Kiepski zasięg WiFi, przekłamania w sile sygnału, brak internetu
- Dobry150
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Kiepski zasięg WiFi, przekłamania w sile sygnału, brak internetu
Witam!
Nie wiem w czym siedzi problem, więc piszę w dziale "software" bo obstawiam, że tutaj jest pies pogrzebany ale jeżeli to wina sprzętu, to proszę o przeniesienie tematu.
Problem jest następujący:
Zasięg z routera WiFi w Ubuntu 8.10 jest bardzo dziwnie odbierany. Siedzę teraz 30cm od routera, a zasięg mam raz ok. 50% drugi raz ok.75-80% - nie wiem dlaczego, skoro pod Windowsem mam 100% jak się patrzy. Po za tym, z laptopem pod Windowsem mogę przemieszczać się po domu, rozłączać się i łączyć ponownie z domową siecią bez problemu, a w Ubuntu nie raz jest tak że zasięg jest za słaby i zrywa połączenie albo nie może się połączyć :/
Na komputerze stacjonarnym zainstalowałem również Ubuntu 8.10 i pożyczyłem PC dziewczynie, bo jej komp padł. Ona ma także internet dostarczany drogą radiową z AP oddalonego o ok. 500m. Pod Windowsem wszystko hula aż miło, a Ubuntu wariuje. Z listy dostępnych AP można sobie wybrać którąkolwiek z pozycji (bo ma na pozór pod Ubuntu super sygnał) a po zaakceptowaniu połączenia okazuje się że na liście momentalnie spada sygnał a ten co był słaby, pokazuje jako mocny - chore... Skutkiem tego jest bardzo wolno pracujący internet, sama stronka ładuje się "bez końca"; albo też zerwaniem połączenia, a jeżeli by wybrać optymalny AP jaki mieć powinna, bo taki ustawili na samym początku pod Windowsem serwisanci tej firmy, to nic się nie poprawia. Windows śmiga, Ubuntu leży i kwiczy.
Od czego jest to zależne? Takie nagłe osłabianie sygnału który pod Windowsem jest naprawdę dobry?
Proszę o pomoc (a jeśli był już dokładnie taki problem opisywany, a ja go nie znalazłem, to proszę o odsyłacz), pozdrawiam.
Dobry150
//castor_troy: w dziale FAQs zamieszczamy tylko gotowe rozwiązania
przeniosłem do: Sieci > Software-sieć
Nie wiem w czym siedzi problem, więc piszę w dziale "software" bo obstawiam, że tutaj jest pies pogrzebany ale jeżeli to wina sprzętu, to proszę o przeniesienie tematu.
Problem jest następujący:
Zasięg z routera WiFi w Ubuntu 8.10 jest bardzo dziwnie odbierany. Siedzę teraz 30cm od routera, a zasięg mam raz ok. 50% drugi raz ok.75-80% - nie wiem dlaczego, skoro pod Windowsem mam 100% jak się patrzy. Po za tym, z laptopem pod Windowsem mogę przemieszczać się po domu, rozłączać się i łączyć ponownie z domową siecią bez problemu, a w Ubuntu nie raz jest tak że zasięg jest za słaby i zrywa połączenie albo nie może się połączyć :/
Na komputerze stacjonarnym zainstalowałem również Ubuntu 8.10 i pożyczyłem PC dziewczynie, bo jej komp padł. Ona ma także internet dostarczany drogą radiową z AP oddalonego o ok. 500m. Pod Windowsem wszystko hula aż miło, a Ubuntu wariuje. Z listy dostępnych AP można sobie wybrać którąkolwiek z pozycji (bo ma na pozór pod Ubuntu super sygnał) a po zaakceptowaniu połączenia okazuje się że na liście momentalnie spada sygnał a ten co był słaby, pokazuje jako mocny - chore... Skutkiem tego jest bardzo wolno pracujący internet, sama stronka ładuje się "bez końca"; albo też zerwaniem połączenia, a jeżeli by wybrać optymalny AP jaki mieć powinna, bo taki ustawili na samym początku pod Windowsem serwisanci tej firmy, to nic się nie poprawia. Windows śmiga, Ubuntu leży i kwiczy.
