Brak dzwięku - Ubuntu 9.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Brak dzwięku - Ubuntu 9.04
Ok, zaraz to zrobię, ale znalazłem jeszcze jeden temat z problemem podobnym do mojego.
viewtopic.php?t=79474
Mam identyczna sytuację, nawet z tym youtube, ale nie wiem o co chodzi z tym głośniczkiem.
(btw. przy wyłączaniu komputera piszczy zawsze dwa razy)
viewtopic.php?t=79474
Mam identyczna sytuację, nawet z tym youtube, ale nie wiem o co chodzi z tym głośniczkiem.
(btw. przy wyłączaniu komputera piszczy zawsze dwa razy)
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
W obudowie do płyty głównej pewnie masz podłączony wewnętrzny głośniczek.
Można go wyciszyć, albo zablokować moduł pcspkr, aby go wyłączyć.
Można go wyciszyć, albo zablokować moduł pcspkr, aby go wyłączyć.
-
- Piegowaty Guziec
Jak to zrobić?
Tak w ogóle da mi to coś?
Tak w ogóle da mi to coś?
- mario_7
- Administrator
Podejrzewam, że nic to nie zmieni.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mam podobny problem, tylko, że ja nie mam dźwięku w X'ach, natomiast w trybie tekstowym wszystko jest ok: viewtopic.php?p=606016
Problem powiązany(inicjator problemu z dźwiękiem): viewtopic.php?t=104092
Porady z tego wątku nic nie zmieniają.
Problem powiązany(inicjator problemu z dźwiękiem): viewtopic.php?t=104092
Porady z tego wątku nic nie zmieniają.
- mario_7
- Administrator
Co masz ustawione w System -> Preferencje -> Dźwięk? Może tam musisz coś zmienić.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zdarzenia dźwiękowe & Muzyka i filmy:
Cokolwiek bym tam nie ustawił to zawsze po kliknięciu na test dostaję: "audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=music: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania." Wyjątek: automatyczne wykrycie i pulseaudio - przy nich zaczyna coś testować ale nic nie słychać.
Konferencje dźwiękowe:
->Odtwarzanie dźwięku:
Wszędzie błąd: "audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania." prócz "automatyczne wykrycie" i Serwer dźwięku PulseAudio" - testuje ale nic nie słychać
->Przechwytywanie dźwięku: Jeśli w poprzenich ustawiłem którąś z opcji wywalającą błąd to co bym tutaj nie ustawił zawsze otrzymam: "gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania." Jeśli natomiast w poprzednich poustawiam automat... lub pulseaudio to tutaj wszędzie błąd prócz "dźwięk testowy" i "cisza".
Domyślne ścieżki miksera:
->Urządzenie: Do wyboru: "Capture: Monitor of Null Output (PulseAudio Mixer)" lub "Playback: Null Output (PulseAudio Mixer)
Pod spodem w polu tekstowym wpisane "Master"
Cokolwiek bym nie ustawił to efektów brak.
//Przed chwilą wywaliłem wszystko co tylko podały mi komendy:
razem z plikami konfiguracyjnymi (aptitude purge).
Następnie wywaliłem katalog który podało mi polecenie
Zainstalowałem spowrotem wszystko co wywaliłem prócz alsy.
Dalej zainstalowałem najnowszą alsę (na tą chwilę 1.0.20).
Operacje te nie przyniosły żadnego skutku.
Cokolwiek bym tam nie ustawił to zawsze po kliknięciu na test dostaję: "audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=music: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania." Wyjątek: automatyczne wykrycie i pulseaudio - przy nich zaczyna coś testować ale nic nie słychać.
