[SOLED, ale dalekie od doskonalos]HP pavilion dv7-1135 nie dziala siec bezprzewodowa.

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Asteroth
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

[SOLED, ale dalekie od doskonalos]HP pavilion dv7-1135 nie dziala siec bezprzewodowa.

Post autor: Asteroth »

Witam. Wlasnie stalem sie posiadaczem nowego laptopa hp i zaraz po odpaleniu zdecydowalem sie na pozbycie oslawej parodii systemu operacyjnego ktorym uraczyl mnie producent.
Sama instalacja (ubuntu 8.04 64bit) przebiegla gladko, niestety po odpaleniu wyglada tak, jakby wogole nie bylo karty sieciowej.
wpisalem iwconfig gdzie stwierdzilo,
LO "no wireless extension"
ETH0 "no wireless extension"
Podlaczenie kablem dziala, wiec tak jakby funkcjonalnosc bezprzewodowa padla.
Domyslnie zainstalowalo mi sterowniki wlasnosciowe do Athero oraz Athero HAL i twierdzi ze ich uzywa.
Siedze nad tym od wczoraj szukajac poradnikow co robic, ale madwifi(chyba taka byla nazwa) nie chce sie zbytnio kompilowac..

Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

EDIT1:
Probowalem instalacji madwifi, ponoc jest wersja skrojona specjalnie do atherosa242x jak to urocze urzadzenie sie przestawia, jednak link nie dziala, a google kieruje do nikad. Mozliwe ze to wina hp ktore wpakowalo jakis dziwny wylacznik? (zamiast guzika jest swiecaca dioda ktora zmienia kolor po dotknieciu(przynajmniej w viscie, bo przy linuxie pozostaje niezmiennie czerwona) Sterowniki wlasnosciowe sa niby uruchomione, jednak nie widac zadnych sieci bezprzewodowych wiec jakby adapter pozostawal wylaczony.

EDIT2
Wywalilem sterowniki wlasnosciowe, udalo mi sie doprowadzic karte niemal do dzialania, niestety nie wykrywa zadnych sieci (na innym kompie lapie ich kilka). Reszta jak napisalem wczesniej - dioda czerwona, wiec mozliwe ze karta jest wylaczona a przycisk nie umie jej wlaczyc.
Da sie to jakos sprawdzic, albo sprobowac wymusic uruchomienie np z linii polecen?
Jezeli potrzebne sa wyniki jakichs komend diagnostycznych to prosze o informacje - wklepie je i przepisze.

EDIT3:
Specyfikacja mojego komputera:
HP pavilion dv7-1135eo
procesor AMD turion X2
Kubuntu 8.10 64bit instalowany z alternate CD/
karta wifi Atheros 242x PCI Express

Na wstepie zaznaczam, ze nie jestem autorem tego poradnika. Wyszperalem go na necie pod adresem http://madberry.org/2008/11/how-to-get- ... epid-ibex/ i przetlumaczylem na polski. Nie w pelni rozumiem co dokladnie się stalo ze dzieki niemu moja karta wifi (atheros242x) zaczela dzialac, ale może komus jeszcze się przyda.

Po pierwsze, należy pozbyc się modulow niewolnych.

Kod: Zaznacz cały

sudo update-rc.d -f linux-restricted-modules-common remove
Dalej mozemy upewnic się, czy aby na pewno jestesmy (nie) szczesliwymi posiadaczami atherosa:

lspci | grep Atheros
Powinno wyjsc cos w stylu

09:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
I w razie jego znalezienia mozemy pobrac

wget -c http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/compat-wireless-2.6.tar.bz2
// jeżeli w chwili czytania tego link nie dziala, może być potrzebny inny link(google pomoze)
//rozpakowanie przprowadzilem z gui, i tylko uzywajac polecenia cd /sciezka/do/rozpakowanego

Dalej wpisujemy

sudo apt-get update && sudo apt-get install build-essential
Po tym mozemy przystapic do skladania calosci do kupy.

make
sudo make install
sudo make unload
sudo make load
z sudo make load mogą się wysypac bledy, ale nie jest to wielkim problemem - u mnie tez wyszla masa fatal errorow, ale to co potrzeba wskoczylo
Restart
po resecie można wpisac

iwconfig
powinno pokazac się cos jak

wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"Alpha"
          Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 00:18:4D:8C:0E:10
          Bit Rate=12 Mb/s   Tx-Power=27 dBm
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B
          Power Management:off
          Link Quality=100/100  Signal level:-48 dBm  Noise level=-102 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
jeżeli po kolejnych restartach wymagane jest ponowienie make load'a, można wpisac

echo ath5k | sudo tee -a /etc/modules

// Poczatkowo zaczal wykrywac sieci w okolicy, jednak nie moglem się polaczyc. Zmiana sterownika na wext rozwiazala ten problem.