Od czego jest to zależne? Takie nagłe osłabianie sygnału który pod Windowsem jest naprawdę dobry?
Proszę o pomoc (a jeśli był już dokładnie taki problem opisywany, a ja go nie znalazłem, to proszę o odsyłacz), pozdrawiam.
Dobry150
//castor_troy: w dziale FAQs zamieszczamy tylko gotowe rozwiązania
przeniosłem do: Sieci > Software-sieć
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Zasięg WiFi szwankuje - Ubuntu 8.10
Podążając za sugestią castor_troy'a podłączam się pod wątek - sądzę, że mam podobny problem.
Posiadam kartę WiFi opartą na chipsecie RT2500 (karta firmy MSI). Ubuntu tę kartę wykrywa, za pośrednictwem Network Managera łączę się z domową siecią bezprzewodową (szyfrowanie WPA-PSK). Problem polega na prędkości tego połączenia. Według Network Managera moc sygnału waha się pomiędzy 43 a 46%, a moc tego samego sygnału według Monitora sieci to 83-94%.
Ładowanie stron czy pobieranie jakiegokolwiek plik z internetu trwa o wiele dłużej niż podczas pracy na Windows XP (ten sam sprzęt, sterowniki do karty WiFi z płyty dołączonej przez producenta).
Dlaczego wskazania mocy sygnału z NM i Monitora sieci aż tak się różnią?
Czy ktoś mógłby mi poradzić, co zrobić, żeby przyspieszyć działanie sieci?
pozdrawiam,
pit
Posiadam kartę WiFi opartą na chipsecie RT2500 (karta firmy MSI). Ubuntu tę kartę wykrywa, za pośrednictwem Network Managera łączę się z domową siecią bezprzewodową (szyfrowanie WPA-PSK). Problem polega na prędkości tego połączenia. Według Network Managera moc sygnału waha się pomiędzy 43 a 46%, a moc tego samego sygnału według Monitora sieci to 83-94%.
Ładowanie stron czy pobieranie jakiegokolwiek plik z internetu trwa o wiele dłużej niż podczas pracy na Windows XP (ten sam sprzęt, sterowniki do karty WiFi z płyty dołączonej przez producenta).
Dlaczego wskazania mocy sygnału z NM i Monitora sieci aż tak się różnią?
Czy ktoś mógłby mi poradzić, co zrobić, żeby przyspieszyć działanie sieci?
pozdrawiam,
pit
- Dobry150
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Problemy z zasięgiem WiFi, przekłamania w sile sygnału, brak internetu
Postanowiłem zainstalować Wicd Manager. Na razie testuje programik ale całkiem przypadł mi do gustu. Spróbuj u siebie Pitu sprawdzić go, może Ci pomoże:
1) Instrukcja "krok po kroku" Instalacja WICD
2) Gdyby były problemy z instalacją, to najprawdopodobniej będziesz musiał wklepać klucz dla WICD, znajdziesz go w google.
3) Gdybyś miał problem z połączeniem się via wi-fi to zobacz mój ostatni post KLIK
______________________________________________________________________________________________
Temat wciąż otwarty, czekamy na odpowiedzi, być może ktoś zna dobre, sprawdzone rozwiązanie tego problemu
1) Instrukcja "krok po kroku" Instalacja WICD
2) Gdyby były problemy z instalacją, to najprawdopodobniej będziesz musiał wklepać klucz dla WICD, znajdziesz go w google.
3) Gdybyś miał problem z połączeniem się via wi-fi to zobacz mój ostatni post KLIK
______________________________________________________________________________________________
Temat wciąż otwarty, czekamy na odpowiedzi, być może ktoś zna dobre, sprawdzone rozwiązanie tego problemu
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Problemy z zasięgiem WiFi, przekłamania w sile sygnału, brak neta - Ubuntu 8.10
Dobry150: Podążając za Twoją radą zainstalowałem Wicd - jest trochę lepiej, jednak co chwilę zasięg pokazywany przez tego managera spada, a po chwili rośnie. A monitor sieci pokazuje cały czas takie same wartości...
EDIT:
Mój problem w sumie chyba rozwiązany.
Przeglądając forum znalazłem wątek: viewtopic.php?t=77632
Zastosowałem się do postu LiTE'a:
Dobry150: może u Ciebie też pomoże...?
