Ciągła walka z Kaffeine...

Grafika, film, dźwięk.
krzysiob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Ciągła walka z Kaffeine...

Post autor: krzysiob »

Jak w tytule już od ponad miesiąca (oczywiście ile mi na to czas pozwala) walczę z Kaffeine:wall: Najgorsze, że po każdej mojej ingerencji jest gorzej... Dobrze, że jeszcze nie straciłem "gruba" albo co i gorzej..., ale po kolei.
Jestem "zielony" z Linuksa i TV SAT... Zainstalowałem Ubuntu 7.10, ponieważ mam stary komputer i słyszałem, że będzie to lepsze od ciągłej walki ze sterownikami do windy...
Na początku też tak myślałem, ale teraz już nie jestem pewny...
Po instalacji Ubuntu z repozytorium zainstalowałem Kaffeine 0.8.5 i niby zainstalował się z SC-pluginem, ale plugin nie działał. Przekopałem "tony" informacji z Google i innych forumów linuksowych, znalazłem sposób powiększenia ilości repozytoriów, wszystko uaktualniłem, zastosowałem skrypt do aktualizacji SoftCama znaleziony w Necie i dalej nic...
Odinstalowałem Kaffeine łącznie z pluginem i zainstalowałem z repozytorium v0.8.6 i z paczki dla Debiana SC-plugin 0.37-1 i teraz dopiero mam problem, ponieważ to, że nie chodzi plugin to standard, ale skanowanie programów z satelity zatrzymuje się po 8 stacjach TV i 16 radia... i nic nie pomaga. Tak jakby skanowanie zatrzymywało się na pierwszej częstotliwości...
Dodatkowym problemem jest, że mimo posiadania karty ze "wspomaganiem sprzętowym" i z przeznaczeniem dla znacznie słabszych komputerów, to obraz cały czas i to nie na całym ekranie ale już w oknie odtwarzacza jest "rwany" Czy to wina słabego sygnału (bo kabel antenowy ma kilka metrów) czy słabej karty wideo?
Proszę pomoc, bo sam już nie daję rady...:cry:
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Ciągła walka z Kaffeine...

Post autor: Gasiu »

Po pierwsze napisz jaką masz kartę do odbioru tej telewizji. Po drugie polecam jednak zainstalować Ubuntu 8.10. Po trzecie to jaką masz kartę graficzną i jakie sterowniki do niej?

Wtyczkę SoftCam bardzo łatwo zainstalować ;-) - paczki *.deb znajdziesz w necie - po instalacji wyświetla się ładnie w Kaffeine, że jest ;) - natomiast jeżeli planujesz odkodowywać coś zakodowanego to musisz mieć dobre klucze w dobrym formacie w dobrym miejscu ;-) - zresztą jeśli odpalisz Kaffeine w konsoli to wypisuje ładnie co mu nie pasuje.
Pozdrawiam!
Gasiu
krzysiob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wiem co to wszystko znaczy, ale mam taką odpowiedź z konsoli:
kbuildsycoca running...
/dev/dvb/adapter0/frontend0 : opened ( VLSI VES1x93 DVB-S )
DVB plugin loaded
.0 EPG plugins loaded for device 0:0.
Loaded epg data : 0 events (34 msecs)
kio (KMimeType): WARNING: KServiceType:: offers : servicetype ThumbCreator not found
Launched ok, pid = 6838
kio (KMimeType): WARNING: KServiceType:: offers : servicetype ThumbCreator not found
Karta TV to Techno-Trend DVB SAT
Karta graficzna to NV11DDR [GeForce2 MX200] dodam tylko, że AGP
a sterowniki hmm... nie wiem gdzie to znaleźć.

EDIT:
Ze skanowaniem satelit częściowo sobie poradziłem, ponieważ tak się dzieje kiedy ponawiam skanowanie tego samego satelity lub skanuję drugiego. Muszę wtedy zrestartować kaffeine i perwszy skan jest OK - całości... ale chyba tak nie powinno być... Co Wy na to:?:
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Co do sterowników nvidii to poszukaj na forum - było z milion razy - być może nawet Ubuntu samo wykryło Ci i zainstalowało stery własnościowe.

Jeżeli chodzi o kartę DVB jaką masz to jakby mało mi mówi to co napisałeś ;-) - powinna mieć jakiś symbol czy coś ;-) - bardzo dobra strona o TV na Linuksie to "linuxtv.org" - bardzo dużo tam masz.

Co do Kaffeine to zainstaluj wersję z repozytorium - tutaj nie ma problemu ;-), a potem wtyczkę SoftCam - wujek google pomoże znaleźć paczuszkę *.deb - i po kłopocie ;-)

Jeśli zainstalujesz SC to w menu "Konfiguruj DVB" (ctrl+c) w zakładce "wtyczki" pokaże Ci się nasz magiczny dodatek i nawet będziesz mógł coś tam pokonfigurować - ma to dość duże możliwości.

