powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
fanatyk12
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: fanatyk12 »

biadolicie aż sie niedobrze robi jak czytałem początkowe posty to myślałem że zaraz z wrażenie vistę zainstaluję albo xp nie biadolić tylko instalować nowe 8.10

http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/20081029.5/

pozdrawiam :)
bany21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: bany21 »

[Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu 8.4 :) w linuxa denerwuje mnie to ze kolory sa jakieś blade zle sie na nie parzy :(. Okna sa do siebie podobne bark wyraźnej granicy : - to można ustawić ale nie do końca :(

linux bardzo przypomina Viste - podobne okna - ramki
Od małego uczyłem sie na XP i trudno mi sie przyzwyczaić do innej grafiki

aby zwiększyć popularność linuxa należy cakowac jakąś popularna grę tylko na linuxie :)
kozlov
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: kozlov »

bany21 pisze:aby zwiększyć popularność linuxa należy cakowac jakąś popularna grę tylko na linuxie :)
Taką jak Quake czy Doom?
EpoX 8PDA3 + Pentium 4 3 GHz (HT) + 2560 MB RAM + GF 7600GT + Microdia. Z Ubu normalnie nie działa tylko HP SJ 2400c.
Awatar użytkownika
raz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: raz »

linux bardzo przypomina Viste
raczej Vista bardziej przypomina Linuxa (a Windows 7 KDE...)
bany21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: bany21 »

kozlov pisze:Taką jak Quake czy Doom?
GTA IV :P :P :P
kozlov
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: kozlov »

Ładni poproś Rockstar o natywną. Obra, EOT.
EpoX 8PDA3 + Pentium 4 3 GHz (HT) + 2560 MB RAM + GF 7600GT + Microdia. Z Ubu normalnie nie działa tylko HP SJ 2400c.
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

bany21 pisze:GTA IV :P :P :P
Half-Life, CS i te sprawy. Dobrze że Prey będzie miał własny natywny instalator dla Linuksa, a kod Dooma 3 ma zostać otwarty. Gier na Linuksa przybywa, są coraz ładniejsze i grywalniejsze. Jest WINE, jest CrossOver, mamy mocne wsparcie. Będziemy mogli zniewolić więcej windowsowych umysłów. To dobrze :twisted:
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Awatar użytkownika
predator27pl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: predator27pl »

JA nie wiem o co wam chodzi mi się moje gnome w ubuntu 8.10 podoba schemat pomarańczowy, a niekiedy się bardziej przyzwyczaiłem do linuxa niż do windowsa teraz bo ostatnio bardziej siedze w linuxie na necie ;) a winde odpale raz po raz do gierek bo u mnie cosik sterowniki do mojej ati x1650 pro nie działają 3d ;( a niekeidy sie łapie ja kchche coś zrobić w windowsie a to się sposób z linuxa przypomina i nie działa a czasami na odwrót ;)
Sempron 2200+ 1,5ghz, 1gb ramu ddr 400, ati radeon x1650 agp, segate barakuda 250gb, K7vt6-c
Teraz i Asus m51kr Apc033C :)
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: ignacy »

raz pisze:raczej Vista bardziej przypomina Linuxa (a Windows 7 KDE...)
A KDE Mac OS ;)

Ja jak będę miał trochę $$$ zapewne zakupię sobie Vistę, bo niewiele mnie przy Ubuntu szczerze mówiąc trzyma.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
Awatar użytkownika
Archie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Archie »

ignacy pisze:Ja jak będę miał trochę $$$ zapewne zakupię sobie Vistę, bo niewiele mnie przy Ubuntu szczerze mówiąc trzyma.
Nie idź tą drogą. Ten system to porażka.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
kqas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: kqas »

moja przygoda z Ubuntu zaczęła się jakieś dwa lata temu, było to wersja 7 chyba, poźniej wróciłem do Win bo mi filmy nie chciały działać tak jak należy. teraz znowu powróciłem do Ubuntu i sie ucze bo mało jeszcze wiem, Windows jeszcze gdzieś tam na dysku czeka ale na razie do niego nie zaglądam. Ubuntu mi sie podoba, a po drugie - chcę się czegos nauczyć :)
jawor121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: jawor121 »

Zrób inaczej,Vista po ściągnięciu może działać do 240dni bez aktywacji.Zainstaluj ją,zobacz jaka jest kijowa i wróć do Linuksa :D.Ja mam prosty przykład,2 lapki jeden z Vistą Basic,drugi z Vistą Hp sp1.Sp1 dał super dużo,system jest o wiele żwawszy,no ale to nie to i tak.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Matofil pisze:Nie masz ciekawszych rzeczy do kupienia?
Nie :D Czy to na 98 czy na XP zawsze potrafiłem odpalić każdy sprzęt i wszystko co trzeba. Na Ubuntu jak nie urok to sraczka. To nie mogę drugi raz zainstalować drukarki po sieci, to sterowniki do karty graficznej są skopane i nie obsługują Full HD (chociaż karta nie powinna mieć z nimi żadnych problemów). Nie mam czasu się z tym użerać.

