Opiszę co zrobiłam, weszłam do administracja - sterowniki i zaznaczyłam te z największym numerkiem i dopiskiem rekomendowane. Zaczęłam je ściągać ale pasek stan stał wciąż na 0% wiec kliknęłam kilkukrotnie anuluj. Nie zareagowało więc zostawiłam to w spokoju w nadziei, że się za chwilę naprawi. W końcu sterowniki się prawdopodobnie ściągnęły a w każdym razie pasek doszedł do końca. Nie wyskoczyło żadne okno z prośbą o reset, nie wiem czy powinno ale w helpie pisało coś o restarcie więc uruchomiłam komputer ponownie.
Przywitały mnie jakieś literki i cyferki, coś o jakimś xie, jakiś problem ze sterownikiem ekranu i pytanie czy uruchomić system w wersji low res, klikanie w tak nic nie dało. Po wciśnięciu kilku przypadkowych klawiszy na klawiaturze ubuntu się uruchomił ale myszka nie działała, wcisnęłam spację i wpisałam 13 ale net nie działał. Rzuciłam ubuntu w diabły i wróciłam na Vistę aby poszukać rozwiązania tych problemów na tym sławnym forum użytkowników ubuntu co też właśnie robię. Please help