skrypt kalendarza w php

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Wiki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: skrypt kalendarza w php

Post autor: Wiki »

O matko z córką!!! Faktycznie!!! Niech mnie kule biją - ale ślepiec ze mnie grrrr

W każdym razie dzięki ;)
sięgaj po najlepsze - www.e-books.nextore.pl
Rowerowa Rewolucja BoldBike - www.boldbike.pl
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Nadril »

getdate zwraca tablice asocjacyjną w której klucz "mon" jest powiązany z miesiącem w postaci liczby, więc porównywanie go z jego angielską nazwą nie ma większego sensu.

Po za tym powinieneś jeszcze odmienić nazwy miesięcy np. Sobota 30 Maja a nie Sobota 30 Maj. Jak wiadomo nie ma 30tu majów w roku ;)

Dodatkowo lepszą składnią byłoby if ... else if ... else if .... Jak znajdziesz odpowiedni to nie musisz dalej sprawdzać. Jak to na przykład styczeń to robisz zbędne 11 kolejnych porównań.

Natomiast jeśli Ci nie przeszkadza "maj" zamiast "maja", to można to zrobić dużo szybciej:

Kod: Zaznacz cały

<?php
  setlocale(LC_TIME, 'pl_PL.utf8');
  echo strftime("%A, %d %B %Y");
?>
oczywiście jeśli masz pl_PL.utf8 obecne w liście zwracanej przez

locale -a
Awatar użytkownika
Wiki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No cóż! Jeśli chodzi o kwestie polonistyczne to w zupełności się zgadzam. Reszty raczej nie kumam :D Chyba najpierw powinienem się podszkolić zamiast was "wykorzystywać" ;) Może coś polecicie - znalazłem w necie mnóstwo kursów, ale są jakieś chaotyczne - znacie coś fajnego? Nawet książkę bym kupił...

A tak na marginesie to miesiące w ogóle nie chcą mi się wyświetlać :D - http://www.boldbike.pl
Awatar użytkownika
f00sek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: f00sek »

Możliwe że w tablicy Mon powinno być z dużej litery.
System.out.println ("Java programmer");
Awatar użytkownika
Wiki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Niestety nie... to nie pomaga... No i dobrze by było gdyby całość była wyśrodkowana...

edit: jakoś sobie poradziłem - wyszło mi tak:

<?php

echo strftime("%A, %d maja %Y");
?>
Nazwę miesięcy będę na razie wpisywał ręcznie :D choć może to trochę barbarzyńskie;) Do wycentrowania posłużył stary poczciwy <center></center>...

ufff
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Nadril »

f00sek pisze:Możliwe że w tablicy Mon powinno być z dużej litery.
możliwe? ;)

przecież tu wszystko jest pewne, wystarczy choćby print_r, żeby podejrzeć, bądź spojrzeć w manual: http://pl.php.net/getdate klucz z którego chciałeś skorzystać to "month", co nie zmienia faktu, że mon był lepszy bo porównywanie liczb całkowitych powinno być szybsze niż porównywanie stringów.
Wiki pisze:Nawet książkę bym kupił...
Jak to mówił nasz premier Yes, yes, yes! :) Mógłbym coś polecić, ale to zależy jaką wiedzą z programowania już dysponujesz. Polecam pójść do księgarni wziąć parę pozycji do ręki i samemu spojrzeć, zobaczyć która bardziej odpowiada. Raczej będą lepiej przygotowane pod względem merytorycznym, niż tutoriale internetowe, bo jak wiadomo, tu w zasadzie każdy może swój zamieścić, nawet jeśli nie ma się czym pochwalić. ]http://php.net/[/url] można polecić. Później sam już będziesz wychwytywał kto jest programistą, a kto pisze stronki. ;)
Wiki pisze: jakoś sobie poradziłem - wyszło mi tak:

<?php
  setlocale(LC_TIME, 'pl_PL.utf8')]
[/quote]
cieszę się, że mój kod pomógł, zaraz wyślę wersję, która domieni miesiące, tylko siostra mnie już męczy, żebym jej jakieś tłumaczenie sprawdził. :p

tu edit: to zaraz mi się trochę przedłużyło, dobry kawałek tekstu sprawdzałem :oops:
propozycja kodu:
[code]
<?php
  $actDate = getdate();
  $monthsPl = array("stycznia", "lutego", "marca", "kwietnia", "maja", "czerwca", "lipca", "sierpnia", "września", "października", "listopada", "grudnia");
  echo strftime ("%A", $actDate[0]).", ".$actDate["mday"]." ".$monthsPl[$actDate["mon"]-1]." ".$actDate["year"];
?>
z uwagi na polskie znaki w kodzie, przeglądarki pokażą je dobrze tylko przy odpowiednim ustawieniu kodowania strony.
Wiki pisze: Do wycentrowania posłużył stary poczciwy <center></center>
A nie musi ]http://www.w3schools.com/CSS/pr_text_text-align.asp[/url] btw. w3 też raczej można zauwać co do poprawności rad na ich stronie.

I kolejny raz polecam:
http://validator.w3.org/check?uri=http% ... oldbike.pl
kliknij, nie przeraź się, wszystkie błędy da się usunąć. :)

A z innej beczki, to fajnie by było, jakby się newsy sortowały zgodnie z datą. Chyba, że to zamierzony efekt jest. :)
Awatar użytkownika
Wiki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jeśli chodzi o newsy to właśnie trochę do kitu, ale chciałem, żeby pierwszy był zawsze na górze a reszta tak jak w blogu czyli najświeższe na najwyżej... Może z czasem jakiś sobie inny układ wymyślę...

Jeśli chodzi o w3 to już raz sprawdzałem i się oczywiście przeraziłem. ale potem się jakoś dziwnie okazało że jak usunąłem jeden błąd to znikło kilka innych :D Zajrzę tam na pewno jeszcze nie raz... Poza tym, co dziwne, podstrony są skonstruowane tak samo i poza treścią się nie różnią - na jednej miałem 150 błędów a kolejna przeszła test bezbłędnie :o

znacznika center użyłem, bo centrowałem cały obiekt a nie sam wpis w znacznikach php - tam się to niby podobnie wstawia ale nie chciało mi się ryzykować...

No i przede wszystkim - dzięęęęęki za kod ;)
Awatar użytkownika
Piecho15
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: Piecho15 »

Wiki pisze:O matko z córką!!! Faktycznie!!! Niech mnie kule biją - ale ślepiec ze mnie grrrr
Matko czytajcie komunikaty, a nie jeden mały błąd i już na forum się znalazło :P
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: beluosus »

/* nieaktualne */
ODPOWIEDZ