Linux dla Lenovo s10

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Linux dla Lenovo s10

Post autor: Sputnik_Wwa »

Spoko, wiesz póki co skompletowałem sobie jakiś theme fajny czarny, okna wziąłem z visty, dodałem przeźroczystość okien w ubuntu tweak, do tego dodałem cairo dock z motywem MAC OSX Leopard i system wygląda i prezentuje się bardzo fajnie :) Ale jak coś jeszcze można pomodzić, to chętnie zobaczę. Jeszcze szukam rozwiązania by cairo dock chodził bardzo płynnie. Rocket Dock którego mam pod xp chodzi gładziutko jak pupka niemowlęcia, cairo dock ma znacznie większe możliwości ale i troszkę mniejszą płynność. To co dopisałem do xorg.conf pomaga na compiza ale nie na to. Ale może to kwestia gdzieś w ustawieniach poprzestawiania a ja nie wiem. Podkradłem Ci patent z jednym panalem, zamiast dwóch. Na początku zdawało mi się, że wszystko mi się nie pomieści ale z cairo dockiem i 6 pulpitami mogę spokojowo pracować :)
Samung n150 Ubuntu power ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

a zatem ;) ściągasz z gnome-look.org glossy i potem komendą gksu nautilus otwierasz /usr/share/themes/ ... rozpakowujesz na pulpit paczkę z glosy i wytnij wklej katalog do w/w katalogu ... podobnie np z ikonami tylko, że tym razem do katalogu /usr/share/icons/ ... Ja używam mashup ... i kolejno wybierasz w zakładce system->preferencje-> wygląd styl gloss i w dopasuj ikony ... ;) ... a co do mojego compiza i emeralda ... plik .profile dla compiza mocno zmodowałem ;) ... i dzięki temu np. mam wyginające sie okna etc. ... a emerald to temat z visty przerobiony przeze mnie aby był bardziej glossy ;) ... aha panel to tekstura zrobiona tak aby wyglądała na "kompatybilną" z glossy ;)... jeśli chcesz daj maila podeśle Ci te pliki ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

sebastian.krystosik@gmail.com :) Wiesz compiza też mam zmodowanego ale zawsze jak próbuję coś zrobić z emeraldem to mi się coś musi zesrać :P

EDIT:
Mam pytanko odnośnie kompilacji jądra, jeżeli mi sterowniki w ubuntu od razu wszystkie działały to jak np przebuduję to samo jądro wedle Twoich zaleceń to mogę mieć jakieś problemy? Generalnie mam troszkę czasu jutro i chciałbym się pobawić tym. Jeżeli coś może działać szybciej, to czemu ma tego nie robić :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

może nie zadziałać np. jeśli używałeś producenckich sterowników np. do wifi .. wtedy konieczna jest kompilacja ... np. Ja używam sterownika wl dla broadcoma na moim s10 ... i kompiluje moduł ze sterowników (dostarczane w postaci źródeł kodu do kompilacji) ściągniętych ze strony w/w producenta ... ale to akurat bardzo proste jest ;), a plusem jest tutaj wybór wersji ja np. używam wersji z końca zeszłego roku - wersja z marca tego roku troszkę gorzej sprawuje się na jądrze 2.6.28 i na moim notebooku [nie widać kiedy następuje transfer - dioda nie mruga, a świeci ciągłym światłem i akurat to mnie denerwuje) ;) ... próbuj i daj znać jeśli cos nie będzie działać ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Hej, niestety nie udało mi się skompilować jądra :( mam błąd. Masz pomysł co to?

Kod: Zaznacz cały

skrystos@skrystos-laptop:~$ cd /usr/src/linux-headers-2.6.28-11
skrystos@skrystos-laptop:/usr/src/linux-headers-2.6.28-11$ sudo make menuconfig
[sudo] password for skrystos: 
  HOSTCC  scripts/basic/fixdep
  HOSTCC  scripts/basic/docproc
  HOSTCC  scripts/basic/hash
  HOSTCC  scripts/kconfig/conf.o
scripts/kconfig/conf.c: In function ?conf_askvalue?:
scripts/kconfig/conf.c:104: warning: ignoring return value of ?fgets?, declared with attribute warn_unused_result
scripts/kconfig/conf.c: In function ?conf_choice?:
scripts/kconfig/conf.c:306: warning: ignoring return value of ?fgets?, declared with attribute warn_unused_result
  HOSTCC  scripts/kconfig/kxgettext.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/lxdialog/checklist.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/lxdialog/inputbox.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/lxdialog/menubox.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/lxdialog/textbox.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/lxdialog/util.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/lxdialog/yesno.o
  HOSTCC  scripts/kconfig/mconf.o
  SHIPPED scripts/kconfig/zconf.tab.c
  SHIPPED scripts/kconfig/lex.zconf.c
  SHIPPED scripts/kconfig/zconf.hash.c
  HOSTCC  scripts/kconfig/zconf.tab.o
  HOSTLD  scripts/kconfig/mconf
scripts/kconfig/mconf arch/x86/Kconfig
#
# using defaults found in /boot/config-2.6.28-11-generic
#
#
# configuration written to .config
#