EDIT:
W sumie pojawil mi sie jeszcze jeden problem. Ostatnia aktualizacja (pisze to 28.01.09) powalila siec na kolana. Modul Ath5k wyparowal, a wraz z nim iwconfig przestalo pokazywac interface wireless (u mnie wlan0)

Zeby znow dzialalo musialem od nowa wgrywac te moduly.

cd /gdzie/jest/compatwireess
sudo make clean // nie wiem czy to cos daje, wrzucilem odruchem w razie czego prosze o korekte
sudo update-rc.d -f linux-restricted-modules-common remove
make
sudo make install
sudo make unload
sudo make load
Czy da sie to jakos zautomatyzowac, czy po kazdym updacie trzeba ten cyrk powtarzac? Zauwazylem, ze update wgral mi spowrotem linux-restricted-common.
Czy to wlasnie wyzej wymieniony moze byc winowajca? Co to zawiera i jakie konsekwencje moze miec wywalanie tego w przyszlosci z updatow. W razie potrzeby prosze pytac, bo nie wiem jakie informacje moga byc potrzebne.
filip76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: [SOLED, ale dalekie od doskonalos]HP pavilion dv7-1135 nie dziala siec bezprzewo

Post autor: filip76 »

Witam,
próbuję uruchomić wifi na laptopie hp pavilion dv7 1120eg. Bez powodzenia. Bluetooth też nie działa, więc podejrzewam, że ma to związek ze świecącą na bursztynowo diodą (powinna świecić na niebiesko).

System 9.04 64 bit

Wynik lspci

09:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
ifconfig

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1e:ec:b2:63:84  
          inet addr:192.168.0.5  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21e:ecff:feb2:6384/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1790 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1756 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:1484471 (1.4 MB)  TX bytes:350548 (350.5 KB)
          Interrupt:249 Base address:0xa000 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:240 (240.0 B)  TX bytes:240 (240.0 B)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:23:4d:03:e4:c8  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-23-4D-03-E4-C8-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00  
          UP RUNNING  MTU:0  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
iwlist scan

lo        Interface doesn't support scanning.

eth0      Interface doesn't support scanning.

wmaster0  Interface doesn't support scanning.

wlan0     No scan results

pan0      Interface doesn't support scanning.
Zamiana na sterownik własnościowy Administracja>Sterowniki>Alternatywny sterownik Atheros madwifi
powoduje tylko, że znika wlan0.

Próbowałem zainstalować wg opisów na forum instalując madwifi-hal 0.10.5.6 ale wskórałem tyle, że zniknął wlan0 i pojawił się ath0.

Co do bluetooth, to:

sudo /etc/init.d/bluetooth status
 * bluetooth is running

hcitool scan
Device is not available: No such device
Asteroth
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: [SOLED, ale dalekie od doskonalos]HP pavilion dv7-1135 nie dziala siec bezprzewo

Dioda nie ma z tym zwiazku - u mnie zawsze jest czerwona, a wifi dziala, co do bluetootha to nie wiem, bo sam go wogole nie posiadam w swoim lapku.

Wrzuc jeszcze wynik polecenia iwconfig.
Moze to glupie pytanie, ale jak laczysz/probujesz laczyc sie z siecia? Bo odczyty masz prawidlowe moim zdaniem. Madwifi nie umialem skonfigurowac prawidlowo (czytaj - za chinskiego boga nie chcialo dzialac) Ath wtedy pomoglo, ale teraz jest zbedne. Masz dokladnie ten sam model karty co ja i odczyty konfiguracji sie zgadzaja. Czy moglbys sprobowac odpalic ubuntu live i sprawdzic, czy zdolasz z niego wykryc i podalczyc sie pod siec bezprzewodowa? /*mam dziwne wrazenie, ze moze twoj network manager pod xfce jest zly*/
filip76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odzew,

nie sugeruj się opisem, bo nie dotyczy tego hapeka (tylko mojego laptopa, a poza tym musze go zmienić na "debian+gnome).

Na hapeku zainstalowałem ubuntu 9.04 64 bit defaultowo. Wiem, że network manager lubi płatać figle, dlatego na swoim laptopie używam wicd. Tu też próbowałem ale wicd też nie wykrywa żadnej sieci.

