Uwagi dot. nowego silnika forum

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl
Awatar użytkownika
karaslbn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Odp: Uwagi dot. nowego silnika forum

Post autor: karaslbn »

a ja z kolei nie mam nic przeciwko temu silnikowi skórka zostanie zmieniona i będzie OK

Mam małą prośbę może ktoś podać link do vBulletin żebym mógł sobie ściągnąć pliki i zrobić własne forum bo nie mogę tego znaleźć?
"Wiedza jest drugim słońcem dla tych którzy ją posiadają." - Heraklit z Efezu
Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

nie zrozumieliście mnie Ruri i daris

Post autor: Iwo »

Co do szybkiego wyszukiwania, ja mówiłem o tym sporym bezużytecznym oknie na dole strony, a nie pytałem się, o zastępstwo (zwłaszcza że jedno sam podałem).
Za to strzałeczki do wyszukiwania nie znalazłem. Znalazłem (znów o tym napisałem) ikonkę "Pokaż pierwszy nieprzeczytany" w lewym górnym rogu tematu. Poza tym fajne w poprzedniej wersji było to, że w rogu nieprzeczytanych postów było napisane "nieprzeczytany post". Ale ja mówiłem (!)by było domyślne → po kliknięciu na temat po prostu szło do pierwszego nieprzeczytanego, poza tym nie wydaje Wam się dziwne odsyłanie do strzałeczek, znaczków i białych króliczków rodem z Matrixa? Po co robić rozwiązania domyślne tylko na znających się na tym silniku, lub mających duże już obycie z forami?
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: nie zrozumieliście mnie Ruri i daris

Post autor: dk75 »

Bo to jest podstawowa konfiguracja a jej zmiana nie jest łatwa ;P
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Folken
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: Folken »

Odnośnie wyszukiwarki: skrypt wyrzuca puste wyniki przy 3-literowych danych. Nie wiem jeszcze czemu.. Idzie na listę znanych problemów.

Mówiąc ogólnie - walczymy ;)
prawdapunk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: prawdapunk »

Mi również odpowiada ten silnik forum, jest szybki, praktyczny, czytelny, użyteczny :] jedynie skórka, skórka i jeszcze raz skórka :-) Towarzysze musicie stworzyć skórkę ala Ubuntu/Kubuntu ;-)
Jeżeli chodzi o jakieś zauważone błędy, to niczego więcej, czego by poprzednicy nie zakomunikowali, nie zauważyłem.
A jeżeli chodzi o Jabbera, to zdaje mi się, że Vbulletin posiada opcję tworzenia własnych profilii, więc możecie dodać pole jabber (gg) w tym menu ;-)
Pozdrawiam
Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Iwo »

jeszcze jedno → jak pisałem w dawnej wersji (np. teraz)to były takie miłe znaczki z funkcjami nad tekstem odpowiedzi: pogrubienie, kod, cytat, obrazek itd, teraz muszę sobie sam przypomnieć jak to się robiło → pisemnie. Miło by było, gdyby to wróciło.
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
Awatar użytkownika
Suchy_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Suchy_ »

1. Można byłoby poprawić wyświetlanie się długich linków, żeby nie było skracane poprzez wykropkowanie pewnej ich części. Przeszkadza to trochę przy korzystaniu ze znaczników code.
Przykład z tematu Flash Gierki

Kod: Zaznacz cały

wget -c http://download.tuxfamily.org/3v1deb/pool/edgy/3v1n0/flashplayer-nonfree_9.0.21.78.2ubuntu2+3v1ubuntu2_i386.deb
Po podwójnym kliknięciu w obszar code i skopiowaniu zawartości mamy w schowku błędny link.

Jeszcze parę przykładowych tematów, w którym ta niewinna funkcja może wprowadzić pewne zamieszanie:
viewtopic.php?p=348470
viewtopic.php?p=346016
viewtopic.php?p=337404
viewtopic.php?p=332210

2. Coś jest nie tak ze zmienną highlight przesyłaną GET'em. Wszystko działa ok dopóki nie umieści się w niej frazy '*wget'.
Przykład:
viewtopic.php?t=55090&highlight=wget
viewtopic.php?t=55090&highlight=123wget
viewtopic.php?t=55090&highlight=b12bsbwget
Wynik:

Kod: Zaznacz cały

Not Acceptable
An appropriate representation of the requested resource /showthread.php could not be found on this server.