*** End of Linux kernel configuration.
*** Execute 'make' to build the kernel or try 'make help'.

skrystos@skrystos-laptop:/usr/src/linux-headers-2.6.28-11$ sudo make-kpkg --initrd kernel_image
exec make -f /usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk debian INITRD=YES 
====== making target debian/stamp/conf/minimal_debian [new prereqs: ]======
This is kernel package version .
test -d debian             || mkdir debian
test ! -e stamp-building || rm -f stamp-building
install -p -m 755 /usr/share/kernel-package/rules debian/rules
for file in ChangeLog  Control  Control.bin86 config templates.in rules; do                                      \
            cp -f  /usr/share/kernel-package/$file ./debian/;                               \
        done
for dir  in Config docs examples ruleset scripts pkg po;  do                                      \
          cp -af /usr/share/kernel-package/$dir  ./debian/;                                 \
        done
test -f debian/control || sed         -e 's/=V/2.6.28.9/g'  \
                -e 's/=D/2.6.28.9-10.00.Custom/g'         -e 's/=A/i386/g'  \
		-e 's/=SA//g'   -e 's/=L/ /g' \
		-e 's/=I//g'				    \
		-e 's/=CV/2.6/g'			    \
		-e 's/=M/Unknown Kernel Package Maintainer <unknown@unconfigured.in.etc.kernel-pkg.conf>/g'			    \
		-e 's/=ST/linux/g'      -e 's/=B/i386/g'    \
                  /usr/share/kernel-package/Control > debian/control
test -f debian/changelog ||  sed -e 's/=V/2.6.28.9/g'       \
            -e 's/=D/2.6.28.9-10.00.Custom/g'        -e 's/=A/i386/g'       \
            -e 's/=ST/linux/g'     -e 's/=B/i386/g'         \
            -e 's/=M/Unknown Kernel Package Maintainer <unknown@unconfigured.in.etc.kernel-pkg.conf>/g'                            \
             /usr/share/kernel-package/changelog > debian/changelog
test -d ./debian/stamp || mkdir debian/stamp 
make -f debian/rules debian/stamp/conf/kernel-conf
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.28-11'
====== making target debian/stamp/conf/kernel-conf [new prereqs: ]======
test ! -e scripts/package/builddeb || mv -f scripts/package/builddeb scripts/package/builddeb.kpkg-dist
test ! -e scripts/package/Makefile || test -f scripts/package/Makefile.kpkg-dist || (mv -f scripts/package/Makefile scripts/package/Makefile.kpkg-dist && (echo "# Dummy file "; echo "help:") >  scripts/package/Makefile)
make    ARCH=i386 \
                    oldconfig;                                      
make[2]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.28-11'
scripts/kconfig/conf -o arch/x86/Kconfig
#
# configuration written to .config
#
make[2]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.28-11'
make    ARCH=i386 prepare
scripts/kconfig/conf -s arch/x86/Kconfig
  CHK     include/linux/version.h
  UPD     include/linux/version.h
  CHK     include/linux/utsrelease.h
  UPD     include/linux/utsrelease.h
  SYMLINK include/asm -> include/asm-x86
make[3]: *** Brak reguł do zrobienia obiektu `kernel/bounds.c', wymaganego przez `kernel/bounds.s'. Stop.
make[2]: *** [prepare0] Błąd 2
make[1]: *** [debian/stamp/conf/kernel-conf] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.28-11'
make: *** [debian/stamp/conf/minimal_debian] Błąd 2
Failed to create a ./debian directory: No such file or directory at /usr/bin/make-kpkg line 1048.
skrystos@skrystos-laptop:/usr/src/linux-headers-2.6.28-11$ 
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

