Zainstalowałem Ubuntu 8.04 na laptopie Acer Extensa 5620Z. Wszystko co chciałem udało mi się zrobić (dźwięk, Wi-Fi, czytnik kart czy klawisze specjalnie)
W końcu zachciało mi się oglądnąć film na telewizorze. Zakupiłem kabel Tv out. Podłączyłem do tv i przez chwile miałem obraz sklonowany, w dość słabej jakości. Zaczełem czytać forum, przeglądnełem dość sporo postów, zmieniłem xorg.conf, i niestety w tym momencie laptop nie daje sygnału do TV. Niestety nie jestem w stanie w tym momencie powrócić do stanu wyjściowego, czyli słabego obrazu na TV. Zainstalowałem xrandr i nic to nie pomaga.
Spróbowałem wiele konfiguracji xorg.conf z tego forum, wiele razy wywaliło mi X'y ale ciągle nic to nie daje.
W końcu zainstalowałem Win XP i udało mi się od razu zmusić laptopa do pracy z TV. Zrobienie pulpitu rozszerzonego to kwestia kilku kliknięć. Czy naprawdę nie ma dobrej (skutczenej) metody na pracę z TV out'em na Ubuntu?
Garść detali technicznych:
model: Acer Extensa 5620Z
grafika: Intel 960M
ram: 2GB
Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę naprawdę wdzięczny, bo nie chcę uruchamiać WinXP tylko po to aby obejrzeć film