Ok zaraz spróbuje, ale jak ze sterownikami do karty? Bo z tego co się orientuje to nie ma ich wbudowanych w Ubuntu
EDIT:
Tak więc, opiszę teraz wszystko od początku:
Postawiłem na nowo system Ubuntu 8.10 Intrygująca Iranka. Po pomyślnym zainstalowaniu i pierwszym uruchomieniu systemu, w prawym górnym roku (obok daty i zegara) widnieje ikona od połączenia sieciowego, jednak połączenie jest nieaktywne. Kliknąłem na nią dwukrotnie i pojawiło się nowe okienko. W zakładce przewodowe mam jedno połączenie o nazwie 'Auto eth0' - zaznaczyłem i wybrałem edycje. Są zaznaczone dwie opcje 'Uruchamiaj podczas startu systemu' i 'Używaj ustawień systemowych, w polu 'Adres MAC:' jest następująca wartość '00:1D:7D:98:C7:64' - kliknąłem ok, nic nie zmieniając żadnych ustawień.
Uruchomiłem terminal i wykonałem komendę 'sudo pppoeconf' - na wszystkie pytania odpowiadałem TAK/OK i podałem login i hasło... Zamknąłem terminal i uruchomiłem firefox'a - internet działa (choć ikonka sieci nadal wskazuje, że nie ma aktywnego połączenia), super!
Długo się jednak nie nacieszyłem, po ponownym uruchomieniu komputera - internet już nie działa, na dodatek znikła ikona od połączeń na pasku w prawym górnym rogu. Wszedłem w System --> Administracja --> Network configuration.
W zakładce przewodowe jest nadal połączenie, jednak nie nazywa się już 'Auto eth0', lecz 'ifupdown (eth0)'. Wybrałem edycje połączenia i zauważyłem, że w adresie MAC nie ma wpisanej żadnej wartości, próbowałem wpisać wartość która była jeszcze gdy internet działał, lecz gdy wpiszę cokolwiek w tym polu to przycisk do zatwierdzenia 'ok' jest nieaktywny'. Spróbowałem więc zmienić nazwę połączenia, jednak otrzymuję komunikat:
Odswiezanie polaczenia nie powiodlo sie nm-ifupdownd-connection.c.82 - connecting not suported (read only)
Natomiast przy próbie usunięcia połączenia:
Usuwanie polaczenia nie powiodlo sie - connecting delete not suported (read only)...
Gdyby ktoś był w stanie mi pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny.
P.S. Wykonałem ponownie komendę 'sudo pppoeconf' i skonfigurowałem wszystko jeszcze raz, lecz to nic nie pomogło.
[/quote]