W tej chwili nie mam dostępu do sprzętu, więc nic nie jestem w stanie podrzucić, ale wieczorem wkleję, co tylko sobie życzysz :)
Asteroth pisze:co do bluetootha to nie wiem, bo sam go wogole nie posiadam w swoim lapku
Hm, czyli do BT jest odrębne urządzenie? W moim lapku karta obsługuje wifi i bluetooth, więc założyłem naiwnie, że cały świat tak ma :)
Asteroth
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

moze niektore tak maja, ale Atheros 242x jest tylko do wifi - u mnie np wogole nie ma. Sprawdz czy twoj lapek ma wogole bluetootha bo moj nie ma, a atheros jest.

Napisz jaka dokladnie masz karte w lapku, bo tamten howto jest tylko do karty atheros - jezeli w lapku masz inna to trzebaby pokopac za innymi sterownikami.

Jezeli nie wywaliles windy, to mozesz zrobic dosc specyficzna operacje - zaloguj sie na windows, i WLACZ KARTE - nie mam pojecia czemu tak sie robi, ani jak to pod linuxem naprawic ale jak majstruje przy sterownikach np to karta potrafi zniknac. Okazuje sie, ze atherosy montowane w lapkach hp maja jakby softwareowy wylacznik (gdzies widzialem poradnik jak zablokowac ten wylacznik przez zaklejenie pina na karcie, ale gwarancja przepadnie wiec to olalem). Ten wylacznik potrzebuje jakiegos sygnalu kontrolnego zeby sie uaktywnic i nie wiem jak wyslac go pod linuxem - boot pod vista, torba na wymiociny dla jej gustownego interface, szybkie wcisniecie przycisku wifi on i reboot zalatwia sprawe. Jezeli po zalogowaniu na winde dioda dalej bedzie czerwona/bursztynowa to znaczy ze karta byla neiaktywna. Na linuxie dioda raczej zawsze bedzie wskazywala wylaczenie, ale karta powinna zaczac dzialac.

WAZNE!
Jezeli ktos zna sposob, na uaktywnianie karty atheros pod linuxem to bardzo prosze o podzielenie sie wiedza, bo trzymanie windy tylko po to, moze dla wielu ludzi byc dosc upierdliwe.
filip76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Asteroth pisze: Napisz jaka dokladnie masz karte w lapku, bo tamten howto jest tylko do karty atheros - jezeli w lapku masz inna to trzebaby pokopac za innymi sterownikami.
Zerknij do mojego pierwszego postu, jest tam wynik lspci.
Jezeli nie wywaliles windy,
ciach

Laptop nie jest mój, więc usunięcie windy a tym bardziej grzebanie w bebechach odpada.
Ubuntu ma być alternatywnie - dla oswojenia z linuksem i bezpiecznego netu.
to mozesz zrobic dosc specyficzna operacje - zaloguj sie na windows, i WLACZ KARTE - nie mam pojecia czemu tak sie robi
Wiesz, że miałem podobny pomysł? Taki raczej intuicyjny niż racjonalny. Ponadto, wydawało mi się, że podczas uruchamiania lapka, zanim uruchomi się grub, to dioda mignie raz na niebiesko. Przyjrzę się temu wieczorem.

EDIT:

Tak jak pisałem - podczas bootowania laptopa, przed załadowaniem gruba dioda wifi miga przez chwilę na niebiesko. Więc szybko pacnąłem ją paluchem. I stała się rzecz niesłychana po załadowaniu ubuntu laptop wykrył okoliczne sieci wifi. Adapter bluetooth też jest obecny!!

Alleluja i do przodu!!!!

Edytka:
Działa i bluetooth, i wifi. Jednak ten pavilion nie jest takim szmelcem, jak mi się wydawało rano :)

EDIT:
Asteroth masz rację, ta karta/przełącznik działają chyba na poziomie biosu. Pod ubuntu nie jestem w stanie jej wyłączyć - pozostaje tylko krótki moment pomiędzy włączeniem kompa a załadowaniem gruba. W windzie jest do tego dostęp z poziomu systemu.

Sprawdź moją teorię na swoim sprzęcie i podziel się wynikami :)
Asteroth
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Wybacz ze tyle to trwalo, ale jest sezon urlopowy i mialem malo czasu na neta ;)
Sprawdzilem i u mnie dziala tylko na poziomie windy. Nie wykluczam, ze mam jakas trefna serie bo uruchomienie pilota tez jest totalnie niemozliwe - nawet lirc nie podolal.
filip76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odzew.

OT: Pilota też nie potrafię uruchomić...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”