;) nie masz źródeł jądra ... próbowałeś kompilować jego nagłówki ;) ... ściągnij linux-source i ponownie podejmij próbę ;) ... wysłałem Ci paczkę z plikami ...
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Dobra znalazłem jądro 2.6.29 stabilne, zobaczymy co tam ciekawego ma do zaoferowania ;]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

2.6.29 ???? ... musze to sprawdzić ;) ... nie pomyliłeś sie z 2.6.28.x ?
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Już ściągam 28 bo nie mogłem znaleźć dlatego zacząłem się bawić 29, ale nie miało wszystkich opcji. Ściągam najnowszą wersję 28 z kernel.org
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm moim zdaniem nietrafny wybór ... kompilacja kernela bez patch`y developerów danej dystrybucji jest dla starych wyjadaczy ;) ... szczerze mi w Ubuntu nie chce się tego robić (sporo ciekawych patch`y jest nałożonych na standardowe jądro), dlatego ściągam źródła z repozytoriów Ubuntu .... przez synaptika ... używanie czystych jąder ;) albo mm zostawiam sobie, ale raczej eksperymentalnie pod Frugalware i PCLinuxOS ... odradzam kompilacje czystego jądra jako pierwszego ;) ... no chyba, że nie potrzebujesz całej gamy sterowników i elementów bezpieczeństwa zaaplikowanych dodatkowo do standardowego jądra przez Canonical ;) oraz wiąże się to z koniecznością zmian w usługach i skryptach startowych ...
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

A gdzie synaptic zapisuje tego kernela? bo ściągałem go bez instalacji i nie mogłem znaleźć...
EDIT:
Już, wiem, trzeba było wgrać i się pojawił tam gdzie powinien :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

szukasz linux-source i pokaże ci możliwe do instalacji wersje ... aha właśnie ... wchodzisz do /usr/src/ i tam rozpakowujesz kernel ... dostarczony jest jako paczka *.tar.bz2, co mnie pierwszy raz tez zdziwiło, w innych distrach po prostu wstawiają do w/w katalogu już rozpakowane źródła ;)... robisz to oczywiście przez komendę gksu nautilus (i oczywiście wchodzisz do /usr/src/) ... no chyba, że ręcznie wolisz w konsoli ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Dobra, wgrałem właśnie nowego kernela i wydaje mi się, że faktycznie jest troszkę lepiej. Na pewno lepiej mi chodzi cairo dock bo super płynnie zaczął. Zastanawia mnie tylko jedno, czemu paczka ściągnięta z synaptica 2.6.28.11 po kompilacji widziana jest jako 2.6.28.9. Ale wszystko mi działa na lapku więc się tym nie martwię. Ale na w razie co zostawię oba kernele póki co :) Ale tak czy siak na 6ciu pulpitach przy kostce nie pociągnie mi trójwymiarowych okien :) hehe jeszcze muszę według Twojego przepisu zrobić start GMABoostera
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

bo faktycznie 2.6.28.11 to jedynie nazwa paczki nadana przez Canonical ;), a po kompilacji widziana jest jako tak naprawdę 2.6.28.9 - zgodnie z "prawdziwą" wersją kernela ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Spoko :) Tak czy siak muszę troszkę potestować. Działa trochę lepiej po tych poprawkach o których mówiłeś ale wymaganie więcej byłoby już próbą robienie ferrari z poloneza :) Generalnie na moim lenovo r60 z kartą nvidii działało tylko nieznacznie lepiej. Na 6ciu pulpitach z oknami 3d, po rozpędzeniu karty do nominalnych parametrów, było płynnie, ale że się skalowałała to też się czasem lekko przycięło. Tak czy siak jestem generalnie zadowolony. Dziwi mnie tylko że GMABooster nie daje mi właściwie żadnej różnicy w pracy po uruchomieniu
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm GMABooster w Compizie pomaga ... ale nie widać tego jakie znacznie przyspieszenie efektów ... ale raczej jako ich "wygładzenie" ... sprawdź w grach np. sauerbraten albo OpenArena ... sądzę, że jak wcześniej grałeś możesz odczuć różnicę ... aha jeszcze jedno, jak by któraś z gier gorzej działała (widać wyższą ilość klatek/s, ale jest jak mniej "gładko") - jak wynika z moich obserwacji, na niektórych maszynach tak może się tak zdarzyć !!! ... to z xorg.conf wywal wpis:

Option "UseFBDev" "true"

na niektórych maszynach - odnośnie gier 3D - jak jest wymuszanie framebuffera, to nie działa to idealnie ... testuj ;)

