Karta Sieciowa 'Realtek RTL8169' instalacja i konfiguracja połączenia

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
pumpeek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Karta Sieciowa 'Realtek RTL8169' instalacja i konfiguracja połączenia

Post autor: pumpeek »

Witam serdecznie!

Swego czasu siedziałem kiedyś na Ubuntu 8.04 - miałem wtedy internet radiowy i nie miałem żadnych problemów z zainstalowaniem go na Ubuntu, po instalacji system sam go wykrył i ustawił, więc internet chodził bez mojej pomocy ;)

Postanowiłem teraz wrócić na Ubuntu, jednakże mam problem z uruchomieniem internetu, gdyż posiadam już całkowicie inny niż przedtem tzw. światłowody.

Połączenie tego internetu przedstawia się następująco: w komputerze mam zintegrowaną kartę sieciową ethernet (Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC) i do niej jest podłączony kabel sieciowy. Samo podłączenie kabelka do komputera nie wystarcza aby chodził internet ;) W połączeniach sieciowych należy utworzyć jeszcze połączenie szerokopasmowe i podać login i hasło dostępu do internetu - podobnie jest w neostradzie...

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zainstalowaniu tego na Ubuntu 8.10 bo za chiny nie daję sobie rady
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Karta Sieciowa 'Realtek RTL8169' instalacja i konfiguracja połączenia

Post autor: hsurim »

pumpeek pisze:(...) Samo podłączenie kabelka do komputera nie wystarcza aby chodził internet ;) W połączeniach sieciowych należy utworzyć jeszcze połączenie szerokopasmowe i podać login i hasło dostępu do internetu (...)
Jeśli masz Internet przez pppoe, to będzie:
sudo pppoeconf
Wpisujesz użytkownika a potem hasło - klepiąc entery do samego końca - i masz.
pumpeek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok zaraz spróbuje, ale jak ze sterownikami do karty? Bo z tego co się orientuje to nie ma ich wbudowanych w Ubuntu

EDIT:
Tak więc, opiszę teraz wszystko od początku:

Postawiłem na nowo system Ubuntu 8.10 Intrygująca Iranka. Po pomyślnym zainstalowaniu i pierwszym uruchomieniu systemu, w prawym górnym roku (obok daty i zegara) widnieje ikona od połączenia sieciowego, jednak połączenie jest nieaktywne. Kliknąłem na nią dwukrotnie i pojawiło się nowe okienko. W zakładce przewodowe mam jedno połączenie o nazwie 'Auto eth0' - zaznaczyłem i wybrałem edycje. Są zaznaczone dwie opcje 'Uruchamiaj podczas startu systemu' i 'Używaj ustawień systemowych, w polu 'Adres MAC:' jest następująca wartość '00:1D:7D:98:C7:64' - kliknąłem ok, nic nie zmieniając żadnych ustawień.

Uruchomiłem terminal i wykonałem komendę 'sudo pppoeconf' - na wszystkie pytania odpowiadałem TAK/OK i podałem login i hasło... Zamknąłem terminal i uruchomiłem firefox'a - internet działa (choć ikonka sieci nadal wskazuje, że nie ma aktywnego połączenia), super!

Długo się jednak nie nacieszyłem, po ponownym uruchomieniu komputera - internet już nie działa, na dodatek znikła ikona od połączeń na pasku w prawym górnym rogu. Wszedłem w System --> Administracja --> Network configuration.

W zakładce przewodowe jest nadal połączenie, jednak nie nazywa się już 'Auto eth0', lecz 'ifupdown (eth0)'. Wybrałem edycje połączenia i zauważyłem, że w adresie MAC nie ma wpisanej żadnej wartości, próbowałem wpisać wartość która była jeszcze gdy internet działał, lecz gdy wpiszę cokolwiek w tym polu to przycisk do zatwierdzenia 'ok' jest nieaktywny'. Spróbowałem więc zmienić nazwę połączenia, jednak otrzymuję komunikat:
Odswiezanie polaczenia nie powiodlo sie nm-ifupdownd-connection.c.82 - connecting not suported (read only)
Natomiast przy próbie usunięcia połączenia:
Usuwanie polaczenia nie powiodlo sie - connecting delete not suported (read only)...
Gdyby ktoś był w stanie mi pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny.

P.S. Wykonałem ponownie komendę 'sudo pppoeconf' i skonfigurowałem wszystko jeszcze raz, lecz to nic nie pomogło.
[/quote]
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: hsurim »

Niepotrzebnie wpierw kombinowałeś z tymi ustawieniami ...
Wiem z doświadczenia , że samo sudo pppoeconf załatwia sprawę definitywnie.
Ikonka sygnalizuje wówczas brak połączenia, ale necik śmiga.
pumpeek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

hsurim pisze:Niepotrzebnie wpierw kombinowałeś z tymi ustawieniami ...
Tyle, że ja nic nie kombinowałem - sprawdziłem tylko co tam było wpisane.

Postawiłem system na nowo, ale nadal to samo - po ponownym uruchomieniu kompa, net zanika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”