Oczywiście musisz mieć klucze żeby coś zobaczyć - tutaj nie pomogę - plik SoftCam.Key powinien być w katalogu "/home/xxxxxxxx/.kaffeine/" - wielkość liter w nazwie pliku MA ZNACZENIE, a stron z kluczami dużo...

A jeśli uruchomisz Kaffeine z konsoli to będzie pisać ładnie jak SC działa, jak przełącza kanały, skanuje...

ps.
Miłej zabawy! Moim zdanie lepszego programiku od Kaffeine chyba nie ma ;-)
Pozdrawiam!
Gasiu
krzysiob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wszystko OK - dla tego kto się zna... Dla mnie to wszystko "czarna" magia...
Piszesz, żeby się "pobawić" konfiguracją DVB", tylko co tam wpisywać?
Przecież dla początkującego w Linuksie i TVSAT to chińszczyzna! Proszę o przykład co, gdzie, jak...
inaczej nie ruszę. Jak otrzymam przykład tak aby ruszyła wtyczka to dalej sobie poradzę...
Dodatkowo popatrzcie w ramkę co oznacza "ThumbCreator not found" to coś znaczy?
Jeszcze raz proszę o bardziej "łopatologine" wytłumaczenie...
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Przykład żeby ruszyła wtyczka to Ci akurat podałem - instalujesz wtyczkę z pakietów *.deb, ściągasz klucze (plik SoftCam.Key), wrzucasz je do katalogu /home/twojdomowy/.kaffeine/ i oglądasz np. Polsat w celach czysto edukacyjnych ;)

Łopatologicznie Ci nie napiszę, bo sam się nie znam - moim sukcesem jest działający SkyStarHD+CI Slot+Aston 2.18+karta Cyfry - wszystko pod Kaffeine - stoi to pod TV i razem z Amarokiem udaje multimedialne centrum ;-)
Pozdrawiam!
Gasiu
krzysiob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No cóż a mnie nie działa, chociaż tak właśnie mam zrobione :wall:
Do Ciebie Gasiu nie mam pretensji - robisz co możesz, ale czasami mam wrażenie
że z całej rzeszy Ubuntowców tylko my mamy zainstalowany Kaffeine...
Pozdrawiam, Krzysiob
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Ale co rozumiesz pod pojęciem "nie działa" - widzisz wtyczkę SC w menu? Kanały FTA działają? Może masz złe klucze, albo w złym formacie?

Wtyczka z paczki *.deb instaluje się sama i sama działa - więc powinna być w menu Kaffeine - więc jeśli wyświetla Ci kanały FTA to pewno coś z kluczami ;-) - tutaj bardzo ważna jest wielkość znaków w nazwie...
Pozdrawiam!
Gasiu
czerwony16
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: czerwony16 »

Podepnę się do tematu, jak skonfigurować sharin na kaffeine ??
krzysiob
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam
Jak widzicie ciągle walczę...
Zainstalowałem Ubuntu 8.10, Kaffeine z repozytorium, Kaffeine-sc 0.4.1 i mam nowy problem, ponieważ nie wyświetla mi się menu (widzę tylko nazwy głównego menu po rozszerzeniu widzę tylko ikonki). Jak szybko przemieszczam się myszką po menu to widzę , że coś mruga, ale to trwa tak krótko, że nic nie mogę przeczytać...
Czy coś na to poradzicie?
Pozdrawiam, Krzysiob
marcin0409
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: marcin0409 »

Witam ...
Podłączam się pod temat gdyż mam problem z programem Kaffeine 1.0 ... mianowicie jak chcę odpalić jakiś kanał niekodowany wywala, mi taki komunikat :
Cannot find demux plugin for MRL "fifo:/home/username/.kde/share/apps/kaffeine/dvbpipe.m2t".
Prosiłbym o pomoc...
marcin0409
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: marcin0409 »

Cannot find demux plugin for MRL...

I searched Synaptic for “MRL” and I found the library libxine1-xvdr and …
view source
print?
1 sudo apt-get install libxine1-xvdr -y

… did it for me to make Kaffeine work again :)
fotomek69
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Re: Ciągła walka z Kaffeine...

Post autor: fotomek69 »

mnie juz tez schlag trafia z ta kaffeine . nigdy nie mialem takich problemow uzywajac dboxa czy dreama jakie mam teraz z kaffeine sc zainstalowalem 08 z sc 041 i nic nie dziala oprucz fta mam karte tnk w programatorze nic ciemno aktualne klucze orf tez ciemno zastanawiam sie po cholere jest ten plugin skoro nic nie daje kazdy jeden box za pare euro potrfi wiecej chyba sie nawroce na windowsa bo juz mnie ten caly linux do szalu doprowadza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”