Apache/1.3.37 Server at forum.ubuntu.pl Port 80
A tak już działa:
viewtopic.php?t=55090&highlight=dvsf282fwget2
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Iwo pisze:jeszcze jedno → jak pisałem w dawnej wersji (np. teraz)to były takie miłe znaczki z funkcjami nad tekstem odpowiedzi: pogrubienie, kod, cytat, obrazek itd, teraz muszę sobie sam przypomnieć jak to się robiło → pisemnie. Miło by było, gdyby to wróciło.
W ustawieniach swojego profilu zmień edytor na bardziej zaawansowany :)
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Szybka odpowiedź jest trochę bez sensu - okienku powinno być zawsze aktywne - w sumie co za różnika na który post odpowiadam. Zresztą, pewnie i tak większość klika na ikonakę przy ostatnim poście. I dolne ograniczenie 10 znaków też jest bez sensu. Czasami sensowna ospowiedź może być krótsza.
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: daris »

Po podwójnym kliknięciu w obszar code i skopiowaniu zawartości mamy w schowku błędny link.
Zamiast tego kliknij na linka i wybierz Kopiuj adres odnośnika ;P
2. Coś jest nie tak ze zmienną highlight przesyłaną GET'em. Wszystko działa ok dopóki nie umieści się w niej frazy '*wget'.
Jeśli link nie kończy się na get to jest wszystko dobrze. Możesz to ominąć dając na końcu linka &
Awatar użytkownika
arek76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: arek76 »

ładnie wygląda i szybko działa... Jak narazie żadnych zastrzeżeń w funkcjonowaniu nie widzę...
20.09.07 - upgrade z 7.04 FF do 7.10 GG
Pozdrawiam all UBUNTU-owiczów :)
Arek S.
skynet_1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: skynet_1 »

co do 3 liter w wyszukiwarce to zgadzam się że wyrzuca zbyt dużo wyników.
ale czasami potrzeba znaleźć coś co ma np. tylko 3 litery np. "problem z KDE" czy "instalacja sterowników ATI" "napisy VLC" "blender problem 7.10"
i teraz jak to znaleźć bez 3 liter, nie da się.
5 sekund w wyszukiwarce jest OK
Awatar użytkownika
lulo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: lulo »

Riff pisze:Osobiście nie widzę sensu pytania "czy będzie to, a to, bo przecież było, a teraz nie ma?" - może skupmy się na tym co już jest, a co nie działa, a działać powinno.

Co do skórki, to wyręczę innych i napiszę to wyraźnie, bo chyba niektórzy nie rozumieją: to co widzicie teraz, aktualna skrórka - to standardowy wygląd silnika vBulletin, zaraz po instalacji. Admini nie wybrali go, bo taki im się podoba, tylko dlatego, że taki jest i tylko taki jest. Przygotowanie skina dla tego silnika jest wymagające, ale napewno kawowe kolory wrócą. Więc należy ten skin traktować jako "tymczasowy" [no chyba, że adminom faktycznie się taki skin podoba :P]

Właśnie ilość pytających o to samo pokazuje jak wszystkim brakuje "tego, a tamtego" co być może zmobilizuje administratora(ów),moderatora(ów) aby to przywrócić "czym prędzej"...:wall:
mmat2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: mmat2 »

Trzeba jak najszybciej zmienić minimalną długość frazy wyszukiwania. 4 litery to wręcz absurd! Już nawet o KDE poszukać się nie da.
Jeżeli masz tylko jedną możliwość, to którą opcję wybierzesz? Żadną!
Początkujący użytkowniku Linuksa, pamiętaj! Nigdy nie wpisuj komendy chmod -x chmod!
krogon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: krogon »

nieaktualne odnośniki kierujące na forum
a co powiecie na mod_rewrite w .htaccess :)
_grzes_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: _grzes_ »

Nie mogłem się zalogować więc kazałem przypomnieć hasło. Podałem maila i przyszedł ale z nowym loginem. Przylepiło mi się imported_ do nicka ;) Zapewne pozostałość po imporcie. Możecie to usunąć? Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
_hawk_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: _hawk_ »

Zdaję sobie sprawę że całość jeszcze nie jest do końca dopracowana, ale skoro to temat o uwagach, więc... Myśle, że przerzucenie pola z nazwą użytkownika, rangą itp.. na lewą stronę, a nie tak jak jest teraz nad postem, troche by poprawiło czytelność.

Poza tym zmiana na duzy plus :)
Jestem łże-elita i lumpenliberał..
api
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: api »

_hawk_ pisze:...Myśle, że przerzucenie pola z nazwą użytkownika, rangą itp.. na lewą stronę, a nie tak jak jest teraz nad postem, troche by poprawiło czytelność.

Poza tym zmiana na duzy plus :)
Zgadzam się z przedmówcą
api
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: api »

A i jeszcze pytanko, czy jest gdzieś opcja odpisywania na gg w przypadku odpowiedzi na temat tak jak to miało miejsce w poprzedniej wersji dorum, bo niemoge znaleźć :/
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: figa »

Dodam swoje 3 grosze.
W szybkiej odpowiedzi dobrze by było gdyby edytor pozwalał formatować tekst od razu / bez dodatkowego klikania na Opcje Zaawansowane - cytat, kod, możliwość wrzucenia osoby której to dotyczy - jak było poprzednio poprzez klikniecie na użytkownika.
No i jak nawet dałam edytor WYSWIG to i tak jakoś nie widzę tam tych opcji : cytat, code :-( . Trzeba samemu wpisywać formatowanie ?? czy tylko ja taka ciemna jestem :-( i nie widzę ?
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”