Dysk tylko do odczytu-wirus widowsowy?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Andr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Dysk tylko do odczytu-wirus widowsowy?

Post autor: Andr »

Witam.
Na laptopie mam Ubuntu (obecnie HH PL) i XP. Każdy ma swoją partycję, a część dysku jest wspólna (NTFS). Uzywam głównie Linuksa. Kilka dni temu zobaczyłem, że pendrive (który był poprzednio na obcym kompie) jest tylko do odczytu. Po kilku próbach zmiany przez Windows i Ubuntu sformatowałem go i jest w porządku. Po jakimś czasie okazało się, że wspólna partycja XP i Ubuntu tez jest tylko do odczytu. Próbowałem chmod i chow, ale zawsze wyskakuje, że "Read-only file system"
Pod Windą było to samo, ale tam udaje się odptaszkować "Tylko do odczytu" i działa, chociaż pole zostaje częściowo zaptaszkowane. Przeglądam forum i nic pomocnego nie znalazłem.
Do licha, chciałem wkleić zawartość konsoli i okazało się, że pendrive znów jest tylko do odczytu.
Fstab wygląda podobnie jak w wątku viewtopic.php?t=77067&highlight=dysk+tylko+odczytu, tylko po drugiej partycji (FAT32 (LBA))(ratunkowa windy), a przed 3 partycja (o niej piszę) jest uwaga "Partition 2 does not end on cylinder boundary". To chyba nie powinno przeszkadzać, bo partycjonowanie robiłem chyba z rok temu.

A może to wirus? Windowsu używam mało, bo nie ma łącza do netu. Pomyślałem o wirusie i przeskanowałem, znalazł jakieś dwa wirusy i dwa trojany
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Dysk tylko do odczytu-wirus widowsowy?

Post autor: [r4] »

Jesli to dzialalnosc wirusa, moze to oznaczac niespojny system plikow. Sprobuj sprawdzic logiczna strukture katalogow.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: ka_o_3991 »

Czyli, mówiąc po ludzku, odpal ScanDiska :P
Andr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ScanDiskiem przejechane (pod Windows)(Pod Ubuntu ScanDisc nie ma?), bez rezultatu. Pod Windows działa dobrze, dla Ubuntu ciągle Read-only file system (chmod i chow nie działają)
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

Andr pisze: does not end on cylinder boundary
Wpisz to w google i jeśli nie pomoże to napisz co zrobiłeś.
sinat-ra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: sinat-ra »

Andr pisze:...(Pod Ubuntu ScanDisc nie ma?)...
Zależy czy to jest fat czy ntfs. Co do Fata

Kod: Zaznacz cały

fsck.vfat /dev/nazwa partycji
Co do do ntfs to jeszcze nie wiem...
Awatar użytkownika
raven18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: raven18 »

Kiedyś miałem podobny problem, tylko praktycznie od razu po instalacji, nie działał żaden defragmentator dysku prócz systemowego, zakończyło się formatem - nie znalazłem odpowiedzi jak to naprawić.
Andr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

abd3mz pisze:Wpisz to w google i jeśli nie pomoże to napisz co zrobiłeś.
Znalazłem zdanie, że to niczemu nie przeszkadza, wynika z różnych przeliczeń przy partycjonowaniu. Jeśli jednak pojawia się nagle, to może oznaczać, że BIOS lub sterownik zmienił opinię o geometrii dysku. BIOS chyba jest ten sam, sterownik ubuntowy chyba inny niż windowsowy, więc może to to?
NIe wiem, czy pojawiło się nagle, czy było tak od początku (czy przy partycjonowaniu przy instalacji z płyty można podzielić źle?). I czy może to mieć znaczenie dla postrzegania jako read-only?

Zalecano też użycie testdisk.
Podaje on, dwa razy, "Nieprawidłowa ilość głowic/cylindrów 240", ale dla dwóch pierwszych partycji (Windows i ratunkowa), trzecia (ta, z która są problemy) jest bez uwag. Trochę się obawiam użycia bardziej zaawansowanych poleceń testdisk, czy nie zablokuje to na przykład dostępu z Windows?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”