Program do zrzutu ekranu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Program do zrzutu ekranu
Witam
Poszukuje programu lub sposobu do zrobienia zrzutu ekranu. Posiadam Kubuntu 8.04
Lecz nie chodzi mi o zwykle zrzuty. Potrzebuje pokazać rozwinięte menu innego programu, a po pewnym czasie chcę zrobić zrzut wybranego fragmentu ekranu - rozwinięte menu z kursorem.
Wszystkie dotychczas wykorzystywane programy zarówno linuksowe jak i windowsowe (uruchamiane z wine) nie dawały takich możliwości.
Poszukuje programu lub sposobu do zrobienia zrzutu ekranu. Posiadam Kubuntu 8.04
Lecz nie chodzi mi o zwykle zrzuty. Potrzebuje pokazać rozwinięte menu innego programu, a po pewnym czasie chcę zrobić zrzut wybranego fragmentu ekranu - rozwinięte menu z kursorem.
Wszystkie dotychczas wykorzystywane programy zarówno linuksowe jak i windowsowe (uruchamiane z wine) nie dawały takich możliwości.
- aga
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Program do zrzutu ekranu
zwykłym PrtScSysRq a jak chcesz zrobić wybrany fragment -to z altem
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
-
- Piegowaty Guziec
Jakoś mi ten sposób z altem nie działa.aga28 pisze:zwykłym PrtScSysRq a jak chcesz zrobić wybrany fragment -to z altem
A zrobienie zrzutu całego ekranu, a następnie wycinanie fragmentu mnie nie interesuje.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za link dokształcę się z tworzenia filmów - na pewno skorzystam.wroobel pisze:Może tak: Zrzuty ekranowe zawierające kursor i dymki?
Lecz potrzebuję szybkiego prostego zrzutu wielu różnych ekranów z rozwiniętymi różnymi menu, aby potem wkleić to do prezentacji tworzonych w OpenOffice`a
-
- Sędziwy Jeż
KSnapshot ?
-
- Piegowaty Guziec
Robi zrzuty i owszem, ale kiedy wybierze się opcje zrzutu zaznaczonego obszaru nie ma możliwości ustawienia opóźnienia czasowego. Więc nie można przejść do drugiego programu aby przygotować ekran do zrzutu z rozwiniętym menu.milansport pisze:KSnapshot ?
- Lamilami
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
Nie można zrobic zrzutu całego i wyciąć w GIMPie
?

Good friend of Botticelli, Wittgenstein and Ayn Rand.
Ubuntu user #9775
Ubuntu user #9775
-
- Piegowaty Guziec
Oczywiście, że można. Dziwę się, że tak nisko cenisz inteligencję forumowiczów sądząc, że na coś takiego nie wpadłem. Jednak robiąc powiedzmy 100 różnych zrzutów nie jest to rozwiązanie optymalne. Jeśli nie wierzysz to spróbuj.Lamilami pisze:Nie można zrobić zrzutu całego i wyciąć w GIMPie?
- inzaghi89
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Nie wiem, czy masz/korzystasz z Compiza, ale jest tam wtyczka o nazwie screenshots, która daje możliwość robienia fragmentów zrzutu (wybierasz sobie myszką fragment).
Trititi li li łaaaaa...
-
- Piegowaty Guziec
Nie, nie korzystam z tego narzędzia.inzaghi89 pisze:Nie wiem, czy masz/korzystasz z Compiza, ale jest tam wtyczka o nazwie screenshots, która daje możliwość robienia fragmentów zrzutu (wybierasz sobie myszką fragment).
W zasadzie można chyba zamknąć ten wątek, bo jak widać z poprzednich wypowiedzi niestety nie uzyskam wskazówki jak prosto i szybko rozwiązać problem przy pomocy typowo linuksowych narzędzi.
Z żalem muszę stwierdzić, że połowicznym rozwiązaniem mojego problemu było NIESTETY zainstalowanie Windowsowych programów:Lightscreen_Portable lub MWSnap. Oba posiadają możliwość ustawienia opóźnienia co umożliwia przejście do innego uruchomionego programu, rozwinięcia stosownego menu i wykonania zrzutu wybranego fragmentu ekranu i na koniec wklejenie tego fragmentu ze schowka do innego programu. Jedyną niedogodnością są niedziałające skróty klawiszowe szybko wywołujące żądane czynności.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i dziękuję za zainteresowanie tematem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Hmm nie wiem czy zauważyliście ale gimp ma w sobie to co potrzebujesz
ma nawet opóznienie + wybór tylko cześci ekranu do screena
właśnie to odkryłem bo miałem ten sam problem pozdrawiam 

- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install scrot

EDIT: w compiz masz wtyczke screenshot: zaznaczasz myszka obszar do zdjęcia...super sprawa (odnośnie tego programu z rozwiniętym menu)
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
- s.maciek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Witajcie
Przepraszam, że odświeżam już stary temat, lecz akurat jestem w potrzebie znalezienia programu który jest w stanie ( najlepiej za pomocą komendy w terminalu, przez co mogę zrobić hotkey'a na niego ) zrobić screenshot aktualnego widoku jednak ograniczonego przeze mnie.
Chcę po prostu zrobić screenshot kawałka obrazu. Wycinanie każdego po kolei mnie nie urządza
.
Scrot daje takie możliwości ? Z niego dość długo już korzystam, a nie spotkałem się z takim zastosowaniem u niego.
Pozdrawiam.
Przepraszam, że odświeżam już stary temat, lecz akurat jestem w potrzebie znalezienia programu który jest w stanie ( najlepiej za pomocą komendy w terminalu, przez co mogę zrobić hotkey'a na niego ) zrobić screenshot aktualnego widoku jednak ograniczonego przeze mnie.
Chcę po prostu zrobić screenshot kawałka obrazu. Wycinanie każdego po kolei mnie nie urządza

Scrot daje takie możliwości ? Z niego dość długo już korzystam, a nie spotkałem się z takim zastosowaniem u niego.
Pozdrawiam.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
viewtopic.php?t=122343 bardzo fajny programik
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
witam, opcja zrzutu z compizem działa wyśmienicie