Warcraft 3 + The Frozen Throne

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
GreGorian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Warcraft 3 + The Frozen Throne

Post autor: GreGorian »

salemus jesli to było do mnie to ja mam polski oryginał tak jak chyba każdy bo mozna na battlenecie grać

Trochę się dziwię ponieważ WRC3 ma bardzo niskie wymagania graficzne. Na virtualboxie afftereffects, photoshop CS3 i flash CS3 śmigają nawet włączone razem. No i jest w VB taka funkcja jak 3d acceleration więc wątpię ze to jest to.

bardzo chciałbym użyć Wine (mam wine 1.0.1) ale jestem zielony pod tym względem i nie wiem co lepiej zrobić :sad: ponieważ polska wersja podobno nie działa. Były tu wymienione 3 propozycje:

- instalacja wersji angielskiej a potem podmiana elementów na polskie - to raczej odpada bo nie chce specjalnie ściągać angielskiego pirata
- instalacja w windzie a potem kopia do wine - nie wiem jak to zrobić chcociaż byłoby to mozliwe
- instalacja cedegi - to chyba szkoda zachodu
Marjan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Marjan »

Powyżej wersji wine 0.9.40 są problemy z battle netem. rozwiązać to można patchując wine ręcznie kompilując lub instalując starą wersję wine oczywiśćie za cenę spadku wydajnośći.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Trochę się dziwię ponieważ WRC3 ma bardzo niskie wymagania graficzne. Na virtualboxie afftereffects, photoshop CS3 i flash CS3 śmigają nawet włączone razem. No i jest w VB taka funkcja jak 3d acceleration więc wątpię ze to jest to.
Programy graficzne nie wykorzystują Direct3D...
Wsparcie 3D w VirtualBoksie jest eksperymentalne, o czym już pisałem.

Instalacja Warcrafta pod Wine podobno nie sprawa już problemów (mowa o nowych Wine, Ty masz bardzo stare, sprzed roku).

Odnośnie BattlNet - ludzie na AppDB piszą, ze działa wszystko, w tym BNet: http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... ngId=41436
Ale nie będę się sprzeczał, czy trzeba jakiegoś patcha, bo osobiście tego nie testowałem.
Nappi88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Nappi88 »

Zainstalowałem Wine 0.9.40, jednak przy tej wersji gra nie chce odpalić, a przy nowszych (1.1.2 i 0.9.58) nie działa Battle Net, a o niego głównie mi chodzi. Grę uruchamiam przez OnPlayLinux. Może ktoś mi pomóc
Qua86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Qua86 »

Tak czytam to i czytam i dalej nic nie wiem. Próbowałem zainstalować polskojęzycznego Warcraft'a 3 PL przez Wine (wersja 1.0.1) i problem polega na tym, że niezależnie czy odpalę autostart czy od razu instalację pojawia się okienko z Warcraft'a (a w zasadzie samo tło) i małe okno z informacją i błędzie:

Kod: Zaznacz cały

ScreenStack :: realize():BitBlt2
I to w zasadzie tyle. Dziwię się trochę, gdyż kilka lat temu miałem SuSE 10 i na Wine mogłem normalnie odpalić Warcraft 3.
GreGorian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: GreGorian »

wszyscy tak mają ale rozwiazanie przedstawione przez mario_7 jest zupełnie skuteczne oczywiście na najnowszym wine bo na wersji 1.0.1 czyli stabilnej mnie też nie działało

podziękowania :-) dla mario_7 za kompleksową pomoc w instalacji polskiego wrc3
CCN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: CCN »

Witam, przeszukalem tematy zwiazane z warem i nie znalalzem problemu podobnego do mojego. Mianowicie war odpala mi sie pod wine bez zadnych problemow, normalnie moge przesuwac ekran myszka itp, jednak po zminimalizowaniu. Przestaja mi dzialac skroty klawiszowe oraz przewijanie myszka. Co lepsze jezeli przelacze na 2 pulpit gra znika z listy odpalonych programikow na pasku. Mozna ja wytropic jedynie przy pomocy terminala uzywajac "top"u.

Macie jakies pomysly ? ;/
krzy21992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: Inna

Post autor: krzy21992 »

nie mam zbytnio
CCN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

fajnie..
NSLW
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: NSLW »

Nappi88 pisze:Zainstalowałem Wine 0.9.40, jednak przy tej wersji gra nie chce odpalić, a przy nowszych (1.1.2 i 0.9.58) nie działa Battle Net, a o niego głównie mi chodzi. Grę uruchamiam przez OnPlayLinux. Może ktoś mi pomóc
Istnieją pewne patche dla Wine tak żeby Battle.net działał. Niestety nie mogę tego przetestować sam. W tej chwili mogę dostarczyć załatane Wine 1.1.31 do testów. Czy jest ktoś chętny?

