Exaile - edycja tagów utworów z płyt CD-audio

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
B0UNCE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Exaile - edycja tagów utworów z płyt CD-audio

Post autor: B0UNCE »

Problem z Exaile (przynajmniej moim) polega na braku możliwości edycji informacji o ścieżkach z płyt audio. Niektórych płyt z mojej kolekcji po prostu nie ma w katalogu albumów, z którego Exaile ściąga nazwy wykonawców, tytuły utworów i albumów etc. i w związku z tym przydatna jest opcja ręcznego wpisania tych informacji. Wybieram po włożeniu płyty Plik -> Otwórz płytę, wybieram na liście pierwszy z brzegu kawałek, z menu pod prawym klawiszem myszki wybieram Edytuj informacje o ścieżce i... nic. Da się coś z tym zrobić? Moja wersja systemu: Ubuntu 9.04.
Awatar użytkownika
B0UNCE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Exaile - edycja tagów utworów z płyt CD-audio

Rozumiem że nikt się z tym nie spotkał. :P
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: ka_o_3991 »

Skoro pliki są ciągle na płycie, to chyba nic dziwnego że nie możesz edytować ich tagów, nie? Pozostaje Ci chyba tylko zgranie ich na dysk ;)
Awatar użytkownika
B0UNCE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie w tym rzecz, żeby zapisać te tagi na płycie. Nie wiedziałem, że to można tak zinterpretować :D Chodzi mi o opcję ręcznej edycji tagów. Działa takowa w przypadku plików z dysku. Nie działa w przypadku płyt. Taka możliwość jest standardowa we wszystkich playerach świata ;) Tagi tudzież informacje o utworach z płytki, przynajmniej te ręcznie wprowadzone, są (a przynajmniej winny być) zapisywane na dysku. Wyjmuję CD, wkładam raz jeszcze i mam te tytuły, które wcześniej sam w pocie czoła wprowadziłem. A to właśnie nie "trybi" w Exaile. Uff.

edit kolejny: Powtórzę raz jeszcze, chodzi płyty CD-Audio. Takie oryginalne, które można nabyć w sklepie muzycznym. Nie, nie płyty z nagranymi plikami audio.
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: ka_o_3991 »

wiem o co Ci chodzi. i wiem jakie miałeś płyty na myśli. Nie wiedziałem że inne odtwarzacze mają taką opcję, bo ja kupione płytki zgrywam od razu do .mp3 na dysk ;) Pozostaje Ci chyba to samo, czyli zgranie muzyki na dysk, albo zmiana odtwarzacza.
Awatar użytkownika
B0UNCE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mhm. Uspokoiłeś mnie, zacząłem wątpić w to, co piszę :D Do mp3 można, ale moim zdaniem jednak nie o to chodzi ;) Cóż, w przypadku oprogramowania linuksowego Exaile wydaje się być najlepszym odtwarzaczem, a jedyny jego mankament tkwi w opisywanej wyżej sytuacji. Obawiam się, że nie tylko Exaile ma taką usterkę :P Trzeba będzie poszukać. Ostatecznie mogę części płyt słuchać na windzie. (przepraszam za to ostatnie xD)

Czyli temat można teoretycznie zamknąć, chyba że ktoś wpadnie na jakiś błyskotliwy pomysł z rozwiązaniem.
ionash.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: ionash. »

Tagi zapisywane są w pliku, czyli w przypadku płyty audio (tylko do odczytu), nie da się tego zrobić (chyba że w postaci CD-Text, ale przyznam, że nie spotkałem się z tłoczoną płytą z zapisanymi w tej postaci informacjami o utworach, ale też nigdy nie bawiło mnie baczne obserwowanie wyświetlacza na odtwarzaczu).
Rozwiązania są trzy:
1. zripować utwory na dysk i je otagować;
2. dodać do CDDB informację o płycie;
3. utworzyć sobie lokalnie bazę na kształt CDDB.
Jeśli nie chcesz zgrywać utworów na dysk, polecam rozważyć punkt 2, jako prospołecznościowy :) (informację o tym jak dodać rekord do CDDB znajdziesz w sieci).
Awatar użytkownika
B0UNCE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Podam przykład z foobara. W przypadku płyty audio informacje ręcznie wprowadzone zapisywane są na dysku i odczytywane przy kolejnym przesłuchaniu.

Interesują mnie zatem punkty 2 i 3, za co ogromnie dziękuję. Punkt trzeci jest egoistyczny i niepraktyczny - po co w przypadku usunięcia lokalnej bazy jeszcze raz ją tworzyć, skoro leżałaby sobie na necie, dostępna dla wszystkich? :P OK, więc pozostaje mi pogrzebanie na temat dodawania rekordów do CDDB.

Jeszcze jedno: z tego, co wiem, to chyba nie ma jednej takiej bazy w necie. Z jakiej (z jakich) korzysta Exaile?

EDIT:
OK, już wiem. Z freedb. Trochę zachodu było, bo wiele płyt nie różni się identyfikatorami etc, ale udaaało się i jak najbardziej działa. Użyłem Grip, ale żeby wszystko grało trzeba było "ręcznie" wysłać maila do freedb.

Wobec powyższego proponuję zamknięcie tematu. Dziękuję raz jeszcze :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”