jaki Najlepszy Komunikator VoiP wg Was?

Jak się dogadać?
Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

jaki Najlepszy Komunikator VoiP wg Was?

Post autor: Iwo »

Witajcie,
Skype jak wszyscy wiemy, pod linuksem wideorozmów nie obsługuje, a dodatkowo od tego roku, jak się ma coś na koncie to od każdego połączenia internet<->intenet też skubie kasę. Poza tym fakt, że wersja jest dosyć przedpotopowa w porównaniu do WINa, dyskwalifikuje go z tej konkurencji. Mają linuksa gdzieś to i ja ich mam tam.
Właśnie próbowałem Ekigę, ale przy płaceniu się zatrzymałem, jeśli dobrze rozumiem, chce od razu za jednym zamachem $25 i pogubiłem się ogólnie. Pod WINem używałem GG, całkiem niezła jakość. Kadu tego nie ma.

No i właśnie, co polecacie (i dlaczego)?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

Iwo, GG? niezla jakosc? :P zadowli Cie juz chyba wszystko... no wiec
1. http://openwengo.com/ - bo open ;) i video
2. http://www.gizmoproject.com/ - bo gtk i daja 12 centow na kazde nowo zarejestrowane konto (dawali ale nie wiem czy dalej daja).
Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Właśnie próbuję wykupić Wengo minutki, ale coś mi blokuje kartę z Mbanku i muszę chyba zadzwonić na Mlinię.
Ten Wengophone zrobił na mnie dobre pierwsze wrażenie, ładny interfejs, obsługa innych jak np. jabbera Yahoo... (dla mnie bardzo ważne, wiadomo z jakich przyczyn).
Szkoda, że przy płaceniu na koniec kiedy wyskoczył mi błąd, z angielskiego przeskoczył na francuski. Zrozumieć zrozumiałem, ale nie lubię takich niespodzianek. Nie widzę poczty głosowej i analoga do funkcji "SkypeIn", czyli wewnętrznego numeru telefonicznego. Czyli Skype'owi z Windows'a nadal nie dorównuje.
Jest coś bardziej dopracowanego?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Iwo, gizmo talk, tak jak pisalem.

Pozatym numer telefonu bedzie dostepny w nowej wersji jak sie nie myle.. narazie guzik jest ale na stronie pisze "coming soon!"
Obrazek
radd

Post autor: radd »

Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

radd, fajnie ale Iwo zaznaczyl, ze chce videorozmowy a tego xlite nie posiada.
matthewalexander

Post autor: matthewalexander »

Ostatnio usluga VoIP pojawila sie w Jabbinie (jabber), ale jest do dopiero wersja beta i przy probie polaczenia program sie wykrzacza. Licze, ze szybko to naprawia i w koncu bede mial voip pod jabberem :roll:
Awatar użytkownika
bysiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: bysiek »

a co do wengo to zainstalowałem, przetestowałem ale straszna jakość jest, niedość ,że prawie nie da sie rozmawiać bo tak haczy to jeszcze wideo wygląda jakby chciało a nie mogło, nie wiem czy to tak u mnie, łącze mam dobr i na innych mi działa więc nie wiem czy to ten program jest taki kiczowaty?
loin des yeux...pres du coeur
Awatar użytkownika
mikrobart
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: mikrobart »

Do 7.04 dołączony jest telefon programowy - Ekiga. Kto zna go bliżej?
What are you doing?
radd

Post autor: radd »

Czy Ekiga ma wersję na windows, albo jaki windowsowy program się z "nią" komunikuje :pt36:
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

radd, wszystko co na sipie dziala sie z tym laczy, tak mi sie wydaje, pozatym jest wersja windowsowa.
pcxelja
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: pcxelja »

Iwo pisze:Skype jak wszyscy wiemy, pod linuksem wideorozmów nie obsługuje, a dodatkowo od tego roku, jak się ma coś na koncie to od każdego połączenia internet<->intenet też skubie kasę. Poza tym fakt, że wersja jest dosyć przedpotopowa w porównaniu do WINa, dyskwalifikuje go z tej konkurencji. Mają linuksa gdzieś to i ja ich mam tam.
Nie zauważyłem aby kasę pobierało w połączeniach skype - skype
Niestety wersja pod linux jest skąpa.
Z niecierpliwością czekam na nową wersje... mam nadzieję, że się jej doczekam....
Awatar użytkownika
mikrobart
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: mikrobart »