Dodam, że patche będzie można zainstalować razem z Warcraftem III z chwilą dostępności Wine 1.1.32 w PlayOnLinux (czyli około Niedzieli 25.10)
malek99
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: malek99 »

Witam
caly czas mam problem z warcraftem na battlenecie bo:
1.albo sie zacina po zalogowaniu
2.albo zaraz po rozpoczeciu gry mam napis "przerwane polaczenie"
pierwszy problem mam gdy uruchamiam warcrafta ze zmodyfikowanym wine, a drogi problem kiedy uruchamiam normalnym wine

kolejnym problemem jest to ze kiedys zainstalowalem to z POL'em i wszystko dzialalo ale podmienilem pliki na zamiane skrotow i wszystko sie posypalo do tego stopnia ze juz nie moge nawet zainstalowac warcrafta poprzez POL - wchodze do instalacji i kiedy wybieram miejsce z ktorego ma odpalic instalator (/media/cdrom/ albo cdrom0) on przeskakuje proces i instaluje "dodatki" a pomija instalacje samej gry. po "udanej" instalacji w folderze .PlayOnLinux/wineprefix nie ma nic, jest pusty, a kiedys znajdowala sie tam wlasnie zainstalowana gra (nawet folder podczas tej instalacji sie nie utworzyl)

czy mozecie mi pomoc w naprawie POL'a albo jak w inny sposob uruchomic dzialajacy battle net?
NSLW
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

1) Na jakiej wersji Wine działał Battle.net?
2) O jakich dodatkach mowisz?
3) spróbuj zainstalować Warcrafta uruchamiając playonlinux z terminala potem zamieść tutaj to co się wyświetliło, możesz przed tym usunąć WarcraftIII z ~/.PlayOnLinux/wineprefix i Warcraft III z ~/.PlayOnLinux/configurations/installed

to o czym mówisz w pierwszym punkcie może być tym bugiem Jeżeli Wine 1.1.32 działa to przywrócę taką w POL do instalowania Warcrafta.
malek99
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

1) wine 1.1.33
2)3)Juz POL mi dziala (skasowalem caly folder .PlayOnLinux i powrocilem do podstawowych ustawien)
tymi dodatkami byly standardowo instalowane przez play on linux nakladki ktore mialy spowodowac ze gra bedzie mi dobrze chodzila (nie powiem dokladnie jakie bo nie pamietam ale mialy zapobiegac crashom przy zapisie kampanii i mialy usprawnic battlenet - chyba cos nie wyszlo)
co do linka ktorego mi podales, to moze byc faktycznie ten problem jednak np nie wiem co zrobic z takim czyms http://bugs2.winehq.org/attachment.cgi?id=24832
w innych tematach dotyczacych pomocy daja rowniez jakies skrypty ale nie wiem co z nimi nalezy zrobic
NSLW
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jeżeli na 1.1.33 działa Battle.net tak jak napisałeś to nie ma problemu.
sznycell1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Post autor: sznycell1 »

Witam...
A ja mam taki problem bo zainstalowalem Warcraft regin of haos i frozen throne...
i posiadam router i jak wlaze na battle neta to mi pisze ze uzywam Modemu i musze sie polonczyc recznie :) :D Jak to sie robi;>?
malek99
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

NSLW pisze:Jeżeli na 1.1.33 działa Battle.net tak jak napisałeś to nie ma problemu.
nie nie, napisalem ze POL mi dziala i zainstalowal mi nakladke dzieki ktorej battlenet powinien mi dzialac, jednak nadal mi nie dziala i nie potrafiie sobie z tym problemem poradzic
NSLW
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

malek99 pisze:nie nie, napisalem ze POL mi dziala i zainstalowal mi nakladke dzieki ktorej battlenet powinien mi dzialac, jednak nadal mi nie dziala i nie potrafiie sobie z tym problemem poradzic
NSLW pisze:1) Na jakiej wersji Wine działał Battle.net?
malek99 pisze:1) wine 1.1.33
To jak w końcu jest. Czytaj ze zrozumieniem a później napisz wyraźnie co ci nie działa i kiedy tobie działało. Przypomnę tylko że mówiłeś że działało
malek99 pisze:kolejnym problemem jest to ze kiedys zainstalowalem to z POL'em i wszystko dzialalo
CCN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Znikajace okno warcrafta po zminimalizowaniu samo zniklo Oo bez zmian w opcjach wine, jednak teraz mam inny problem wywala mnie z kazdej co drugiej leaderowej gry. Czasami do tego dochodzi jeszcze zwiecha systemu (9.10). Mial ktos z was podobny problem?;/ Lub moze wie jak to rozwiazac?
Nappi88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Nappi88 »

CCN pisze:Znikajace okno warcrafta po zminimalizowaniu samo zniklo Oo bez zmian w opcjach wine, jednak teraz mam inny problem wywala mnie z kazdej co drugiej leaderowej gry. Czasami do tego dochodzi jeszcze zwiecha systemu (9.10). Mial ktos z was podobny problem?;/ Lub moze wie jak to rozwiazac?
Mam ten sam problem, w co 3 grze, czasami zawiecha, czasami 2 okna errorów, jeden z wara, drugi z wine. Może komuś udało się to naprawić ? wersja wine 1.1.32
gosu94
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: gosu94 »

To ja mam takie podsumowujące pytanie. Czyli nie można grać w Warcrafta 3 TFT na battle necie na najnowszym wine a na starszy wersjach gra się tnie tak ?
Ja mam podobny problem do innych... Gra śmiga dobrze ale po zalogowaniu na bn po prostu się zacina ;/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”