Konferencje dźwiękowe:
->Odtwarzanie dźwięku:
Wszędzie błąd: "audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania." prócz "automatyczne wykrycie" i Serwer dźwięku PulseAudio" - testuje ale nic nie słychać
->Przechwytywanie dźwięku: Jeśli w poprzenich ustawiłem którąś z opcji wywalającą błąd to co bym tutaj nie ustawił zawsze otrzymam: "gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat: Nie udało się otworzyć urządzenia dźwiękowego do odtwarzania." Jeśli natomiast w poprzednich poustawiam automat... lub pulseaudio to tutaj wszędzie błąd prócz "dźwięk testowy" i "cisza".
Domyślne ścieżki miksera:
->Urządzenie: Do wyboru: "Capture: Monitor of Null Output (PulseAudio Mixer)" lub "Playback: Null Output (PulseAudio Mixer)
Pod spodem w polu tekstowym wpisane "Master"
Cokolwiek bym nie ustawił to efektów brak.
//Przed chwilą wywaliłem wszystko co tylko podały mi komendy:
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep alsa
dpkg -l | grep sound
dpkg -l | grep audio
Następnie wywaliłem katalog który podało mi polecenie
whereis alsa
Dalej zainstalowałem najnowszą alsę (na tą chwilę 1.0.20).
Operacje te nie przyniosły żadnego skutku.
- mario_7
- Administrator
Te Null Output oznaczają, że nie masz żadnej karty dźwiękowej wykrytej, więc jak możesz mieć dźwięk w trybie tekstowym?
Jaką masz kartę dźwiękową
?
Zmieniałeś coś w pliku ~/.asoundrc lub /etc/asound.conf ?
Masz jakieś moduły dźwiękowe załadowane
?
Jakieś błędy są w dmesg ?
Jaką masz kartę dźwiękową
lspci
lshw -C Multimedia
Zmieniałeś coś w pliku ~/.asoundrc lub /etc/asound.conf ?
Masz jakieś moduły dźwiękowe załadowane
lsmod | grep snd
Jakieś błędy są w dmesg ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hej : ) Przed chwilą tak sobie pomyślałem aby może sprawdzić dźwięk jako root...
uruchomiłem alsamixer jako root - działa, moc -działa
W X'ach mogę używać urządzeń dźwiękowych jedynie jako root. Natomiast w trybie tekstowym wszystko jest ok ; P W jakiś sposób musiałem stracić uprawnienia, tylko dlaczego będąc zalogowany jako ten sam zwykły user w trybie tekstowym uprawnienia mam a w graficznym już nie ?
=================EDIT:=================
Sprawdziłem przynaleźność grupową katalogu /dev/snd, następnie otworzyłem plik /etc/group i zmieniłem
Teraz wszystko działa : ) Widać problem był z uprawnieniami - czego wogóle się nie spodziewałem : P
->Tylko dlaczego jako ten sam user miałem różne uprawnienia w trybie tekstowym a graficznym? I jak mogłem stracić uprawnienia przez reinstalację moc (usunięcie z użyciem parametru purge + ponowne zainstalowanie) ?
=====================================
uruchomiłem alsamixer jako root - działa, moc -działa

W X'ach mogę używać urządzeń dźwiękowych jedynie jako root. Natomiast w trybie tekstowym wszystko jest ok ; P W jakiś sposób musiałem stracić uprawnienia, tylko dlaczego będąc zalogowany jako ten sam zwykły user w trybie tekstowym uprawnienia mam a w graficznym już nie ?

=================EDIT:=================
Sprawdziłem przynaleźność grupową katalogu /dev/snd, następnie otworzyłem plik /etc/group i zmieniłem
audio:x:29:pulse na audio:x:29:emtis
->Tylko dlaczego jako ten sam user miałem różne uprawnienia w trybie tekstowym a graficznym? I jak mogłem stracić uprawnienia przez reinstalację moc (usunięcie z użyciem parametru purge + ponowne zainstalowanie) ?
=====================================
- mario_7
- Administrator
Gdzieś widziałem zgłoszony bug związany z brakiem uprawnień. Nie pamiętam już czego to dotyczyło, ale jak poszukasz na http://launchapd.net to pewnie znajdziesz więcej szczegółów.