Celtx na Ubuntu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Ylva
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Celtx na Ubuntu

Post autor: Ylva »

Witam !
Pierwszy post na forum, od razu zgłaszam się z problemem i prośbą o pomoc, ale mam nadzieję, że z czasem Linux nie będzie miał przede mną tajemnic.
Sprawa wygląda tak, że zakupiłam wczoraj notebooka, i ponieważ na komputerze domowym przez x lat używam Windowsa XP, który nie raz przysporzył mi kłopotów (Taki uparty osiołek. Stanął i już. I koniec. Nie wiedzieć, dlaczego. Reinstalacja, reinstalacja, reinstalacja, reinstalacja. ) - to postanowiłam przerzucić się na Linuxa. Jest więc Linux Ubuntu 8.0 bodajże, a ponieważ zastosowania owego notebooka sprowadzają się do pisania na nim, to zassałam Celtx ( program do baziania wszelakich form właściwie, przepędzający wszelakie zmartwienia scenarzystów - mam tam wszystko, postaci, zdjęcia, szkice, storyboardy, kompozycje - http://celtx.com/ ) I ponieważ program ten, chyba jako jeden z nielicznych edytorów z adaptacją do scenariusza, jest na Linuxa - to byłam przekonana, że pójdzie bez problemu. Że to tak jak w Windows, wystarczy zassać, rozpakować, kliknąć na plik instalacyjny i siup, działać. A tu się okazuje, że ...:pt36:
Na jakimś forum o Ubuntu znalazłam wątek, było wspomniane, że muszę korzystać z Terminala - ni cholery wiem do czego służy, i co to jest. Jestem zielona, jeśli chodzi o Linuxa, jeśli chodzi o Ubuntu. I nie przeboleję starty tak ułatwiającego pracę programu ! :bag:
Poczytam forum, wątki dla początkujących, ale prosiłabym o jakieś sugestie, albo - byłabym wdzięczna - instrukcję jak tego diabła tam wpakować w Ubuntu ?
jawojx

Odp: Celtx na Ubuntu

Post autor: jawojx »

Prawym na paczkę którą pobrałaś wybierz Rozpakuj tutaj ... , znajdź katalog celtix i w nim jest plik celtix kliknij na nim i wybierz uruchom .Można i w terminalu jak chcesz to ci napisze , heee .
Ylva
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

z rozszerzeniem .tar ta paczka jest
popróbuję tak, jak napisałeś i ew. jak na tej stronie - http://computersun.pl/linux/podstawy/in ... -s_84.html

Pytanie !

Jest napisane : "Jak już archiwum zostało rozpakowane należy wejść w miejsce gdzie znajdują się pliki. I wpisać kolejno:

./configure "

Gdzie wpisać ?

EDIT:
Instalując program przez terminal wg instrukcji dot. komplikacji, po wpisaniu ./configure terminal informuje mnie, że nie znalazł "no files". Wpisywałam make, ale nie chce iść dalej :pt36:
A z tym uruchamianiem, to jak ? Ja chcę żeby program był zainstalowany, żebym miała go w aplikacjach itd.
Mógłbyś jednak to rozpisać ? :sad::-P
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Post autor: Dwimenor »

Za dużo kombinujesz. Masz już ściągnięte i rozpakowane? To teraz wejdź do folderu i dwuklik na pliku celtx

Jeżeli chcesz z konsoli(terminala), to jak jesteś w tym folderze to wpisz

Kod: Zaznacz cały

./celtx
I już.

Teraz, żeby dodać do menu aplikacje.

1. Na początek pozbądźmy się folderu "celtx" z pulpitu. Przenieś go do swojego folderu domowego. (masz w menu miejsca)
2. Kliknij prawym przyciskiem na menu aplikacje, wybierz "modyfikuj menu"
3. Nie wiem w której zakładce chcesz mieć aktywator tego programu - to sobie sam wybierzesz.
4. Wybierz jakąś a potem kliknij przycisk "nowy element"
5. W oknie dialogowym uzupełnij tak:
5a. Typ: aplikacja
5b. Nazwa: a co chcesz
5c. Polecenie: kliknij na przycisk i wskaż odpowiedni plik (celtx w folderze celtx w twoim katalgu domowym)
5d. Komentarz: a co chcesz
6. Kliknij ok.

I już ;)

Oczywiście można zrobić to bardziej profesjonalnie. Np wrzucić do /bin aktywator do tego programu, żeby dostęp miał każdy użytkownik systemu, i to bez podawania ścierzki (wystarczy polecenie celtx, wydane gdziekolwiek aby uruchomił się program). Ale chyba tego nie potrzebujesz?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Ylva
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki, chłopaki ! Działa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”