[SOLVED]MOC odtwarza tylko w bieżącym tty... & master -> pcm | +purge - sound is dead

Grafika, film, dźwięk.
EmtGV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

[SOLVED]MOC odtwarza tylko w bieżącym tty... & master -> pcm | +purge - sound is dead

Post autor: EmtGV »

Witam.

Nie wiem kiedy pojawił się ten problem, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.

Po uruchomieniu MOC na jednym z tty na pozostałych muzyki nie słychać, chyba, że jestem na którymś z nich zalogowany. Ponadto jeśli włączę moc w trybie tekstowym to po włączeniu X'ów muzyki na X'ach z moc nie słychać. Do tego Jeśli włączyłem moc w t.tekst. to jeśli w terminalu na X'ach wydam komendę mocp to nie mogę nic zrobić - moc wiesza się.
Chcę aby moc odtwarzał muzykę na każdym z tty bez względu na to czy jestem tam zalogowany czy nie. W ubuntu 8.04 działało mi to bez najmniejszego problemu.

I jeszcze jeden problem z moc:
W moc mogę regulować ustawienie głośności urządzenia master co mi prawie nic nie daje. Jak to przestawić abym mógł w moc regulować pcm ??

/ Reinstalacja moc nic nie daje, jak by ktoś o to chciał zapytać...

Edit:
Pełna reinstalacja moc(z użyciem parametru purge) jednak mi coś dała... kolejne nieszczęścia - straciłem dźwięk w X'ach! Czyli powrócił mój poprzedni nie rozwiązany problem: viewtopic.php?t=102490
Z tego co widzę na forum to nie tylko ja mam problemy z dźwiękiem na 9.04. Co jest do cholery z tą wersją ubuntu !?!

Wkońcu chyba dojdzie do tego, że całkiem znienawidzę X'y. Tylko jak bez X'ów będę oglądał filmy, obrabiał fotografie, przeglądał strony internetowe(wiem, że jest links ale to mnie nie satysfakcjonuje) itd... ?

EDIT:
Daję SOLVED ponieważ po instalacji najnowszej alsy problemy z moc opisane w tym wątku znikły. Pozostał teraz stary problem z brakiem dźwięku w X'ach, ale to już inna bajka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”