EDIT:
Mój problem w sumie chyba rozwiązany.
Przeglądając forum znalazłem wątek: viewtopic.php?t=77632
Zastosowałem się do postu LiTE'a:
i NM pokazuje teraz moc sygnału 68 - 83%, ale strony ładują się z taką samą prędkością jak pod WinXPLiTE
System: 7.10
Środowisko: GNOME
Odp: Słaby zasięg WiFi w Linux?!
Kod:
sudo iwconfig [nazwa_interfejsu_WiFi] rate 54M
Powinno pomoc
Dobry150: może u Ciebie też pomoże...?

- Dobry150
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki za informacje
Przetestuje to nie tyle co u siebie, a u dziewczyny.

- Dobry150
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jeżeli jedno sformułowanie powoduje kolizje z regulaminem, to zmienię... 

-
- Piegowaty Guziec
Odp: Kiepski zasięg WiFi, przekłamania w sile sygnału, brak internetu
Witam,
Pozwolę sobie odświeżyć temat bo mam ten sam problem a gdy przeszukałem forum to nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Ludzie wciąz mają ten sam problem.
Internet pod Ubuntu na moim lapku ślimaczy się a na XP śmiga - mam 2partycje więc sprzęt i lokalizacja są takie same
Mam router WiFi i kartę WiFi D-Link na PCMCIA. System Ubuntu 8.10 z wszystkimi bieżącymi upgrade-ami.
Gdy wpiszę owo: sudo iwconfig [nazwa_interfejsu_WiFi] rate 54M
nie widzę żadnej różnicy.
Próbowałem "rate auto" ale dalej słabo. Miernik zasięgu pokazuje od 50% do 67%. Na XP jest ponad 90%. Prędkość pod Ubuntu to jest ok 9-12 kB (tak pokazywał upgrade systemu w czasie ładowania pakietu) a mam ponad 4Mb łacze!! Podobnie jest na innych stronach.
Być może należałoby uruchomić system z tymi ustawieniami? Pytanie wiec:
gdzie to wpisać, do jakiego conf żeby działało od startu systemu?
Czy jest jakiś upgrade w tej kwestii? Może ktoś ma inny pomysł niż zmiana rate interface? Może ktos wie o dostępnym upgrade dla jakiegoś drivera WiFi ?
Z góry dzięki
Solo
Dobra. Doszedłem sam.
Odpaliłem:
sudo gedit
Otworzyłem do edycji plik /etc/network/interfaces i wleiłem linię:
iwconfig wlan0 rate 54M auto
po restarcie mam transfer na poziomie 450 kB
Pozwolę sobie odświeżyć temat bo mam ten sam problem a gdy przeszukałem forum to nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Ludzie wciąz mają ten sam problem.
Internet pod Ubuntu na moim lapku ślimaczy się a na XP śmiga - mam 2partycje więc sprzęt i lokalizacja są takie same
Mam router WiFi i kartę WiFi D-Link na PCMCIA. System Ubuntu 8.10 z wszystkimi bieżącymi upgrade-ami.
Gdy wpiszę owo: sudo iwconfig [nazwa_interfejsu_WiFi] rate 54M
nie widzę żadnej różnicy.
Próbowałem "rate auto" ale dalej słabo. Miernik zasięgu pokazuje od 50% do 67%. Na XP jest ponad 90%. Prędkość pod Ubuntu to jest ok 9-12 kB (tak pokazywał upgrade systemu w czasie ładowania pakietu) a mam ponad 4Mb łacze!! Podobnie jest na innych stronach.
Być może należałoby uruchomić system z tymi ustawieniami? Pytanie wiec:
gdzie to wpisać, do jakiego conf żeby działało od startu systemu?
Czy jest jakiś upgrade w tej kwestii? Może ktoś ma inny pomysł niż zmiana rate interface? Może ktos wie o dostępnym upgrade dla jakiegoś drivera WiFi ?
Z góry dzięki
Solo
Dobra. Doszedłem sam.
Odpaliłem:
sudo gedit
Otworzyłem do edycji plik /etc/network/interfaces i wleiłem linię:
iwconfig wlan0 rate 54M auto
po restarcie mam transfer na poziomie 450 kB