Tv Out Acer Extensa 5620Z

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
szymarek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Tv Out Acer Extensa 5620Z

Post autor: szymarek »

Witam!
Zainstalowałem Ubuntu 8.04 na laptopie Acer Extensa 5620Z. Wszystko co chciałem udało mi się zrobić (dźwięk, Wi-Fi, czytnik kart czy klawisze specjalnie)

W końcu zachciało mi się oglądnąć film na telewizorze. Zakupiłem kabel Tv out. Podłączyłem do tv i przez chwile miałem obraz sklonowany, w dość słabej jakości. Zaczełem czytać forum, przeglądnełem dość sporo postów, zmieniłem xorg.conf, i niestety w tym momencie laptop nie daje sygnału do TV. Niestety nie jestem w stanie w tym momencie powrócić do stanu wyjściowego, czyli słabego obrazu na TV. Zainstalowałem xrandr i nic to nie pomaga.

Spróbowałem wiele konfiguracji xorg.conf z tego forum, wiele razy wywaliło mi X'y ale ciągle nic to nie daje.

W końcu zainstalowałem Win XP i udało mi się od razu zmusić laptopa do pracy z TV. Zrobienie pulpitu rozszerzonego to kwestia kilku kliknięć. Czy naprawdę nie ma dobrej (skutczenej) metody na pracę z TV out'em na Ubuntu?

Garść detali technicznych:
model: Acer Extensa 5620Z
grafika: Intel 960M
ram: 2GB

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę naprawdę wdzięczny, bo nie chcę uruchamiać WinXP tylko po to aby obejrzeć film :(
Android forever :)
Linux #404130
kazik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Tv Out Acer Extensa 5620Z

Post autor: kazik »

Oczywiście, że jest :) a ty splamiłeś dysk windowsem. Mam nadzieję, że ci to wybaczy :)

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=9106&page=4

post numer 35 nie chwaląc jam go napisał ;)
szymarek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Niestety. Nic to nie dało. Po zmianie xorg.conf na to z Twojego posta mam czarny ekran i komunikat o błędzie systemowym. Podejrzewam, że mam teraz za dużo namieszane w systemie i że musiałbym przeinstalować cały system żeby to zadziałało.
Linux #404130
johny.pj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: johny.pj »

Ja też mam tego acera i jestem z niego bardzo zadowolony. Teraz myślę o podłączeiu go do tv, ale nie za bardzo się na tym znam. Chciałem cię zapytać, czy korzystać z wyjścia s-video czy tego od karty graficznej i w związku z tym jaki kabel kupiłeś orazx czy jest drogi. Poza tym, czy po podłaczeniu tego kabla musiałeś wyszukiwać coś na telweizorze, czy wystarczy włączyć odpowiedni "kanał", mam na myśli ext1 lub AV?
Bede wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
szymarek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Kabel kupiłem na allegro. Za około 20 pln. Dość długi 5 metrowy. Kabel na jednym końcu ma s-video i jacka(do podłączenia do wyjścia słuchawkowego) na drugim 3 cincze(czy jakto tam się nazywa) Na TV nic nie musisz robić oprócz właczenia kanału AV1 czy tam Ext.1
Linux #404130
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”