Exaile - edycja tagów utworów z płyt CD-audio
- B0UNCE
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Exaile - edycja tagów utworów z płyt CD-audio
Problem z Exaile (przynajmniej moim) polega na braku możliwości edycji informacji o ścieżkach z płyt audio. Niektórych płyt z mojej kolekcji po prostu nie ma w katalogu albumów, z którego Exaile ściąga nazwy wykonawców, tytuły utworów i albumów etc. i w związku z tym przydatna jest opcja ręcznego wpisania tych informacji. Wybieram po włożeniu płyty Plik -> Otwórz płytę, wybieram na liście pierwszy z brzegu kawałek, z menu pod prawym klawiszem myszki wybieram Edytuj informacje o ścieżce i... nic. Da się coś z tym zrobić? Moja wersja systemu: Ubuntu 9.04.
- B0UNCE
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Exaile - edycja tagów utworów z płyt CD-audio
Rozumiem że nikt się z tym nie spotkał. 

- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Skoro pliki są ciągle na płycie, to chyba nic dziwnego że nie możesz edytować ich tagów, nie? Pozostaje Ci chyba tylko zgranie ich na dysk 

- B0UNCE
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie w tym rzecz, żeby zapisać te tagi na płycie. Nie wiedziałem, że to można tak zinterpretować
Chodzi mi o opcję ręcznej edycji tagów. Działa takowa w przypadku plików z dysku. Nie działa w przypadku płyt. Taka możliwość jest standardowa we wszystkich playerach świata
Tagi tudzież informacje o utworach z płytki, przynajmniej te ręcznie wprowadzone, są (a przynajmniej winny być) zapisywane na dysku. Wyjmuję CD, wkładam raz jeszcze i mam te tytuły, które wcześniej sam w pocie czoła wprowadziłem. A to właśnie nie "trybi" w Exaile. Uff.
edit kolejny: Powtórzę raz jeszcze, chodzi płyty CD-Audio. Takie oryginalne, które można nabyć w sklepie muzycznym. Nie, nie płyty z nagranymi plikami audio.

edit kolejny: Powtórzę raz jeszcze, chodzi płyty CD-Audio. Takie oryginalne, które można nabyć w sklepie muzycznym. Nie, nie płyty z nagranymi plikami audio.
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
wiem o co Ci chodzi. i wiem jakie miałeś płyty na myśli. Nie wiedziałem że inne odtwarzacze mają taką opcję, bo ja kupione płytki zgrywam od razu do .mp3 na dysk
Pozostaje Ci chyba to samo, czyli zgranie muzyki na dysk, albo zmiana odtwarzacza.

- B0UNCE
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mhm. Uspokoiłeś mnie, zacząłem wątpić w to, co piszę
Do mp3 można, ale moim zdaniem jednak nie o to chodzi
Cóż, w przypadku oprogramowania linuksowego Exaile wydaje się być najlepszym odtwarzaczem, a jedyny jego mankament tkwi w opisywanej wyżej sytuacji. Obawiam się, że nie tylko Exaile ma taką usterkę
Trzeba będzie poszukać. Ostatecznie mogę części płyt słuchać na windzie. (przepraszam za to ostatnie xD)
Czyli temat można teoretycznie zamknąć, chyba że ktoś wpadnie na jakiś błyskotliwy pomysł z rozwiązaniem.

Czyli temat można teoretycznie zamknąć, chyba że ktoś wpadnie na jakiś błyskotliwy pomysł z rozwiązaniem.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Tagi zapisywane są w pliku, czyli w przypadku płyty audio (tylko do odczytu), nie da się tego zrobić (chyba że w postaci CD-Text, ale przyznam, że nie spotkałem się z tłoczoną płytą z zapisanymi w tej postaci informacjami o utworach, ale też nigdy nie bawiło mnie baczne obserwowanie wyświetlacza na odtwarzaczu).
Rozwiązania są trzy:
1. zripować utwory na dysk i je otagować;
2. dodać do CDDB informację o płycie;
3. utworzyć sobie lokalnie bazę na kształt CDDB.
Jeśli nie chcesz zgrywać utworów na dysk, polecam rozważyć punkt 2, jako prospołecznościowy
(informację o tym jak dodać rekord do CDDB znajdziesz w sieci).
Rozwiązania są trzy:
1. zripować utwory na dysk i je otagować;
2. dodać do CDDB informację o płycie;
3. utworzyć sobie lokalnie bazę na kształt CDDB.
Jeśli nie chcesz zgrywać utworów na dysk, polecam rozważyć punkt 2, jako prospołecznościowy

- B0UNCE
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Podam przykład z foobara. W przypadku płyty audio informacje ręcznie wprowadzone zapisywane są na dysku i odczytywane przy kolejnym przesłuchaniu.
Interesują mnie zatem punkty 2 i 3, za co ogromnie dziękuję. Punkt trzeci jest egoistyczny i niepraktyczny - po co w przypadku usunięcia lokalnej bazy jeszcze raz ją tworzyć, skoro leżałaby sobie na necie, dostępna dla wszystkich?
OK, więc pozostaje mi pogrzebanie na temat dodawania rekordów do CDDB.
Jeszcze jedno: z tego, co wiem, to chyba nie ma jednej takiej bazy w necie. Z jakiej (z jakich) korzysta Exaile?
EDIT:
OK, już wiem. Z freedb. Trochę zachodu było, bo wiele płyt nie różni się identyfikatorami etc, ale udaaało się i jak najbardziej działa. Użyłem Grip, ale żeby wszystko grało trzeba było "ręcznie" wysłać maila do freedb.
Wobec powyższego proponuję zamknięcie tematu. Dziękuję raz jeszcze
Interesują mnie zatem punkty 2 i 3, za co ogromnie dziękuję. Punkt trzeci jest egoistyczny i niepraktyczny - po co w przypadku usunięcia lokalnej bazy jeszcze raz ją tworzyć, skoro leżałaby sobie na necie, dostępna dla wszystkich?

Jeszcze jedno: z tego, co wiem, to chyba nie ma jednej takiej bazy w necie. Z jakiej (z jakich) korzysta Exaile?
EDIT:
OK, już wiem. Z freedb. Trochę zachodu było, bo wiele płyt nie różni się identyfikatorami etc, ale udaaało się i jak najbardziej działa. Użyłem Grip, ale żeby wszystko grało trzeba było "ręcznie" wysłać maila do freedb.
Wobec powyższego proponuję zamknięcie tematu. Dziękuję raz jeszcze