zagrzałem od tych ćwiczeń z systemami. FreeBSD okazał się za ciężki na moją tępą głowę :pt36: co doprowadziło do logicznego wniosku że zajmę się nim później :lol:
Zapodałem sobie jeszcze Enso na cyca, odpalam i patrze że na oko całkiem ładny. Tylko co z tego, czego by nie ruszył to on zaraz że wystąpił błąd i chce to zgłaszać do centrali. Jak już tak kliknąłem z 15 razy na różne aplikacje i on z tym meldunkiem wyskoczył z 10 razy to mnie już bokiem wylazło, odechciał się znaczy tego całego Enso.
A niby taki fajny amerykański miał być 8-)
Teraz dla odmiany usiłuję ściągnąć, jak to gdzieś w opisie przeczytałem> chińską ślicznotkę :)
Deepin, chwilę zastanawiałem się co ta nazwa ma niby oznaczać :mrgreen:
Co by to miało nie być to ta chińska dystrybucja jakoś mało przystępna. Nie daje się ściągnąć i transmisja zdycha gdzieś w połowie.
Ma kto może jakiego nie chińskiego linka skąd by to pobrał w całości?
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Proszę bardzo :):

Kod: Zaznacz cały

https://sourceforge.net/projects/deepin/files/20.1/deepin-desktop-community-1010-amd64.iso/download
tomibuntu

kokop pisze: 10 mar 2021, 23:01 ...
bez nadmiernego łamania głowy nad wierszem poleceń bo mnie osobiście już to przestało bawić i to dawno temu.
...
zaciągam właśnie FreeBSD
...
Dwie wykluczające się rzeczy, jak interesuje Cię BSD to polecam ten kanał, a dla użytkowników takich jak Ty są GhostBSD oraz NomadBSD z czego ten pierwszy to desktop, a drugi system ratunkowy lub dla starych PC. BSD posiada na ogół gorszą obsługę sprzętu niż jądro Linux, dlatego warto sprawdzić na LiveCD czy wifi działa przed instalacją. Deepin ma ciężkie środowisko graficzne i w dodatku jest Chińskiego pochodzenia, chyba, że ktoś się nie boi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”