Witam. Mam laptopa "Satellite A305-S6843" z kartą graficzną "ATI Mobility Radeon HD 3470 with 256MB". Do niedawna używałem ubuntu 8.10, na którym wszystko pięknie mi działało. Dzień po premierze przeszedłem na ubuntu 9.04. Najpierw zainstalowałem sterownik FGRLX z System->Administration->Hardware Drivers. Niestety nie działały mi AWN, Kostka z Compiza i Emerald (i podejrzewam że także więcej rzeczy). Próbowałem rozwiązać problem tak jak pisze
tutaj. Odinstalowałem fgrlx i zainstalowałem sterowniki
stąd. Niestety wszystko nie działa tak samo jak nie działało ze sterownikiem fgrlx. Może coś pomoże to, że jak próbuję otworzyć AWN dostaje komunikat: "Warning: Screen isn't composited. Please run compiz (-fusion) or another compositing manager". Zainstalowałem CompizConfig, włączyłem go i to także nie pomogło. Mój plik /etc/X11/xorg.conf , mogą być jakieś zmiany które robiłem wcześniej jak próbowałem sam coś skonfigurować:
Kod: Zaznacz cały
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "Module"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Proszę o pomoc

.
Edit:
Sam rozwiązałem problem, wystarczyło wpisać "compiz" w konsoli =.=, a ja męczyłem się już pare godziń instalując jakies dziwne sterowniki do karty graficznej i grzebiąc w plikach i po googlach

oraz przeinstalowując pare razy system jak rozwalałem wszystko do takiego stopnia, że nie umiałem naprawić

. Zostawię temat, może komuś pomoże.