Oczywiście, że Skype nie pobiera pieniędzy za połaczenia Skype -- Skype. To jest chyba oczywiscie, może to była jakaś pomyłka systemu Skype...
Ciekawe, może i Skype zmonopolizowali :whis:
What are you doing?
Awatar użytkownika
bysiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

skoruppa widziałem,że ty masz tego wengo, mozesz mi powiedziec jak to jest z tymi wideorozmowami?czy to wina programu,że chodzi wolno, baaaardzo wolno i obraz jest nie owijając w bawełne do D U P Y ?? :) potrzebuje komunikatora do wideorozmów i nie moge znaleźć :/
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

bysiek, kamerke bede mial dopiero ze kilka dni.. z tego co sie orientue to ekiga ma jesczze videorozmowy... narazie Ci nie pomoge.
Awatar użytkownika
bysiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

to daj znać jakbyś coś znalazł bo ja coś nie moge nic odpowiedniego znaleźć, powiem ci, że już testowałem tak:
amsn -video jest (jakość trochę gorsza niż na windzie) ale często się wykrzacza i NIE MA VOICE jest tylko wideo, porażka wg mnie i minus dla autora
wengo-to już pisałem tak jak i wideo tak samo voice porażka, może to wina mojej konfiguracji ale jakość jest poniżej dopuszczalnej, nie słychać prawie nic i wideo przycina
gizmo-ładny program ale nie ma wideo :(
kopete-napisany pod KDE, na gnomie muli i jest wogóle kiczowaty jak cały KDE bez urazy dla nikogo :)
starałem się też uruchomić skype 3.0 z wine ale jakoś mi nie idzie choć zrobiłem dokładnie wg poradnika,który jest w internecie (w innym temacie o tym pisałem) tak więc skoruppa naprawdę będę Ci "wdzięczny" za pomoc ;) bo musze mięc program do rozmowy z dziewczyną z kamerką i voice i tylko to mnie trzyma na windzie jeszcze a ona też nie przekona się do linuxa dopóki nie zobaczy,że wszystko działa ;)

[ Dodano: 26 Marzec 07, 20:03 ]
sluchaj rzeczywiście ekiga ma video ale mam pytanie jak się połączyć z innym użytkownikiem? bo ja tam widzę tylko klawiaturę numeryczną do wybierania numerów??
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

bysiek, dzwonisz wpisujaca np sip:skoruppa@ekiga.net
Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Skype i tak nadal drożeje, a nas ma gdzieś.

Rzeczywiście coś mi się pomyliło. Ze Skype'a na Skype'a można jeszcze za darmo dzwonić, ale za to:
Od 18 stycznia 2007 roku nasz partner Skype wprowadza nowe ceny za połączenia za pomocą SkypeOut. Do każdej rozpoczętej rozmowy powyżej 5 sek. zostanie dodana jednorazowa „opłata za połączenie”, równolegle z dotychczas istniejącą opłatą za czas trwania rozmowy, pobieraną za każdą rozpoczętą minutę. Opłata dotyczy tylko połączeń SkypeOut, czyli z telefonami stacjonarnymi i komórkowymi, będzie pobierana w walucie jaka jest ustawiona w „Moim Koncie”, niezależnie od kraju, do którego dzwonisz. Rozmowy między użytkownikami Skype nadal pozostają darmowe.
Koszt jednorazowej opłaty dodanej do każdej rozmowy wynosi 0,149 zł netto (0,171 zł z VAT).
Jest to ze strony: http://skype.onet.pl/444271,usluga.html niby grosze, ale jednak, poza tym poczytajcie sobie, ile osób narzeka na ich forum, na dziwne naliczanie opłat, jest tego trochę.
qzn

Post autor: qzn »

takie pytanie, jakiś program obsługuje audio i wideo rozmowy z msn? bo zarówno w amsn i kopete video leci gładko, a z rozmową kicha. niby równolegle skype, ale znowu się coś na 64 wysypało więc pytam, może o czymś nie wiem. Bo z wengo też cyrk nie lada, brak połączenia, jakieś rejestracje aktywacje na forum, cuda niewidy, może przedwcześnie, ale się zraziłem.
pod 7.04 na 64 błąd wygląda tak

Kod: Zaznacz cały

skype: error while loading shared libraries: libqt-mt.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
przed rebootem działało ;] pakiet libqt-mt-dev nie ma kandydata do instalacji.
mea culpa
i dziwnym trafem static też znowu działa.
irtomek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: irtomek »

pomimo ze skype wprowadza nowy cennik i tak bedzie najtanszy, wiec sie nie przejmuj, jednak jego wersja pod linucha jest troche niedopracowana ( wiem, bo sam uzywam ) z VoIP na Ubuntu troche do bani jest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”