Zdalny pulpit-jak połączyć się z kompem, który stoi za routerem? Proszę o pomoc.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Nimrot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Zdalny pulpit-jak połączyć się z kompem, który stoi za routerem? Proszę o pomoc.

Post autor: Nimrot »

Witam

Próbowałem ze znajomymi zdalnego połączenia pulpitów. Niestety u wszystkich kompy stoją za routerami przez co tradycyjne łączenie przez IP odpada, a próbowałem już tych metod (sam nie wiem czy dobrze :P). Docelowe kompy (serwery) mają windowsy i jeden ma Ubuntu 8.10. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się z nimi połączyć? Jak to się robi z Windows'em, a jak z Ubuntu? Nie mam doświadczenia w tych sprawach.
Przeglądałem już wątki na tym forum, ale nie znalazłem remedium na mój problem.
ANARCHIA!
Awatar użytkownika
Kaldachar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: Zdalny pulpit-jak połączyć się z kompem, który stoi za routerem? Proszę o pomoc.

Post autor: Kaldachar »

Nie jest prawdą że router uniemożliwa zdlane podłączenie do pulpitów. Sam skonfigurowałem takie połączenie ubuntu 8.04 --> ubuntu 8.10 . Tym co Ciebie interesuje jest forwarding portów na routerze za którym jest twój zdalny pulpit. Zestawiasz forwarding np. port 9999 i kojarzysz go z adresem ip ( zdalnego pulpitu ) po wewnętrzej stronie, oczywiście trzeba skonfigurować zdalny pulpit na ten port. Jak coś to pytaj :-)
Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości.
17piotrek

Odp: Zdalny pulpit-jak połączyć się z kompem, który stoi za routerem? Proszę o pomoc.

Post autor: 17piotrek »

Wygląda to tak. Twoj program uzywa zalozmy portu 111. Konfigurujesz router tak, aby wymyslony port (np. 3333) przekierowal na port 111 na Twoim ip. Czyli wysylasz zadanie na adres ip zewnetrzny z Twoim portem (np. ip_zewn:3333) a on przekieruje to na Twoj port na lokalnym ip (wew:111). Rozumiesz?
Awatar użytkownika
Nimrot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kaldachar: Ależ ja nie mówię, że router uniemożliwia takiego połączenia :)
Niestety nie zrozumiałem do końca o co Wam chodzi, bo nie znam pojęć i czynności, o których mówicie. Jak mam ten router skonfigurować? Jak i jakie żądanie wysłać? Nie wiem co do czego. Byłbym wdzięczny jeśli byście mi wszystko co potrzebne wytłumaczyli :)

Edit: A nie, poczekajcie zanim odpowiecie, postanowiłem trochę pogooglować za tym o czym mi pisaliście więc proszę na razie nie odpowiadać żeby nie było, że leń jestem :P

Edit2: Dobra, coś na necie znalazłem, ale wciąż mi brakuje informacji. Na wiki znalazłem coś takiego:
iptables -I FORWARD -p tcp -d 83.69.40.1 --dport 4662 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 0/0 --dport 4662 -j DNAT --to 10.105.2.4
iptables -I FORWARD -p udp -d 83.69.40.1 --dport 4672 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -p udp -i eth0 -d 0/0 --dport 4672 -j DNAT --to 10.105.2.4
To jest przykład za pomocą iptables dla eMule. Mam rozumieć, że zamiast tu podanych adresów IP mam podać swoje i znajomego oraz porty, które będą zamieniane?
Teraz pomieszało mi się wszystko zupełnie :pt36: . Nie będę ukrywał, iż było by mi bardzo miło jakbyście mi krok po kroku wyjaśnili. :)

EDIT:
Nie chcę wyjść na podłego spamera i łachmytę, ale muszę przypomnieć o temacie. Osoby, które mogłyby mi wyjaśnić co i jak prawdopodobnie nie zaglądają na dalsze strony niż ta pierwsza więc ponawiam prośbę: czy szanowni Państwo mogliby wyjaśnić mi krok po kroku co zrobić aby zdalnie sterować komputerem, który stoi za routerem? Coś tam na necie znalazłem, ale jak na mój rozum to wciąż nie wystarcza.
ANARCHIA!
17piotrek

Zaznajom sie z konfiguracją Twojego routera, zwlaszcza port forwarding. Co to iptables to beda one bardziej przydatne gdyby Twoj linux sluzyl jako router. Najlatwiej: przekieruj port zdalnego pulpitu na swoje IP wewnetrzne. Jaki masz router?
Awatar użytkownika
Nimrot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ten router to nie mój tylko znajomego, któremu chcę pomóc z Ubuntu. Jak będę miał z nim kontakt to zamieszczę potrzebne informacje. Mam rozumieć, że sposób przekierowywania portów jest zależny od modelu routera?
ANARCHIA!
17piotrek

Sam sposób nie jest moze inny, ale moze wygladac inaczej....:P szukaj czegos co wyglada podobnie do tego.
Awatar użytkownika
Nimrot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Już mam. Ten router to tp-link tl-wr340gd.
Jeszcze coś: jak wejdę w System>Preferencje>Zdalny pulpit to mam tam w zakładce zaawansowane opcję "nasłuch na alternatywnym porcie". Czy jeśli bym tam jakiś port ustawił to to zadziała?
ANARCHIA!
17piotrek

Sprawdz na ktorym porcie dziala Twoj program. Tu masz przykladowe zdjecie jak to wyglada, dla ulatwienia wpisz w obu ten sam port (ten Twojego programu) i swoje ip wewnetrzne.
franzmauler
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: franzmauler »

Zobacz, ja mam takie porty przekierowane na swoim routerze.
Jak przekierujesz adres publiczny na prywatny podajesz nie wiem co używasz np. putty adrespubliczny: port_ktory_przekierowales i tym sposobem się połączysz.
http://img21.imageshack.us/img21/8315/51301129.jpg
fleetsave
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: fleetsave »

Witam,
koledzy udzielajacy sie wczesniej dobrze tlumacza, ze najlepszym rozwiazaniem jest przekierowanie portu na routerze (jezeli masz dostep do jego konfiguracjji).

w przypadku gdy nie masz mozliwosci przekierowania portu skorzystaj moze z programu hamachi. jest to oprogramowanie tworzace cos na zasadzie VPN, czyli de facto wirtualna siec LAN. zdaje mi sie ze powinno to rozwiazac ten problem.
w przypadku gdyby to nie poskutkowalo pozostaje tylko przekierowanie portow na serwerze. moge pomoc jak cos. odezwij sie na priv.
kostik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64

Post autor: kostik »

Witam!!!
1. jakie IP maja twoi koledzy - stale czy zmienne? Jesli zmienne to moga wejsc na strone http://no-ip.pl/ i za darmo zalozyc tam domene np. http://www.costam.no-ip.pl .Wtedy ze zdalnego kompa bedziesz laczyl sie przez domene i problem ze zmiennym IP jest rozwiazany.
2. jesli chcesz polaczyc sie Windows - Windows lepiej uzyc programu TeamViewer on przypisuje kazdemu kompu unikalny numer i niema zadnych problemow z rooterami i zmiennym IP, jesli Windows - Linux ja osobiscie uzywam Real VNC i lacze sie przez domene (pacz p.1) - program sam odnajdzie port. Jest takze wersja tego programu pod linux ale jej nie sprawdzalem. Jesli Ubuntu - Ubuntu to przez zdalny pulpit przez domene ( p.1)
Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”