W dodatku planuję sobie sprawić pilot multimedialny i kartę TV i nie widzi mi się, ruszanie tego pod Ubuntu :craz: A jak już będzie działać to bez połowy opcji. Zostanę przy OO.o, Gimpie i innym soficie OpenSource, ale na sam system operacyjny jest chyba za wcześnie.

To jeszcze nic pewnego, zobaczymy co będzie, jak połatają 8.10, bo na razie była tragedia :)

Jawor - sprawdzę na pewno. Ogólnie zobaczę jak będzie chodzić na moim sprzęcie.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
prazonek99
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Post autor: prazonek99 »

ja bym polecił Gparted to jest livecd :) bardzo prosty i mozesz pousuwac partycje srobci partycje w dowolnym formacie
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

ignacy pisze:A KDE Mac OS ;)

Ja jak będę miał trochę $$$ zapewne zakupię sobie Vistę, bo niewiele mnie przy Ubuntu szczerze mówiąc trzyma.
A masz wydajny komputer???Vista chodzi dobrze jak masz procek 3GHz,RAM 2 do 4G(widzi 3500M)ale czuć przyrost prędkości,a jesli chodzi o Ubuntu to jest nie dla maluczkich:razz:
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: EF »

Powiem tak: vista u kumpla na procku xeon 4core 2,5ghz, 4gb ramu, grafice 1gb (nvidia) śmiga takl jak ubuntu na moim sempronie 3200+, gb ramu i grafice nv fx5500 Oo

Do chrzanu z taką wydajnością !
Chakra Linux user.
jawor121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: jawor121 »

Jaki procek do 3ghz,ja mam 2.1ghz i chodzi ok.Ważne są dwa rdzenie,wtedy nie trzeba żadnych 3ghz.Zresztą,bez 2 też nie ma potrzeby.Jak już masz Vistę,to najważniejszy jest Sp1.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

jawor121 pisze:Jaki procek do 3ghz,ja mam 2.1ghz i chodzi ok.Ważne są dwa rdzenie,wtedy nie trzeba żadnych 3ghz.Zresztą,bez 2 też nie ma potrzeby.Jak już masz Vistę,to najważniejszy jest Sp1.
A porównywałeś jak chodzi na 2,2 G i np 3,6G?I jak masz RAM-u 1,2 i 4 G?Ważna jest też karta Grafiki.Nie oszukujmy się Vista na dzień dobry żżera 600MB RAM-u.Jak odpalisz przeglądarkę skypa,gg i pocztę to system się wykasztani,albo będzie mulił jak jasna...Pozatym do czego wy uzywacie komputera,tylko do pisania postów?Ja konwertuję filmy,obrabiam zdjęcia a przy małej ilości RAM-u i cienkim procku trzeba o tym zapomnieć.Ja w laptopie mojej kobiety zmieniłem 1G na 2G ramu i laptop dostał skrzydeł.Na słabych kompach Vista chodzi wrednie mulisto,wiem to z doświadczenia,ale na dorych jest parwie tak szybka jak Ubuntu:razz:Przedewszystkim uruchamia sie szybciej i zamyka.Ja używam w Viście bocznego paska aero i Roced-dock,w Ubuntu Compiz,AWN i Screenlets.
Awatar użytkownika
raven18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: raven18 »

350mb ramu - windows 2008 - bez aero, programów antywirusowych itp., min oprogramowanie, działa bardzo szybko. Używam go od święta (do grania) i zapewne dlatego na razie nie muli.
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Singel pisze:A masz wydajny komputer???Vista chodzi dobrze jak masz procek 3GHz,RAM 2 do 4G(widzi 3500M)ale czuć przyrost prędkości,a jesli chodzi o Ubuntu to jest nie dla maluczkich:razz:
Mam w sygnaturce ;) 2GB ramu (ale 256 żre karta), procek 2.6. Ramu 1-2 GB jest tanie jak woda, więc mógłbym ewentualnie dołożyć :) Już na kompie z 2.0 i 2GB śmiga całkiem miło z tego co widziałem :craz:

A co do danych to rzeczywiście jest problem, bo obecnie mam cały dysk (640GB) sformatowany pod ext3, ale o to martwiłbym się, jakbym miał kupić za co system.

Windows 2008 to jest "trochę" drogi i raczej mnie nie stać :D A jeżeli chodzi o szybkość i sprawność Ubuntu to też wcale tak różowo nie jest. 8.10 na razie na moim kompie chodziło tragicznie. W dodatku nie ma pełnego wsparcia dla mojej karty graficznej. Na Viście mógłbym kupić sobie grafikę za grosze na pasywnym chłodzeniu i puścić ją w hybrid CrossFire. Bo na Ubuntach przy filmach z większym bitrate, "coś nie bangla" na moim pingwinie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”