Uprzedzam, że z Ubuntu korzystam od bardzo niedawna, tzn. od dwóch dni. Wiele problemów rozwiązałem dzięki wątkom na forum, jednak tego nie mogę, ponieważ mój stopień zaawansowania nie pozwala mi dostosować rozwiązań podobnych problemów do mojego.
Mamy 2 komputery:
1) desktop, z podłączonym modemem ADSL do net24, działa prawidłowo; podłączony jest kablem sieciowym do routera (Linksys WRT54G, nie ADSL!)
2) laptop podłączony przez wifi do routera (z zabezpieczeniem WPA2 Personal AES z hasłem, bez MAC [na win używałem z MAC, ale pod ubuntu miałem z tym problem, odłożyłem go więc na później])
Między w/w urządzeniami jest sieć lokalna (działa ping), oba widzą router (mają możliwość jego konfiguracji), a wcześniej na tej samej konfiguracji routera działały inne usługi - FTP (win/win oraz win/ubuntu) oraz VNC (win/win). Nie sprawdzałem, czy działają obecnie, bo nie znalazłem serwera FTP dla Ubuntu.
Pytanie brzmi - co zrobić, by komputer desktop udostępniał Internet przez router do laptopa?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że będzie musiał być cały czas włączony

Nadmienię, że nie udało mi się też ich podłączyć pod windowsem, więc być może źle coś jest w ustawieniach routera. Natomiast pod windą udało mi się to kablem skrosowanym, bez routera

Zaznaczam jednak, że komputery cały czas się widzą.
Komputer jest wpięty do routera nie jako internet, tylko jako normalny komputer.
Router działa w trybie DHCP
Próbowałem sposobem z dug.net.pl/texty/masq.php, ale nie udało się. Może źle wpisuję adresy? Dla bezpieczeństwa podam:
- desktop - 192.168.1.100
- laptop - 192.168.1.101
- router - 192.168.1.1
- adres zewnętrzny - zmienny (w w/w sposobie trzeba go było wpisać w plik firewall, ja uznałem to za pomyłkę i wpisałem tam wew IP desktop, czyli 192.168.1.100; może to przez to? jak mam wpisać zmienny adres zew?)
Będę wdzięczny za pomoc lub nakierowanie na wątek, w którym był opisany ten sam problem.