Nagrywanie - wewnętrzny mikrofon

i ostatnia kwestia, która mnie "męczyła" przy tym netbooku ... nie działający poprawnie wewnętrzny mikrofon ... otóż problem związany jest ... z innym niż standardowe (dla danego chipa) wyprowadzaniem łączy z zainstalowanego tam Realtek`a ALC269 ;) ... już myślałem, że sie nie uda i polegnę na tym ... ale, że [raczej] się nie poddaje ;) się udało ;) ... wystarczy we wskazanym poniżej pliku konfiguracyjnym

/etc/modprobe.d/alsa-base.conf

na jego końcu dopisać:

options snd-hda-intel model=basic

najprościej w Terminalu:

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

i działa .... oraz oczywiście, gdy odpowiednio skonfigurujemy nasze wejście - m.in. włączymy mikrofon w mikserze ;) i właściwie wybierzemy źródło w ustawieniach dźwięku - przechwytywanie dźwięku ustawiamy na ALSA Capture Device (ALSA) i powinno już wszystko idealnie działać ;)

Dodatkowe przyspieszenie Compiz-Fusion

Odnośnie Compiz-Fusion ... proponuje dodatkowo włączyć opcję Loose Binding, najlepiej zrobić to przy udziale Fusion-icon, gdzie w podmenu Compiz Options, zaznaczamy Loose Binding. Pierwotnie ... przed wprowadzeniem do xorg.conf wpisów - o jakich pisałem uprzednio, na układach Intela włączenie tej opcji powodowało problemy z menu (często nie widać było pola wyboru, etc.). Po wprowadzeniu w/w zmian, opcja ta działa ... nota bene zawsze włączam ją na układach Nvidii, co skutkuje znacznym przyspieszaniem operacji wykonywanych przez CF, a "efektem ubocznym" jest tu zmniejszenie obciążenia procesora do granicy błędu (od 1-3 %). Na układach Intela, w szczególności biorąc pod uwagę środowisko pracy na netbooku - przeważenie atom 1.6 GHz, aż takiej różnicy nie odczujemy ;), ale możemy to potraktować, jako kolejny krok w kierunku przyspieszenia działania efektów pulpitu ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Faktycznie działa lepiej. Mam np odpalane przełączanie aplikacji ładne, to teraz płynnie chodzi nawet wiele okienek :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Errata: Dodatkowe przyspieszenie Compiz-Fusion

Niestety, nie wszystkie aplikacje działają tak ładnie jak byśmy sobie tego życzyli :x ... jedną z aplikacji rodzących problemy przy włączeniu w/w opcji jest GIMP (nie widać części menu i pól wyboru) ... cóż, zobaczymy ... postaram się przeanalizować przyczyny ... może jakieś rozwiązanie się znajdzie, choć główny problem leży po stronie sterowników Intela ... a tego Ja już nie poprawię ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

No ja zauważyłem problem z Kadu i monitami u siebie, więc póki co to wyłączyłem. Wiesz abstrahując już od compiza i tak jestem zaskoczony możliwościami jakie niesie ze sobą taki mały komputerek i jak bardzo mnie zaskakuje nie raz podczas pracy :) Wśród kolegów mam już na mojego eee pc kolejkę w razie jak bym zmieniał na nowszy jakiś za jakiś czas heheh ;]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

W związku z faktem, iż kilka osób pytało mnie, w jaki sposób (najprościej) skompilować sterowniki do broadcoma na s10, postanowiłem to pokrótce przedstawić ... zanim bardziej szczegółowo opisze proces instalacji, konfiguracji i optymalizacji Ubuntu 9.04 na Lenovo s10 oraz odpowiednio innych netbookach.
Po pierwsze ściągacie źródła sterowników, najlepiej hybrid-portsrc-x86_32-v5_10_27_14.tar.gz, a jeśli się nie uda to hybrid-portsrc-x86_32-v5_10_91_9.tar.gz. Te pierwsze lepiej działają na s10. Po rozpakowaniu wchodzimy do katalogu hybrid... i tam wykonujemy kolejno następujące komendy:

make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=`pwd`

sudo modprobe ieee80211_crypt_tkip

sudo insmod wl.ko

sudo cp wl.ko /lib/modules/2.6.28.9/kernel/net/wireless/ [oczywiście zakładając, że jest to "nasz" katalog z modułami jądra]

sudo depmod -a

sudo modprobe wl

już przy depmod powinny sterowniki działać ;)
Zablokowany

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”